Creeper

söndag, februari 18, 2007

Antipirater på svensk polishögskola

Bara kvällen efter demonstrationerna mot FRA-förslaget kommer nästa skandal om det svenska rättsväsendet.

Kvällens sena rapport berättar om hur både FBI och lobbyorganisationer från amerikansk upphovsrättsindustri (hollywoodbaserad sådan) gästat svensk polishögskola för att undervisa i hur man jagar fildelare. Ansvariga rektorer vill inte kommentera uppgifterna.

Att FBI kommer till sverige och gör en gästföreläsning är kanske inte så upprörande, men att en intresseorganisation, i detta fall amerikansk upphovsrättsindustri, får stå oemotsagda på en föreläsning inför poliser som skall följa svensk lag, det är faktiskt mycket värre.

I synnerhet när amerikansk upphovsrättsindustri redan tidigare fått blanda sig i polisarbetet i landet när de genom USA:s regering beordrade tillslaget mot piratebay.

Mer om storyn lär komma i morgon, här.

För övrigt har regeringen fortfarande inte offentliggjort all den korrespondens som den förra regeringen hade med usa:s densamma. Det borde klargöras en gång för alla om svensk polis verkligen jobbar på uppdrag av sveriges regering och skall följa svenska lagar, eller om de är ytterligare en av den amerikanska upphovsrättsindustrins hantlangare.

Tipstack: Falkvinge

Uppdatering: Nu har hela artikeln på computer sweden kommit upp. Den hittas här. Fler vanliga tidningar tar också upp storyn.

Etiketter: , ,

13 Kommentarer:

Anonymous Monika sa...

Sverige har ju länge varit en lydstat till USA. Men här gör man verkligen bort sig när man dansar efter kapitalets pipa och prioriterar fildelning framför de ökande våldsbrotten.

19 februari, 2007 10:13  
Anonymous Mind sa...

Jag har då för längesedan gett upp på att försöka kontakta polisen då jag råkat ut för något brott. De visade med kuslig tydlighet att jag hellre fick dö än att de ens skickade ut en polis och prata med mig. Anledningen? IT-brottslighet var prioriterat sa dem.

19 februari, 2007 16:01  
Blogger bongoman sa...

Polisen här hemma har inte tid med fildelning. De jagar biltjuvar, mördare och skjutglada banditer. Dessutom utreder de en kommunaltjänsteman som använt mitt uterum som fotobakgrund. Insidan alltså. så man ser vilka saker som finns där. En inbjudan till tjuvarna genom offentlighetsprincipen.

Här har de lärt sig prioritering!

19 februari, 2007 19:33  
Anonymous Anonym sa...

Knappast att min lokala polis har prioritet på IT-brottslighet. Snarare är prioritet att ta hand om de fall som dagligen kommer de till handa.

19 februari, 2007 20:55  
Anonymous Anonym sa...

Hej Johanna

Jag tycker att det är dags att vi lyfter blicken från alla dessa enskilda händelser till ett bredare perspektiv - och se mönstret - hur USA hela tiden lägger sig i svensk politik och får svenska politiker att dansa efter deras pipa.

Ta t ex den skärpta upphovsrättslagen - tillslaget mot Pirate Bay - bortförandet av 2 egyptier av usa agenter - alla tydliga exempel på "beställningsjob" från andra sidan Atlanten.

Även Odenbergs förslag - att låta FRA spionera på oss internetanvändare - har klara USA inspirerade drag - och han använder sig i princip av samma retorik - vi "måste" bekämpa terrorism - tung brottslighet - barnporr - mm. - Innan vi vet ordet - så har vi ett värre kontrollsamhälle än forna DDR.

Låt oss konstatera att fildelning inte går att stoppa utom om man är villig att ta till EXTREMA övervakningsåtgärder. - Var så säker på att RIAA/MPAA - några av USA's starkaste lobbyorganisationer - kommer att utöva påtryckningar att få använda FRAs uppgifter för att jaga och åtala svenska medborgare som fildelar.

Är jag paranoid? - I don't think so!!!

