Creeper

tisdag, januari 09, 2007

Är du misshandlad eller våldtagen flicka har du inget skydd

Att utvisa barn till misstänkt misshandel borde inte vara förenligt med vare sig barnkonventionen eller svensk lag. Det handlar om två flickor i Karlshamn som efter misstänkt misshandel omhändertagits av socialtjänsten och polisanmälan är inlämnad. Dock så har familjen flickorna tillhör blivit avvisade, och flickorna måste följa med sina föräldrar.

Att inte ens kunna skjuta upp avvisningen tills polisutredningen är klar visar på brister i det svenska rättsväsendet. Inte heller blir det bättre av att migrationsverket uttalar sig såhär:
"Jag tror inte att motsvarande situation skulle ses vänligt av svenska myndigheter om svenska barn skulle tvångsomhändertas utomlands. Tryggheten har barnen i hemlandet. Man är fortfarande medborgare där"
Nu framgår det inte någonstans varför familjen sökt asyl i Sverige, och jag kan inte svara på hur flickornas situation ser ut i landet de är medborgare i. Men att avsluta en rättsprocess och helt överlämna barnen i händerna på de föräldrar som är anmälda för misshandel är inte trygghet i mina öron. Att svenska barn skulle skyddas från sina föräldrar utomlands fram tills dess att en anmäld misshandel av barnen är utredd låter faktiskt som sunt förnuft. I synnerhet om det inte finns några garantier för att misshandeln fortsätter utredas i hemlandet och att barnen får skydd fram tills dess.

---

Ett annat fall där en flickas situation visat sig vara särskilt utsatt var i Karlskogas tingsrätt. En femtonårig flicka var på fest, fick köpa vodka langad av en 18-åring och hade sex. Sen ville inte flickan mera, och sa det till de tre närvarande killarna. Ett klart och tydligt nej som tingsrätten också trodde på. Killarna lyssnade inte på det örat, utan fortsatte och våldtog tjejen. Inget våld behövdes eftersom att hon hade fått i sig över en hel flaska vodka*, men eftersom hon enligt tingsrätten inte var "tillräckligt full" så frias männen.

Ett nej är alltid ett nej, och det borde också svenska tingsrätter inse. En lagstiftningen om samtycke borde i detta fallet faktiskt inneburit fällande dom. Nu har vi tyvärr inte den formuleringen, och männen går fria.

Svenskt rättsväsende är otroligt ibland.

---

*En hel flaska vodka är väldigt mycket alkohol. Speciellt om man är femton och ännu mer om man är tjej (och ytterligare ännu mer om man inte är en jättelång, jättevältränad eller jättestor tjej). Även om hon bara druckit lite drygt hälften av flaskan borde hon varit tillräckligt full för en svensk tingsrätt, men "tillräckligt berusad" kanske är samma sak som medvetslös?

Etiketter: , , , ,

5 Kommentarer:

Blogger Björn Fridén sa...

Vänta lite här nu va… tingsrätten trodde på att hon hade sagt nej, men det hela fortsatte ändå, fast utan våld eller hot. Borde man i så fall inte åka dit för sexuellt utnyttjande? Hur fan kan men frikännas rent legalt?

PS. Fick ordning på RSS-flödet,tack för hjälpen.

10 januari, 2007 11:14  
Blogger Alexander sa...

Men Johanna, har du inte lärt dig än att du måste reservera dig mot att du inte läst domen än. Du vet ju att tidningar läser domar som fan läser bibeln...

10 januari, 2007 17:20  
Blogger Blissing sa...

Om det nu stämmer som Aftonbladet skriver att "Karlskoga tingsrätt anser att kvinnans berättelse är trovärdig, men att hon inte var tillräckligt berusad och att inget våld förekom." så är det skandal. Visserligen så kanske det inte kommer upp i kraven för våldtäkt eftersom det inte förekom något våld. Men däremot skulle de blivit fällda för "Sexuellt tvång". Ett brott som enligt brottsbalkens 6 Kap 2§ kan rendera i fängelse i upp till 6 år. Vilket jag tycker hade varit utmärkt i detta fallet.

Förutsatt att Aftonbladets uppgifter stämmer.

10 januari, 2007 18:26  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Re den berusade flickan: Var det inte för att just den här situationen faktiskt skulle räknas som våldtäkt som som lagen ändrades för ungefär ett år sedan? Att sexuellt utnyttja en person som av någon anledning inte kan / vågar försvara sig skulle också räknas som våld.

Att inte kunna försvara sig efter en hel (eller för den delen halv) flaska vodka låter ganska rimligt, särskilt om man är ung och kanske inte har druckit sprit så många gånger förr ...

10 januari, 2007 19:29  
Anonymous Anonym sa...

Jag kan bara säga... SD 2010.

18 januari, 2009 12:18  

Skicka en kommentar

<< Home