Creeper

fredag, januari 19, 2007

Dagens citat

"Om arbetsgivarna på salladsbaren säger sig vilja ligga på samma eller högre nivå än enligt kollektivavtalet, vem kommer då att garantera att så sker, och att de höjer lönerna i enlighet med de väntade höjningarna när vi i vår förhandlar upp avtalet? Är det rimligt att vi ska ha en särskild egen bevakning på just salladsbaren för att se till att så sker?"
- Maria Norrbin Karlsson, HRF. Min fetstil.

Är det inte det man har redan? Knappast så mycket skillnad. Fast sen lever vi ju också i ett land där kvällstidningarna toppar med att socialdemokraternas partiledare inte varit medlem i facket under elva år (trots att hon begått samma synder som tex. Stegö Chiló)...

Etiketter: , ,

8 Kommentarer:

Blogger Elias sa...

Det är väl just det de menar, de vill slippa stå med sina aktivister utanför varje företag.
Men man kan fråga sig varför de inte istället vädjar till de anställda att gå med i facket. Tydligen är det alltid företagaren som är syndabocken, även när de gör något bra...

19 januari, 2007 07:27  
Blogger Lennart Regebro sa...

ttet ni vad. Jag har en chockerande kreativt förslag: Man låter dom ANSTÄLLDA bevaka frågan. När DOM anser att dom har dåliga villkor, då kan dom säga till facket! Så slipper facket ha särskild bevakning på det företaget!

Fan vad smart jag är! Det där har tydligen INGEN i hela fackföreningsrörelsen kommit på.

19 januari, 2007 08:05  
Anonymous Björn sa...

Men Lennart, hur skulle det fungera? Menar du att det kankse finns anställda som kan tänka själva??? Svindlande tanke ;)

19 januari, 2007 13:28  
Blogger Emil Eklindh sa...

Jag håller med Björn helt otroligt att man tror att det kan finnas arbetskraft som kan tänka själva. Jag trodde de alla delade hjärna med de olika facken.

Varför skall man lägga så enorm kraft på ett företag som sköter sig och ser ut att bry sig om sina anställda. När man ändå pratar om att det finns företag som är hemska mot sina anställda och inte ger dem rimliga löner.

19 januari, 2007 22:36  
Blogger Peder sa...

Men ni, inte kan facket tillåta att anställda skulle tänka själva, det går ju bara inte. För tänk om de anställda då kommer på att de klarar av saker själva och att de faktiskt inte behöver fackets hjälp...

20 januari, 2007 08:00  
Anonymous Mind sa...

Anledningen till att facken kom till var ju för att bevaka de anställdas intressen därför att arbetsförhållandena närmast började likna slavarbete. Just nu kan det ju tyckas löjligt och fånigt med facket, särskilt eftersom vi i Sverige på det stora hela har det ganska bra, men försök tänka hur det har varit historiskt. Om facken ej hade funnits, om man avskaffade dem nu på en gång, hur lång tid tror ni det hade tagit innan folk i princip arbetade under slav-villkor igen? En arbetare som är desperat och hungrig med en familj att föda är inte direkt i en situation där han vågar stå upp för sina rättigheter.

Var inte naiva och tro på alla företags välvillighet bara för att några företag har en god moral.

Ta en titt på de länder där de i princip inte har några fack och kolla vad de arbetar under för villkor? Nästan ingen lön och så usla förhållanden att de bokstavligt talat arbetar sig till döds. Det klart, sånt kan ju gå an för de som äger företagen och får in pengar på andra sätt än att stå ute på industrigolvet. Glöm inte heller att om vi i Sverige inte föregår med gott exempel så kommer de länderna inte heller att ha någon att titta på hur man kan få det bättre för arbetare. För ni vill väl inte påstå att ni tycker att arbetare borde ha det dåligt?

Ha gärna en diskution om fackets form, funktion osv men var inte så förbaskat naiva. Visst har jag själv varit förbannad på facket av olika anledningar, och det har inte alltid varit problemfritt men man får inte glömma varför de kom till från första början.

20 januari, 2007 20:45  
Anonymous Anonym sa...

mind: Det är väl ingen som förnekar de historiska aspekterna av facken, problemet är att facken inte hänger med och förändrar sig i takt med tiden.

Vi är nu i full färd på väg in i tjänstesamhället och lämnar industrisamhället mer och mer bakom oss, t.ex är arbetare inte längre slit och släng varor på samma sätt och det måste även facket anpassa sig till.

Sedan i detta specifika fall så har ingen av de anställda efterfrågat fackets hjälp och då skall de låta bli dem, gå och hjälp dem på ställen där de har problem och de anställda efterfrågar fackets hjälp istället!

22 januari, 2007 08:50  
Anonymous mu sa...

Bara för att vi närmar oss ett tjänstesamhälle så behöver det inte betyda att arbetsvillkoren blir bättre för arbetarna. Det är bara kolla på städfirmor och callcenters som inte bara har dålig lön utan också gärna struntar i att betala lön. Här borde facket verkligen göra något men de gör inget då väldigt få är med i facket.

22 januari, 2007 12:45  

Skicka en kommentar

<< Home