Creeper

torsdag, januari 18, 2007

Google censurerar i Kina och värnar yttrandefrihet här

Tänk om Google kunde vara konsekvent i frågan om yttrandefrihet. På svenska Google-nyheter kommer antisemitisk propaganda upp från nazistorganisationer, och Google tycker det är helt okej. Dessvärre är det inget vurmande för yttrandefriheten, eller ett slag av ädelhet som gör att Google låter grupper från marginalerna med läskiga åsikter synas lite extra. Bara det faktum att sidan är laglig i Sverige.

Samma företag censurerar nämligen gladeligen sökresultat i diktaturens Kina. "Himmelska fridens torg" "homosexualitet" eller "dating" är ord som resulterar i censurerade träffar.

Det är knappast att "tro på yttrandefrihet".

---

För övrigt lägger jag mig inte i vilka sidor som refereras på google-nyheter, eftersom jag inte använder tjänsten. Däremot så ser jag inga problem med att vara för en så stor yttrandefrihet som möjligt, men samtidigt tycka att ett företag med så stor makt som google inte borde hjälpa skumma organisationer som sprider läskiga budskap att få ännu större spridning på sina läskiga budskap. Där har faktiskt google ett fritt val.

Etiketter: ,

3 Kommentarer:

Anonymous Blogge Bloggelito sa...

"Homosexualitet" är inte ett ord som censureras av Google i Kina. Självklart inte "dating" heller. Var har du fått detta ifrån? Det är ett helt förryckt påstående.

Pröva själv på google.cn med 同性恋 (=homosexuell). Det spelar heller ingen roll om man använder engelska eller annat språk.

På alla sidor där Google verkligen utövar filtrering står det längst ner på sidan: 据当地法律法规和政策,部分搜索结果未予显示。 (Enligt lokala lagar och regler syns inte alla sökresultat.)

Apropos censur: http://sensuellqkonsult.wordpress.com/

18 januari, 2007 13:40  
Anonymous Anonym sa...

Personligen tycker jag det är viktigare att google agerar som den budbärare de faktiskt är och levererar den information de enligt lag får leverera utan förbehållning. Visst kan man diskutera deras policy angående vad som kvalificerar sig som "nyhetssajt", men jag skulle bli bra mycket mer orolig om en så stor kommersiell organisation började anta ideologiska värderingar och blockera sidor efter eget tycke; eller om de började bryta mot lokala lagar de inte tyckte om. Om man tycker det är svårt att ändra lagstiftningen i en demokrati kan man fundera över hur lätt det skulle vara att ändra en policy hos ett företag som olikt riksdag och regering inte har några skyldigheter att se till folks bästa.

Sen borde Google förstås ha sagt just det och inte gömt sig bakom yttrandefriheten.

18 januari, 2007 13:54  
Blogger Johanna Nylander sa...

Blogge, det var från en gammal idg-artikel (som jag skrivit om tidigare), och som du kan hitta här.

Alltså inte orden som censureras, utan träffarna, men har artikeln fel så ändrar jag.

Ang. Isabellas blogg så det nog tyvärr en utveckling vi kommer se mer av. Leverantörerna av tjänster (bredband eller bloggplats) kommer utsättas mer och mer för påtryckningar och sedan bestämma sig för om de ska vara fega, eller värna yttrandefrihet. Det borde inte ligga på deras ansvar. Rasmus skriver bra om det här.


Anonymous, google får gärna skylla på yttrandefriheten om man vill (och publicera vilka nyheter man vill), men då ska man vara konsekvent och inte censurera på andra ställen.

18 januari, 2007 18:53  

Skicka en kommentar

<< Home