Creeper

tisdag, januari 16, 2007

Ett myglande försvarsdepartement med totalitära förslag

Inte nog med att regeringen lägger fram ett förslag om en nästintill allomfattande övervakning av oss medborgare (i alla fall samtlig kommunikation som inte sker IRL), man försöker göra det i smyg också.

Tidningen Ny teknik har dragit fram uppgifter som hävdar att det är en liten grupp tjänstemän på försvarsdepartementet som kuppartat försökte driva igenom förslaget. Oavsett om det är en liten grupp som kuppar eller inte, så har alla medel tagits till för att försöka få igenom ett förslag som både är kontroversiellt, rättsosäkert och mycket omfattande, alldeles obemärkt.

Inte ens på regeringens webbsida går det att hitta någon information om man inte söker och vet exakt vad det rör sig om. Vare sig bland notiser eller pressmeddelanden, eftersom att lagförslaget uppenbarligen inte i regeringens ögon är tillräckligt intressant för vare sig media eller allmänheten att läsa om.

Första februari är istället nytt datum för när lagförslaget skall vara överlämnat till riksdagen, och det är bara att hoppas på att det finns ett par riksdagsledamöter med tillräckligt med integritet kvar för att faktiskt försvara den också.

Man försöker till och med förpacka övervakningslagförslaget snyggt:
"Behandling av personuppgifter inom Försvarsmaktens och Försvarets radioanstalts underrättelseverksamhet"
heter det i planeringen från statsrådsberedningen över kommande propositioner under våren. "Slutet på den personliga integriteten" eller liknande hade varit mer passande.

Hela lagförslaget är på 251 sidor, och går att hitta här. Jag har inte orkat läsa igenom allt än, men intressant är hur man försvarar sig mot alla de konventioner Sverige har skrivit under och som tar stor hänsyn till den personliga integriteten. Att det just är försvarets radioinstitut som skall stå för övervakningen beror på att man kan ta sig igenom ett hål i personuppgiftslagen (som från början är ett EG-direktiv) och hävda på att verksamheten är för att klara av rikets säkerhet.

Förslaget berättar också att:
"Känsliga personuppgifter får enligt förordningen inte utgöra ensam grund för behandling. Behandlas uppgifter om en person på annan grund får uppgifterna dock kompletteras med sådana känsliga personuppgifter, om det är nödvändigt för syftet med behandlingen"
och att
"Uppgifter får lämnas ut till en utländsk myndighet eller en internationell organisation endast om utlämnandet tjänar den svenska statsledningen eller det svenska totalförsvaret och inte är till skada för svenska intressen"
(min fetstil). Totalförsvaret får därmed makt att själva bestämma huruvida uppgifter får lämnas ut eller inte. Uppgifter kommer dessutom kunna finnas kvar i registret i upp till tio år, i särskilda fall ännu mera.

Det här är inte Bodström, det här är värre.

Etiketter: , ,

4 Kommentarer:

Anonymous Marcus Friberg sa...

Så, ur denna synpunkten ogillade du vår socialdemokratiska regering mindre?

17 januari, 2007 00:46  
Blogger Johanna Nylander sa...

Om lagförslaget går igenom; Ja. Bodström pratade om samma förslag, och ivrade att genomföra det, men hann aldrig göra slag i saken. Nu försöker den borgerliga regeringen (de är i det här fall allt annat än liberala) mygla igenom samma förslag...

17 januari, 2007 01:01  
Anonymous Anonym sa...

Hoppas jag inte låter allt för neggo, men...
Varför tror folk att de är så intressanta att någon skulle vilja tjuvlyssna på dem? Lite hybris verkar det som ibland...
INGEN kommer att ha tid att kolla på något annat än terrorister, grova brottslingar och utländska spioner. Tro mig. Världen (och Sverige) är redan knökfull av dessa. Men så fort någon (dvs staten) försöker övervaka dem så är det skumt och luktar storebrorssamhälle!
Förresten, skitbra blogg.

25 januari, 2007 23:07  
Anonymous Mind sa...

Tja, det räcker ju om staten spionerar på de som ÄR intressant, t.ex politiska motståndare, för att det ska vara dåligt för dig som är ointressant.

För övrigt är det storebrorssamhälle om staten övervakar, eller 1984-samhälle, möjligen fascistiskt, kanske totalitärt, tja, beskrivningarna är många. Gillar jag det? Nej, absolut inte. Gillar de flesta det? Nej, verkligen inte. Därav kommer ju att de försöte smyga igenom det.

Piratpartiet blir ju bara vettigare och vettigare alternativ för var dag som går, vilket gör mig ledsen. Inte för att jag inte gillar piratpartiet på nåt sätt utan för att det inte borde behövas i ett bra och rättvist samhälle.

27 januari, 2007 05:09  

Skicka en kommentar

<< Home