20 februari, 2007 12:26  
Anonymous Anonym sa...

"Anonymous said..." vill lyfta blicken från enskilda händelser, och går sedan raskt vidare med att lista dessa enskilda händelser, och fokusera på dessa. Märkligt.

Inga, inte ens de organistaioner (Antipiratbyrån, MPAA, RIAA osv) vill stopa "fildelning" så som herr/fru Anonymous i EXTREMT snäva argument försöker påstå.

De försöker stoppa olovlig distribution av de verk vars upphovsmän de representerar. Om jag har 10 filmer från 10 olika sydeuropeiska distributörer, och dessa inte finns på ex MPAAs lista så bryr de sig helle rinte om dessa.

Med andra ord. De är inte ute efter att stoppa all fildelning.

I riskzonen ligger då med andra ord också alla de som har en ganska strömlinjeformad smak som flyter lätt med strömmen. Små bolag som inte har råd att distribuera sin verk, har också mycket små medel att söka förindra illegal distribuering av sina verk. De är dubbla förlorare många gånger.

De enda som har något att frukta av ex MPAA/RIAA, är de som är intresserade av den typ av material de representerar. Och då är det väl inte enbart svenska staten/svenska myndigheter som dansar efter Amerikansk pipa, utan även de svenska konsumenterna.

Är man nu så beroende av amerikansk "kultur" att man inte har råd att inhandla den ens på REA, så kanske man bör ta en funderare.

20 februari, 2007 21:52  
Anonymous Mind sa...

"Med andra ord. De är inte ute efter att stoppa all fildelning."

Jo, klart de är. De har ju en massa konkurrens från gratismusik osv via fildelning, som är helt laglig. Genom att smutskasta fildelning som koncept, oavsett om den är laglig eller ej vinner de på det. Det är ju bara att fråga de artister som brukade leva på att släppa gratis musik om det började gå bättre för dem sen mediemogulerna började smutskasta fildelning? (www.andreasviklund.com är ett bra ställe att börja fråga)

20 februari, 2007 23:22  
Anonymous Mind sa...

Det ställe jag pratade om att de prioriterade IT-brottslighet var i Västerås. Iaf har en högt uppsatt chef på våldsroteln sagt det åt mig över telefon (kommer inte ihåg exakta titeln). Sen om det var sant eller om han bara hittade på för att slippa ställas till svars på något sätt eller för att slippa mig vet jag inte, men så sa han. Det var alltså därför de aldrig skickade ut en polis för att undersöka bevisningen (som jag uppmanats förvara i min egen frys). Att förgifta folk hit och dit är tydligen mer lagligt än att piratkopiera.

20 februari, 2007 23:27  
Anonymous Anonym sa...

Det är inte så klart.

Internet med möjligheter till fildelning med inte gratis, men något billigare möjligheter till distribution är utmärkt för distribution. Det finns inget som talar för att "de" skulle vilja förbjuda något sådant.

Som vanligt ska man bortse från verkligheten och stirra på stålfågeln som fotografen viftar med. MPAA/RIAA kommer aldrig att åtala någon för att man delar ut filer som de inte är representanter för. Lika lite som Manoel de Olivera kommer att åtala någon för att de delar ut Disneys Alice i Underlandet.

Och jag förstår inte vad du menar med att en artist som "lever på" att erbjuda sin musik gratis, skulle "förlora" något" på en smutskastning av fildelning. Skulle folk sluta ladda hem laglig gratismusik pga av smutskastning, då slutar man väl även ladda hem illegal gratismusik pga av smutskastning.

Långt innan internet har musiker skrivit musik både mot ersättning, och utan, av tvåg eller fritt val. Konserter med och utan inträde, efter behov och syfte. Det ena har aldrig uteslutit det andra, och kommer nog inte heller framöver att göra det.

21 februari, 2007 01:23  
Anonymous Anonym sa...

Call me Flyer

och går sedan raskt vidare med att lista dessa enskilda händelser, och fokusera på dessa. Märkligt.
Det blir så fel om man citerar ett lösryckt stycke ur en mening och det är dessutom inte särskilt just.

