Creeper

onsdag, januari 17, 2007

Dagens citat

"vi kan inte ha en kultursektor där människor behöver betala för all den kultur som produceras"..."det utarmar kulturen"
- Lars Ohly i riksdagens partiledardebatt nyss ang. den borgerliga kulturpolitiken. Själv tror jag det är precis en sån kultursektor vi behöver. Lön är bättre än bidrag.

Etiketter:

7 Kommentarer:

Anonymous RexM sa...

Uhm.. nu får du gärna förklara hur en avgiftsbelagd kultursektor kan fungera med fildelning (delandet av upphovsrättsskyddat material alltså).

Jag håller med om att lön är bättre än bidrag, men att kräva pengar av varje åskådare till varje verk är inte praktiskt genomförbart.

Själv tyckte jag att det var en rätt bra kommentar av Ohly.

17 januari, 2007 12:59  
Blogger Rick sa...

Vem betalade dig lön för det här blogginlägget, Johanna?

En hel del kultur, för att inte säga den ofantliga merparten, produceras av människor som inte betraktar kulturen som kommersiell över huvud taget, och inte förväntar sig att få betalt för produktionen heller.

Om något skulle utarma kulturen, så skulle det snarare vara att ta bort alla de producenterna, och bara ha kvar producenter som förväntar sig att få betalt för allt som produceras.

Det här blogginlägget är också ett exempel på kultur...

17 januari, 2007 13:25  
Blogger Johanna Nylander sa...

Oj, missade att tillägga att Ohlys inlägg handlade om statliga bidrag i kultursektorn.

17 januari, 2007 13:35  
Anonymous Jon Millarp sa...

"nu får du gärna förklara hur en avgiftsbelagd kultursektor kan fungera med fildelning"

Ibland i debatten låter det som att kulturen är i någon krissituation. Så är det inte. Aldrig någonsin under mänslighetens historia har så stor andel människor kunnat ta del av kultur och vetenskap som i dag.

Kulturen har aldrig varit så lite hotad som den är idag. Vi kan se filmer från hela världen gratis eller billigt på nätet, vi kan lära oss hela vår kulturhistoria via nätet, enorma bibliotek med bilder på all världens konst kan vi ta del av, den viktigaste världslitteraturen är några knapptryck ifrån oss. Vi kan diskutera med likasinnade från hela världen enkelt och gratis.

Eftersom priset att sprida information har reducerats så enormt har också tillgängligheten på mycket av det vi kallar kultur kraftigt reducerats till noll eller nära nog noll.

Till det här kan ju läggas att var och varannen människa skriver dikter, dagböcker, och gör musik. Dvs folket gör sin egen kultur på ett sätt som inte skett förut i samma utsträckning och lika offentligt. Det här är i högsta grad levande kultur. Kultur är uppenbarligen någon livsnödvändigt som uppstår naturligt och fritt.

Jag tycker att det aldrig tidigare i historien har funnits så starka skäl att lägga ned tvångsfinansiering av kultur som inte har tilräckligt stor efterfrågan för att vara självbärande. Jag kan inte se det som annat än en arbetsmarknadsåtgärd.

17 januari, 2007 18:33  
Blogger Jon Millarp sa...

Rätt ska va rätt:

Skulle stå

"...har också PRISET på mycket av det vi kallar kultur kraftigt reducerats till noll eller nära nog noll."

17 januari, 2007 20:17  
Anonymous Magnus sa...

Stora kulturella valmöjligheter är bättre än att vara hänvisad till kommersiell mainstream-kultur. Det handlar om att garantera ett utbud. Det finns andra värden än ekonomiska.

18 januari, 2007 00:52  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Magnus med flera har alldeles rätt i att ett brett kulturutbud är bättre än bara "kommersiell" mainstreamkultur. Men hans användning av ordet "kommersiell" där syftar på en genre snarare än ett ekonomiskt system.

Det finns många som läser Kalle Anka. Jag föredrar tyngre serier, där en tidning ofta kostar uppemot trehundra kronor. Trots den ganska kraftiga prisskillnaden tycker jag inte att en pålaga på Kalle Anka borde subventionera till exempel Komika Förlag (som är ett av de få svenska förlag som ger ut intressantare serier).

På samma sätt tycker jag inte att dockusåpor i tv4 ska subventionera operan.

Det främsta skälet till att sådan subventionering är dålig är att det inte finns något rimligt sätt att bedömma vilken kultur som är så bra att den är värd att subventionera. Jag ser gärna och förhållandevis ofta teater, men då är det ofta ideellt gjorda uppsättningar.

Vilket för in på tidiga kommentarer från RexM mfl, om att även ideell kultur är bra och viktig. Jovisst, absolut. Men den tjänar inte på det statliga kulturstödssystemet. Tvärtom.

19 januari, 2007 19:10  

Skicka en kommentar

<< Home