Creeper

måndag, januari 22, 2007

Konsekvenskerna av sexbrottslagen

Jag har tidigare på bloggen skrivit en del om konsekvenserna av den sexbrottslag som infördes första april tjugohundrafem. Nu får lagen kritik, både från borgerligt håll, och från ministern som såg till att den genomfördes utan mer utvärdering före.

Bristen på samtycke i lagen tas upp, någonting som vore klart viktigare än att fälla en sjuttonårig kille för att ha haft sex med en fjortonårig tjej. Lagen pratar idag om hjälplöst tillstånd, för att kunna döma hårdare, men vad som är hjälplöst tillstånd eller inte är desto luddigare.

För skall man gå på de domar som kommit, så är det helt okej att som vuxen man att supa ner en 14-15-årig tjej tills dess att hon inte kan göra motstånd, ha sex med henne trots att hon uttryckligen inte vill, och sedan antingen gå helt fri, eller få mildare straff, eftersom att tjejerna i dömda fall inte varit i "hjälplöst tillstånd".

Om vi får ett rättsväsende som dömer 17-åringar för sexuellt utnyttjande efter frivilligt sex med 14-åringar, men friar 25-åringar som har sex med 15-åringen mot hennes vilja, då är någonting fel. Begreppet våldtäkt utarmas, och datumet då en person fyller femton blir viktigare för sexbrottslagstiftningen än vad människors fria val är.

Det krävs en ändring i lagen, men tillämpningen av den måste också bli bättre.

---

Till sist så förstår jag inte varför man skriver med att sexköpslagen skall utvärderas när artikeln inte berör det ämnet det minsta.

Etiketter: , , ,

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

<< Home