Måhända att "Inga, inte ens de organistaioner (Antipiratbyrån, MPAA, RIAA osv) vill stopa "fildelning" så som herr/fru Anonymous i EXTREMT snäva argument försöker påstå." - men den springande punkten är att de vill KONTROLLERA det och därför övar påtryckningar på den svenska regeringen - som verkar vara villig att gå alla deras krav till mötes på bekostnad av oss medborgrare - nå ja - en så länga runt en miljon svenska medborgare.

Det upprör kanske inte dig - men andra finner det kanske mindre lustig att bli en lydstat till USA.

I riskzonen ligger då med andra ord också alla de som har en ganska strömlinjeformad smak som flyter lätt med strömmen. Små bolag som inte har råd att distribuera sin verk, har också mycket små medel att söka förindra illegal distribuering av sina verk. De är dubbla förlorare många gånger.
Ingen objektiv/oberoende undersökning har kunnat påvisa att fildelningen är orsaken till minskat CD försäljning - de få undersökningar som finns i ämnet pekar åt ett annat håll. http://broadcastengineering.com/news/broadcasting_file_sharing_not/index.html

Dessutom är det så att fildelning har en positiv effekt på fildelarnas kulturkonsumtion - han/hon lyssnar nu på musik han/hon aldrig annars skulle ha lyssnat på - eller ser filmer han/hon aldrig annars skulle ha sett.

Små bolag borde (och i en del fall gör de redan det) vända fildelning till sin fördel - se det som en möjlighet - istället som för en fiende. Ny teknik har ofta haft negativa effekter på gammal teknik (titta t ex. på textilindustin) - men man kan inte med konstgjorda medel bibehålla status quo utan man måste anpassa sig eller försvinna från marknaden - det är så den fria marknaden fungerar.

De enda som har något att frukta av ex MPAA/RIAA, är de som är intresserade av den typ av material de representerar. Och då är det väl inte enbart svenska staten/svenska myndigheter som dansar efter Amerikansk pipa, utan även de svenska konsumenterna.
Jag tycker att det påståendet inte behöver nån närmare kommentar - fundera engång till på vad det är du säger. Tycker du verkligen att - för att svenska konsumenter konsumerar amerikansk kultur - so är det OK att den svenska regeringen tar order av amerikanska BOLAG?

21 februari, 2007 12:01  
Anonymous Anonym sa...

"Det upprör kanske inte dig - men andra finner det kanske mindre lustig att bli en lydstat till USA."

Det skrev jag ingenting om. Som vanligt ett sätt att fokusera på något annat.

"Ingen objektiv/oberoende undersökning har kunnat påvisa att fildelningen är orsaken till minskat CD försäljning - de få undersökningar som finns i ämnet pekar åt ett annat håll"Fildelning gäller knappast enbart musik. Men skrev jag något om CD-försäljnig? Nej. Nämnde jag distributörer kanske? Ja, det var det jag gjorde. Påstod jag att försäljning minskade eller ökade? Nej. Jag talade om hur små distributörer, är de som har mindre ekonomi för dels distribution, men också att skydda sina verk.

Jag skrev även _dessutom_ att musik till exempel, och det innan internet till och med, både komponerats mot betalning, eller utan betalning, konserter har anordnat mot betalning, och fritt inträde. Utan att konkurera ut varandra. Vad lät det som? Kanske funderara lite på den ett tag? Kanske är så att arrangär/kompositör efter behov, sätter priset. Och de två formerna kan existera sida vid sida. Om inte publiken gör en "Isle of Wight" och river staketen, för de tycker allt ska vara gratis.

Skrev jag det som ett svar på hur personen innan försökte hävda att nu förtiden går det inte ens för seriösa artister som vill erbjuda sin musik gratis på sin hemsida. För att "de" smutskastat internet... Obegripligt argument. Eftersom om "smutskastningen" är så effektiv mot legal nedladdning, så borde den ju vara minst effektiv mot illegal nedladddning. Om ingen vill ladda ned en artists musik, så"är det inegn smutskastnings fel.

