Creeper

fredag, februari 16, 2007

Ja till livet och beroendepanik

Det här är faktiskt mest bara kul. Ja till livet metadiskuterar ordet "abortturism" med RFSL, och drar upp det här gamla pressmeddelandet jag skickade ut i egenskap av vice ordförande för Luf väst, för snart ett år sedan.

Själv tycker jag inte alls det är ett dåligt ord att använda, även om det kanske tyvärr drar associationerna till nöjesturistande. Att kvinnor skall kunna utföra abort i Sverige som vilken annan vård som helst är faktiskt en självklarhet, och rätten till abort är något alla kvinnor borde ha, hur svårt beslutet om att utföra den eller inte än är.

Ska man uppröras över något, så finns alltid psykologen Ove Sandberg som återigen uttalar sig i aftonbladet om så kallat "nätberoende". Rasmus har skrivit mycket bra på ämnet, så jag behöver knappast kommentera det så mycket mer. Kontentan är i alla fall att Sandberg problematiserar någonting som är helt vanligt beteende och social kommunikation, och istället klassar nätanvändande som någonting farligt och jämförbart med narkotika. Om det är någon som sysslar med moralpanik så är det Sandberg.

Etiketter: , ,

3 Kommentarer:

Anonymous Saint sa...

Joo, det Ove Sandberg säger verkar ju vara baserat på en del "studier" av Kimberly Young. Young fick ju väldigt grov kritik för att hennes kriterier för internetberoende var nästan uteslutande tagna från kriterierna för spelberoende (traditionellt spelberoende - 'gambling' - då, inte det andra modeordet). Sån populism kanske funkar om man ska göra en smått skrattretande testa-dig-själv- sida i kvällstidningen, men det har ingen plats i seriös forskning.

16 februari, 2007 20:33  
Anonymous Anonym sa...

Men det är väl inte så konstigt att neoliberaler vill ha en kombinerad verksamhet med turism och abort. Det är ju mycket gynsamt för ekonomin, inom flera sektorer av näringslivet. Varför ens försöka dölja det bakom någon form av idealistisk strävan att ge kvinnor möjligheten att turista loss lite i fantastiska Sverige. Planen är ju genial utan massa löjlig påklistrad humanism.

Sen är det ju självklart at man ska angripa personer som man anser vara mindre begåvade genom att stämpla de som drabbade av "moralpanik", för att sakligt framställa egentliga anledningar är ju inget en bättre begåvad ska syssla med.

16 februari, 2007 21:02  
Anonymous Mårten Fjällström sa...

I Uppsala studentkårs jubileumsbok (150års jubileumet) minns jag att jag läste om den hemliga abortresefonden. När aborter fortfarande var förbjudna i Sverige (60-tal?) tog kåren sitt ansvar och hade en fond där man kunde låna pengar för en resa till länder med liberalare abortlagstiftning.

Naturligtvis fanns fonden inte officiellt men det måste varit en ganska spridd hemlighet för att den fylla sitt syfte. Det framgick inte riktigt hur informationen spreds (en möjlighet är att Studenthälsan fanns inblandad på ett hörn) men det var tydligt vilket som var det vanligaste landet att åka till. Ett land med liberal abortlagstiftning, kraftigt subventionerad sjukvård och ganska nära Sverige.

Vilket landet var? Polen såklart.

Så inte nog med att det är rätt att undergräva förtryckande, patriarkala lagstiftning i grannländer i allmänhet, vi har också en speciell tacksamhetsskuld till Polen att återbetala.

20 februari, 2007 03:34  

Skicka en kommentar

<< Home