Creeper

onsdag, januari 17, 2007

Wild ´n Fresh har visst bättre avtal än HRF!

Enligt SVT har salladsbaren Wild ´n Fresh visst bättre villkor än kollektivavtalets. Vilket gör HRF:s blockad ännu mer absurd. Nio kronor och tjugo öre i timman är skillnaden till salladsbarens fördel. Beräkningarna hittar du här.

Att facket står utanför med röda jackor och prata med besökare kan de väl få fortsätta med om de tycker att det är vettigt spenderad tid (jag har som tur är inte betalat fackavgift dit), men de sympatiåtgärder som drabbat sophämtningen är inte legetima längre, och det är helt klart tydligt att det är makten facken vill åt, och inte de anställdas bästa.

Dessutom måste det räknas till något positivt, och faktiskt rätt ovanligt inom restaurangbranchen (som annars har rätt kassa avtal) att arbetsgivare och arbetstagare skaffar sig en schysst lönedeal. Facket borde gratulera restaurangen istället för att blockera, men så var det ju det där med makten...

---

Uppdatering: Centrum för rättvisa som gjort utredningen skriver mer om det här, och här finns hela rapporten.

Etiketter: ,

5 Kommentarer:

Anonymous Bengt sa...

Nu är nog Centrum för rättvisa ytterligare en avknoppning från Svenskt näringsliv precis som Timbro. Det känns väldigt mycket som vissa krafter inom näringslivet väldigt gärna vill ha försämringar för arbetstagare i Sverige.

Man vill ha bort de starka lagar som arbetarrörelsen har byggt upp. För att kunna göra en större profit...

Det är ganska genomskinligt när man ser dessa nätverk samarbeta på internet om man känner till hur de träffas på frukostmöten på Timbro...

Att sedan säga att de inte har med varandra att göra är ganska genomskinligt det med.

Jag skulle inte dra för snabba slutsatser när det gäller beräkningarna. Det kan mycket väl vara så att de kan tjäna snabba pengar utan kollektivavtal, men på i längden så tjänar arbetarna på kollektivavtalen. Både när det gäller trygghet och säkerhet.

Det är ju en anledning till varför näringslivstopparna vill ha bort dessa regler och det är inte för att de försämrar villkoren för arbetarna....

Kom igen nu...jag hoppas att arbetarna tänker litet och inte går på Liberala finter och snabba pengar...

17 januari, 2007 20:36  
Anonymous Anonym sa...

Trygghet, trygghet, trygghet.
Det är då alltid en massa snack om den där tryggheten. Surprice, den är skadlig för dig. Överallt ser jag männsikor som lider av samma bekymmer jag led av för 10 år sen när jag var anställd. Man vantrevs på jobbet, men man hade iallafall sin trygghet. Idag är jag egen företagare. Har ingen trygghet, men frihet. Den dagen jag vantrivs på företaget jag för tillfället jobbar på, går jag in till chefen och smäller näven i bordet. Sen är det bara att börja jobba på nästa företag. Folk hade trivts bättre om de inte varit så handikappade av sin trygghet. Varenda företag har folk som gärna skulle bytt jobb, men kan inte, för på nästa företag sitter en annan och vantrivs, men vågar inte byta, för han har iallafall sin trygghet

17 januari, 2007 23:05  
Blogger Jon Millarp sa...

Väl talat anonym. Och resultatet blir förstås hög arbetslöshet bland annat. Att snacka om att ett system som genererar massarbetslöshet innebär trygghet för dem som har arbete är cyniskt och missriktat.

17 januari, 2007 23:42  
Blogger Peder sa...

Bengt: Hur skulle det vara om du istället för att försöka misstänkligöra CfR istället visar vad som är fel i rapporten!

Sedan i det här fallet så är ingen som är inblandad i verksamheten intresserad av varken facket eller kollektivavtalet!

18 januari, 2007 09:58  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Bengt: Vilka starka lagar då menar du? Lagarna för arbetares rättigheter i Sverige är ganska svaga. I stället för regler som ger anställda starka rättigheter har vi regler som ger facket starka rättigheter.

De som oftast representerar arbetarna är facket. Och de har naturligtvis ingenting emot att "förvalta" arbetarnas rättigheter, det är till stor del de som har sett till att arbetarna själva inte har så mycket makt.

19 januari, 2007 19:28  

Skicka en kommentar

<< Home