Creeper

tisdag, februari 13, 2007

Justitieministern positiv till övervakning

Justitieministern Beatrice Ask var från början negativ till det övervakningsförslag som kommer innebära att FRA får avlyssna den mail och telefontrafik som korsar landets gränser.

Nu har justitieministern, som innan sin tid som minister till och med var motståndare till datalagringsdirektivet, uttryckt sitt stöd till lagen, och tycker till och med att det det "vore väldigt bra" som lagförslag. Det remisssvar som justitiedepartementet hade om att förslaget hotade rättsäkerheten är bortglömt, och fler och fler klartecken verkar ges för att det ska bli av.

Samtidigt så vill delar av en norsk utredning censurera internet i vårt kära grannland. Det var mindre än ett år sedan som den socialdemokratiske ministern Bosse Ringholm var på samma spår och ville censurera spelsidor, och det var bara i december som en internetleverantör stoppade en fildelningssajt. Kvar är porren, hatfulla uttalanden och hot mot myndighet och andra länders flaggor. Mohammedkarikatyrerna i nära minne, och utredningen är inte så underlig ändå.

Risk finns att vi hamnar där här också. Det i kombination med ett datalagringsdirektiv och en radioanstalt som skall övervaka stora delar av internet, och den digitala yttrande och tryckfriheten är snart som bortblåst.

---

För övrigt så verkar det som att jag i skrivande stund kommer tala på den demonstration mot FRA-förslaget i Göteborg på lördag. Gustav Adolfs torg klockan 13 är tiden, och förhoppningsvis funkar ljudutrustningen bättre än vid förra demonstrationen tillsammans med PP. Sen kan mycket hända tills på lördag. Detta inlägget finns dessutom för övrigt också på bloggregeringen.

Etiketter: , , , ,

4 Kommentarer:

Anonymous /M sa...

liten pudelparentes: perspektiv bredband bytte fot om censur när de bytte vd

13 februari, 2007 18:28  
Blogger Johanna sa...

Helt rätt. Borde kanske påpekat det. Som tur var också.

13 februari, 2007 22:11  
Anonymous Das_MickeH sa...

"Samtidigt tycker hon att svenskar i allmänhet har en naiv inställning när det gäller att ge makthavare ökade befogenheter." [från SvDs artikel]

Haha, jo... Det heter ju makthavare av en anledning. Vissa blir ju makthavare genom att TA sig befogenheter, istället för att få dem. Det mest naiva i det hela är väl att folk kommer låta den här soppan gå igenom. (Undrar lite vad hon *egentligen* sa, när SvDs reporter skriver sådär utan att ha något att recitera mer exakt.)

13 februari, 2007 22:44  
Anonymous Mind sa...

Jag hoppas ni kommer ihåg vid nästa val hur i princip alla partier i alliansen ljugit sig blå i ansiktet.

För mig var det ju dock ingen överraskning. Men så röstade jag ju å andra sidan på Piratpartiet.

20 februari, 2007 23:39  

Skicka en kommentar

<< Home