"Dessutom är det så att fildelning har en positiv effekt på fildelarnas kulturkonsumtion - han/hon lyssnar nu på musik han/hon aldrig annars skulle ha lyssnat på - eller ser filmer han/hon aldrig annars skulle ha sett."

På tal om objektiva studier. Det där kan du aldrig bevisa, enbart spekulera om.

"Ny teknik har ofta haft negativa effekter på gammal teknik (titta t ex. på textilindustin)"

"Tycker du verkligen att - för att svenska konsumenter konsumerar amerikansk kultur - so är det OK att den svenska regeringen tar order av amerikanska BOLAG?"

Sa jag det? Nej. Sa jag att det ex. inte finns någon som vill förbjuda fildelnin generellt. Sa jag att de som har något att frukta från MPAA/RIAA är de som enadast har filer som de är intresserade ut av, och inte alla filer i hela världen. Eftersom MPAA/RIAA företräder enbart en del.

Tycker du verkligen det är ok att svenska folket konsumerar så mycket amerikansk kultur? Och sedan börjar grina när amerikanska bolag sedermera vill ha betalt för det.

21 februari, 2007 13:01  
Anonymous Mind sa...

"Skrev jag det som ett svar på hur personen innan försökte hävda att nu förtiden går det inte ens för seriösa artister som vill erbjuda sin musik gratis på sin hemsida. För att "de" smutskastat internet... Obegripligt argument."

Jag försökte inte hävda, jag hävdade, dvs det är något som hänt, i verkligheten, det var inte ett tänkt scenario, alltså fakta.

Inte så obegripligt om man sett det hända med andra ord. Sedan var det fildelningen det handlade om inte internet i stort, och ja, det har fått så pass dåligt rykte att de som är mån om att vara laglydiga aktar sig för att ta hem gratis musik, de har felaktigt fått för sig att ALL musik man tankar hem är olaglig. Så, var kan de ha fått den ideén ifrån? Sen hävdade jag inte att ALLA i hela UNIVERSUMS historia någonsin sedan tidens begynnelse slutat tanka hem musik på grund av det vilket du försöker få det att låta som. Jag säger bara att de medvetet försöker få med den lagliga fildelningen av bara farten i smutskastningen för att det gagnar dem. Det handlar mycket om vem som har kontroll över utbudet i det fallet. Försök att inte se så svart och vitt på saker och ting.

21 februari, 2007 22:26  
Anonymous Anonym sa...

Du nedvärderar människornas intellektuella kapacitet låter det snarare som.

Om Artist X på sin egen hemsida erbjuder sina egna alster för fri nedladdning och användning. Hur många, om intresset för att ta del av alstrena kommer då att neka på grund av att man fått för sig att det är olagligt...

Det brukar sällan råda någon tvivel om material på officiella hemsidor är olagligt eller inte att ladda ned.

Fakta är något som kan verifieras, observeras och granskas av flera personer. Hävd är inte fakta. Kan dock leda till fakta, om saken kan beläggas. Och när det snarare verkar röra sig om några få individer som troligtvis via empiri kartlagts av en person, så är det föga intressant.

Så att påpeka att kulturlivet sedan lång tid tillbaka utgjorts av både avgiftsbelagda och kostnadsbefirdade evenmang och produkter utan att för den delen konkurera ut varandra, eller påpeka att det finns annan kultur än främst amerikansk, det är att ha en svart & vit syn på saker och ting det.

Klart det handlar om vem som har kontroll över utbudet. Det är det jag sagt flera gånger nu. MPAA/RIAA är amerikanska organisationer. Är man rädd för dessa jättar, så är det inte för att man är barnsligt förtjust i persisk film och ungersk sandimation. För de har inte kontrollen över det utbudet.

Jag tror de flesta vågar ladda ned alster, de med kurage tar dessuotm fram plånboken och ger sitt stöd när de anser det behövas. Råder osäkerhet kring legaliteten är det markandsföringen av filerna som brister.

.slut

22 februari, 2007 03:28  

Skicka en kommentar

<< Home