Creeper

tisdag, november 20, 2007

TT och Nordkorea

TT-reportern Stefan Hjertén har visserligen inte rapporterat om Nordkorea, men han har varit mellanösterkorrespondent och skrivit om Irak-kriget och Saddam Hussein som mer liknar anti-USA-propaganda. Mest intressant tycker jag att en artikel med rubriken "Den bekväma myten om al-Qaida lever" som infördes i Hallands Nyheter den 9/9-04 är (hittar den inte på nätet). Det är en TT-betraktelse om tiden efter 11/9. Ur artikeln:
"Mysteriet kring 9/11 kvarstår. Ingen har dömts för angreppen mot World Trade Center och Pentagon, Usama är spårlöst försvunnen. Många braskande rubriker om al-Qaida har befunnits lögnaktiga. Mjältbrandssporerna som skrämde upp världen strax efter 9/11 härrörde från ett militärt laboratorium i USA."
och lite senare:
"Myten om den svarta diamanten, det obegripliga och ondskefulla al-Qaida, skymmer sikten för banalare sammanhang. Kanske finns lösningen till massakern på Atochastationen i Madrid i några marockanska slumkvarter, kanske blir massmordet på Bali begripligt om man betraktar kollisionen mellan puritanska islamister och turister från väst i Indonesien, möjligen är själve Usama förståelig som anhängare av den intoleranta saudiska statsreligionen wahhabismen."
TT själva marknadsför sig som: "Dryga hundratalet journalister ser till att svenska massmedier kan lita till TT som en säker nyhetskälla." Lägger man då till att Stefan Hjertén varit aktiv i den nordkoreavänliga Svensk-Koreanska föreningen, kan man fråga sig om hans TT-artiklar verkligen är nyhetskälla, och inte snarare propagandakälla.

Vad Hjertén tycker om Nordkorea i dag, frågar sig den scoopande koreabloggen, och visst, det hade varit intressant att veta. Hur han förhåller sig till diktaturer går dock bra att läsa sig till i hans artiklar.

Ingerö och Norberg skriver mer på ämnet.

Etiketter: ,

2 Kommentarer:

Anonymous Yggdrasil sa...

Det är väl med honom som med hans kollegor på Le(v)ande Hi(s)toria -han vill inte diskutera kopplingen mellan kommunismen som ideologi och som verklighet.

22 november, 2007 17:30  
Blogger Johanna sa...

Lite så, ja.

22 november, 2007 17:59  

Skicka en kommentar

<< Home