Creeper

torsdag, november 29, 2007

Youtube censurerar tortyrrapportering pga. våldsamhet

Dagens Nyheter har de senaste dagarna haft en längre artikelserie om våld på nätet. Röster har höjts om att det blir råare, och att man bör "sålla bort" det.

Det våld man refererar till i artiklarna är säkerligen högst meningslöst, men innan man ger sig ut och kräver att våld skall censureras och tas bort från nätet, bör man tänka om. Det finns faktiskt tillfällen när våld bör visas, när våld ska visas, och när riktigt grovt och brutalt våld skall visas upp för så stor allmänhet som möjligt.

Ett av de viktigaste tillfällena då våld skall visas är när förövaren är en stat eller regim. I stater där staten brukar våld och tortyr, och det enda, eller ett av få sätt, att få folk uppmärksammade inför det är att visa våldet på t.ex. en Youtube-kanal, fyller våldsvideospridandet en högst relevant funktion.

Därför blir jag förbannad när jag läser om den egyptiske människorättskämpen Wael Abbas som fått sitt Youtubekonto nerstängt (det skulle funnits här). Om det är den egyptiska regimen som klagat, Youtubes regler om våldsamma videor, eller en kombination av de båda, är oklart. Desto klarare är det att en av egyptens anti-tortyrröster inte längre kan nå ut till samma breda publik.

I Sverige är det lätt att klaga över att vi exponeras för alldeles för mycket råhet på internet eller i media. Det är lätt att glömma bort att det bara är bilder, och att vi har yttrandefrihet som tillåter samma typ av bilder, för att de som faktiskt drabbas av våld skall kunna informera om det. I synnerhet när våldets förövare också är makthavare i ett land eller regim.

Youtube borde genast häva spärren på nämnda egyptiska konto, och verkligen fundera över om det är bra att ha regler som stoppar anti-tortyrkämpar.

Via Aqurette.

---

I Sverige har media tidigare rapporterat om Wael Abbas och hans filmer som visat tortyr. Kommer vi få se någon nyhetsrapportering om att Abbas blivit avstängd från Youtube för att hans filmer är för våldsamma?

Etiketter: ,

2 Kommentarer:

Blogger caldaean sa...

Uppvisandet av brutala scener kan diskuteras, men är likväl en nödvändighet. Att säga att man inte ska visa det är att blunda för verkligheten, och istället leva i en värld som känns bekvämare för en själv, där man inte behöver bemöda sig med de där jobbiga bitarna.

Man måste komma ihåg vad historien lärt oss. Eddie Adams foto av den vietnamesiska soldat som avrättas på öppen gata var ett avgörande ögonblick, då allmänhetens stöd för vietnamkriget kraftigt svängde då de såg hur brutalt kriget egentligen var. Efter just vietnam har ju också den amerikanska militären allt mer regisserat kriget, vad som får visas utåt. När folk inte ser hur hemskt något är, orkar de i regel inte heller bry sig.

För den som vill se mer om vilken roll massmedia och uppvisandet av våldets verklighet har haft rekommenderar jag Mark Daniels dokumentär Enemy Image.

29 november, 2007 14:18  
Anonymous Nisse sa...

Fast vår "yttrandefrihet" tillåter ju förmodligen inte att man sprider sådana bilder. Vi har ju det så kallade yttrandefrihetsbrottet olaga våldsskildring, vilket är rätt värdelöst.

29 november, 2007 19:46  

Skicka en kommentar

<< Home