Creeper

måndag, december 03, 2007

Palme som sexköpare

Den bordellhärva som kom ut i Sverige under 70-talet är återigen på tapeten. Två av de flickor som utnyttjades kräver skadestånd från staten eftersom man trots att flickorna då var minderåriga, underlät att lagföra (straffa) männen.

Anledningen var att männen var högt uppsatta politiker. Riktigt högt uppsatta.

Bordellhärvan är något som de stora svenska tidningarna inte vågar skriva särskilt mycket om. Jag skrev om det här första gången för ungefär ett och ett halvt år sedan, och trots att de som var inblandade och inte hade sex med de två minderåriga flickorna inte heller begick något brott, så verkar de flesta helst ta i frågan med tång.

Om det beror på att de största bevis som finns är ord som kom från prostituerade och därmed inte lika trovärdigt, eller om det beror på att de inblandade var lite för högt uppsatta på den politiska skalan för att straffas, låter jag stå osagt, utan hänvisar till största delen till det inlägg jag skrev i slutet av maj 2006.

Där namnger jag de politiker som figurerar i tidningen Världen idags* artiklar på ämnet. Eftersom att tidningen har bytt länksystem så kommer här namn på politikerna samt uppdaterade länkar till var du kan läsa mer om det.

Bilda din egen uppfattning. Det är bättre än att jag gör det åt dig. Själv hoppas jag att kvinnorna får sitt skadestånd, och att det inte längre skall vara okej att mörka när högt uppsatta politiker utnyttjar minderåriga flickor.

I de olika artiklarna så nämns namn som:
- Torbjörn Fälldin
- Olof Palme
- Lennart Geijer (fd. justitieminister)
- Olof Johansson
- Fem socialdemokratiska statsråd
- Två centerpartistiska topppolitiker
- En folkpartist som var vice talman i riksdagen

Artiklarna:
"Olof Palme var involverad i 1970-talets bordellhärva"
"Äntligen hela sanningen"
"Geijer-affärens minor känsliga att debattera"
"Sanningen måste upp på bordet"
"Ebbe Carlsson och Hans Holmér: De var regeringens mörkläggare"
"Bordellhärvan blev till att börja med Geijeraffären, som därefter blev ingenting"

Mer finns att läsa i Deanne Rauschers bok "Makten, männen och mörkläggningen".

---

*Jag hade inte länkat till Världen idag om det hade varit om ett annat ämne, och man bör veta att det är en tidning med skarpa åsikter (det räcker att läsa första sidan för att få reda på ungefär åt vilket håll, och att de använder ord som varböld), men det finns tyvärr inte någon annan som haft kurage nog att faktiskt publicera de dåvarande minderåriga flickornas egen berättelse.

Etiketter: , , ,

5 Kommentarer:

Anonymous Rasmus Kaj sa...

Om Palme köpte sex vet varken du eller jag, men det får vi kanske veta i morgon.

Vad som dock klart framgår av DN:s artiklar i ämnet (som kör med fakta, där i alla fall "Äntligen hela sanningen" på världen idag mest ängar sig åt antydningar) är att Palme ljög för att skydda sina medarbetare, vilket nog faktiskt är minst lika illa.

Det bör inte vara ett krav att en statsminister / regeringsmedlem / president är heterosexuell och monogam. Men man måste kunna lita på dem. Och tydligen skulle man inte ha litat på Palme (huruvida jag litade på honom spelar i och för sig ingen roll, när jag fick rösträtt var han mördad).

På samma sätt var det betydligt värre att Clinton ljög i motsvarande KU, när han påstod att han inte hade haft sex med "that woman" än att han faktiskt hade haft sex med henne.

Att sedan två av flickorna i det här fallet tydligen var minderåriga gör i och för sig frågan om själva sexköpen betydligt allvarligare än annars.

05 december, 2007 00:08  
Anonymous Matte sa...

Johanna: Du menar alltså att Palme gick till prostituerade?
Om ja: Var är beviset? Om nej: Varför anklagar du honom för det i din rubrik?

05 december, 2007 10:34  
Blogger Johanna sa...

Matte, enligt de två (vid tillfället) 14-åriga flickorna så gjorde han det, och med tanke på Palmes hantering av frågan så ser jag inte varför man skulle tvivla på flickornas uppgifter. Men om han utnyttjade dem sexuellt (idag hade det varit våldtäkt) får du avgöra själv efter kvinnornas vittnesmål.

Att han köpte sex är dessutom knappast någon anklagelse. Det var fullkomligt lagligt då. Det var däremot inte lagligt att köpa sex av 14-åringar, och även om det med kvinnornas vittnesmål verkar vara synnerligen klarlagt att så var fallet, så undvek jag att skriva det i rubriken med hänsyn att han aldrig fick någon dom.

Att det aldrig blev några domar, och att fallet lades ner, är väl dock den allra största skandalen.

05 december, 2007 13:40  
Anonymous Anonym sa...

Skandal att det inte blev några domar mot människor som det totalt saknas bevis mot trots månader av spaning och avlyssning? eeh?

05 december, 2007 22:49  
Blogger Jon Millarp sa...

Jag tycker att det verkar lite väl osannolikt att väldigt många av landets ledande personer (exempelvis två statministrar) besökte samma prostituerade barn och sedan mörklade det. Att det dessutom finns ekonomiska intressen bakom det nuvarande "avslöjandet" höjer inte trovärdigheten. Att många makthavare har besökt prostituerade är jag däremot övertygad om. Och Geijer gjorde väl uppenbarligen det - och det var nog det som Palme hade intresse av att dölja.

10 december, 2007 03:20  

Skicka en kommentar

<< Home