Creeper

söndag, februari 18, 2007

Kristdemokratisk dubbelmoral och en dissad forskare

Riksdagens skatteutskott föreslår sänkta skatter på öl och vin men en höjning på spriten, för att få bukt med en del av smugglingen. Ett rätt okej initiativ, även om det gör att prisskillnaderna på starksprit kommer öka ännu mera jämfört med grannländernas. Det lär knappast minska smugglingen av just starksprit.

Ansvarig minister, kristdemokraternas Maria Larsson är dock motståndare till tanken. Alkohol är dåligt, och därför skall skatten vara hög. Tydligen så är det enligt henne bättre att det förekommer insmugglad alkohol, som det inte betalas skatt på alls, som unga människor lätt kommer åt (du behöver inte kolla leg om du smugglar) och som i vissa fall kan vara direkt hälsoskadlig (hembränt).

Tydligen så är det enligt henne mycket värre att vuxna människor kommer behöva betala lite mindre för öl och vin, kanske köpa någon burk mer, eller dricka något glas vin mer på fredagskvällen, än att man kan minska ytterligare lite av smugglingen.

Tråkig dubbelmoral som faktiskt får konsekvenser som slår helt fel.

---

Dagens DN-debatt är klart läsvärd. Några läkare dissar forskaren Annica Dahlströms påståenden om att kvinnor och män är så olika att könsrollerna borde vara ännu tydligare, att feminismen inte går ihop med biologin, och att män i princip inte ska befatta sig med barn, bara av den anledning att de är män.

Kvinnor och män är olika, ja. Men inte så olika att kön skall vara en ursäkt för hur vi blir behandlade. Den individuella skillnaden är större, och låt oss därför behandla och få behandlas just som individer.

Etiketter: , , ,

10 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Menar du att smabandenär så enkla? skärpning nu, det är klart att olika skatter på olika sätt påverkar hur man köper sprit i andra länder.

18 februari, 2007 13:06  
Blogger Johanna sa...

Ja, har jag hävdat något annat?

18 februari, 2007 13:14  
Anonymous Tobias sa...

Bra reflektion, MEN du glömmer bort alla de barn som drabbas av att föräldrarna köper några burkar till när ölen har blivit billigare.
Det finns informerat i min blogg, vilket du kanske ska läsa och fundera lite.

Tobias
http://tobiasblog.wordpress.com

18 februari, 2007 13:42  
Anonymous Vidar sa...

Och årets New Age pris går till…..: Annica Dahlström!

18 februari, 2007 16:33  
Anonymous Anonym sa...

Men herre gud, var den numera obligatoriska RSS-feeden?? Skärpning!

18 februari, 2007 22:48  
Blogger Johanna sa...

Till denna bloggen? Den hittar du här.

18 februari, 2007 23:00  
Anonymous Bengt sa...

Man kan undra hur du läser när du kommer fram till så klara slutsatser! Var läste du det?

...och att män i princip inte ska befatta sig med barn, bara av den anledning att de är män.

20 februari, 2007 10:20  
Blogger Johanna sa...

Bengt, Punkt 3 i debattartikeln.

20 februari, 2007 10:33  
Anonymous Anonym sa...

Var även ett inslag på Kulturnyheterna om detta, med intervju med henne, för några veckor sedan.

20 februari, 2007 21:58  
Anonymous Anonym sa...

Med det resonemanget kan man ju bortförklara nästan allting. Illegala vapen smugglas in i landet, så varför inte tillåta billiga vapen i sverige? prostitution och barnporr likadant. Det man måste fråga sig är ju vad vi vill åstadkomma med höga skatter på alkohol, och svaret är att minska alkoholskadorna. Kolla Finland, där har alkoholskadorna ökat med lika många procent som alkoholskatten sänkts. Där är alkohol den vanligaste dödsorsaken.

20 februari, 2007 22:07  

Skicka en kommentar

<< Home