Creeper

onsdag, juni 21, 2006

MPA och en statssekreterare bakom piratebayrazzian

Sådär lagom innan rysarmatchen mot England så släppte rapport de bevis de hade till anklagelserna mot ministerstyre i PirateBay-fallet.

Efter en genomläsning är det rätt klart. Det handlar om ministerstyre, om än indirket. Den svenska regeringen har agerat efter påtryckningar av en amerikansk lobbyorganisation, beordrat en åklagare att prioritera ett specifikt fall (för det fanns bara ett inom det området), och det inom en mycket snar tidsperiod. Till sin hjälp har man haft wto-avtalen och stort stöd från den amerikanska ambassaden.

Den svenske statssekreteraren Dan Eliasson (inte Danielsson, bokstäverna är i annan ordning och det tillkommer ett a) svarar ambassaden med:
"According to the Swedish constitution, it is not possible for the Government or the Ministry to intervene in a specific case. I can however assure you that I follow closely the actions taken by the police and the prosecutors in respect of copyright infringements on the Internet and I will not, if necessary, hesitate to initiate futher measures to improve their effectiveness"
I ren klartext så säger Eliasson att vi inte har ministerstyre i Sverige, men han kommer se till så att saken löser sig ändå (genom sina ministerkontakter). Ansvarig minister i det här fallet är givetvis Tomas Bodström, som då vurmade för en fildelningsjaktseffektivisering. Intressant är ju också att han från början sa att han inte hade någonting med razzian att göra, utan att det var helt och hållet polis och åklagare som skötte det. Ansvarstagande någon?

Suburbia har bästa citatet i sin sista mening.

Uppdatering: Läs också artikeln i Washington post.

5 Kommentarer:

Anonymous Mind sa...

Vissa ministrar borde känna sig väldigt rökta nu. Jag syftar givetvis inte på nån speciell person utan endast före detta fotbollsspelare med lagomt kort hår.

21 juni, 2006 01:44  
Anonymous Anonym sa...

Klåparna trodde de kunde hålla det hemligt....tsss...

21 juni, 2006 11:15  
Anonymous Egil sa...

Hm, den amerikanska organisationen heter egentligen MPAA (http://www.mpaa.org/). MPA är deras internationella paraplyorganisation. Det är dock oftast MPAA som gör väsen av sig, även internationellt. Jag undrar om det är MPA eller MPAA som faktiskt utövat påtryckningar?

21 juni, 2006 17:32  
Blogger Johanna Nylander sa...

Egil, det står MPA i brevhuvudet på brevet som de skickat till Dan Eliasson, så jag antar att det är dem. Hela brevet går att läsa på svt:s websida.

21 juni, 2006 21:53  
Anonymous Slabbe sa...

Någon som är förvånad. Dock tror jag att Bodström inte kommer ses som någon stor belastning för partiet om inte mediadrevet sätter igång hjulen och fortsätter gräva upp mer eller mindre relevanta klavertramp av Tomas.

Att du och övriga oppositionspolitiker skriker lite kommer inte stoppa honom. Röstade inte FP för Toms buggningspropp?

21 juni, 2006 22:36  

Skicka en kommentar

<< Home