Creeper

onsdag, februari 14, 2007

Dagens fråga

Men, om nu till och med FRA säger att det bästa sättet att skydda sin e-post från avlyssning är ett bra krypteringsskydd, hur kan lagstiftare då försvara övervakningslagförslaget med att det handlar om att stoppa terrorism och hot mot rikes säkerhet?

Tror man att människor som verkligen är terrorister och hotar rikes säkerhet struntar i bra krypteringsskydd?

Etiketter: , ,

4 Kommentarer:

Anonymous David sa...

Exakt. Bara för att man är terrorist, är man inte dum i huvudet.

14 februari, 2007 01:09  
Blogger Peder sa...

Vadå, alla vet väl att terrorister springer omkring i höftskynken och hytter med AK47'n mot himlen och skriker Allha Akbar, och sådana vet väl inte hur man skyddar sig med kryptering.

*med stor nypa ironi*

14 februari, 2007 07:59  
Anonymous SixDays sa...

Tanken är nog troligen att man ska förbjuda kryptering (good luck) eller tvinga av sig allas nycklar (lycka till) i framtiden.

Finns inte en person eller företag som kan tänkas ställa sig bakom det. Sen kan man ju fråga sig vad de ska göra med alla VPN tunnlar som går mellan företag-företag eller företag-personer, person-person är inte så vanligt än. Men frågan är om det ska försöka avlyssna det med, ska de räkna alla som operatörer och tvinga till sig access där med och hur i såfall. VPN är ju mer en teoretisk tunnel än en fysisk direkt koppling.

När 25% av alla krypterar så är det kört för övervakningen. Det enda det leder till är att fler program implementerar ett eget krypteringsschema och att programmerare börjar skriva program med inbyggd kryptering som är cross platform och fungerar med andra program genom standarder.

Det är ju bara att se på bittorrentklienterna där de flesta (de populära i varje fall) har funktionen att utbyta information med varandra på en krypterad basis.

De enda som blir övervakade är Stina och Pelle med sin överdimensionerade HemPC som de bara skriver worddokument och kanske porrsurfar med internet explorer så att datorn dör, som kommer att drabbas. Vi andra kommer bara att sitta och flina.

14 februari, 2007 13:02  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

"Vi andra kommer att sitta och flina" ... Visst, men vi kommer att betala för övervakningsförsöken också, och det kanske inte är något att flina åt.

Och så är det ju inte helt lätt att kryptera sina vanliga telefonsamtal (mobiltelefoni är krypterad, men där kan FRA säga åt operatörerna att öppna bakdörren, så det har vi ingenting för). Men det innebär kanske bara att diverse voiplösningar konkurerar ut telefonin lite snabbare ...

14 februari, 2007 21:46  

Skicka en kommentar

<< Home