Creeper

lördag, februari 03, 2007

Kristdemokrater mot aborter

Sju stycken kristdemokrater går idag ut på DN debatt och vill att Göran Hägglund skall stoppa den lag som skall göra det möjligt för utländska kvinnor att göra abort i Sverige.

Det är egentligen en ickefråga, och lagens konsekvenser är inte i första hand abortturism, utan kommer förbättra situationen för de kvinnor som bor i sverige och inte är svenska medborgare.

Idag är nämligen abort det enda ingreppet du som utländsk medborgare inte får göra i Sverige. Vi har en särlagsstiftning på området som slår hårdast mot kvinnor som redan befinner sig i landet. För att få genomföra ingreppet behöver du tillstånd från socialstyrelsen, någonting du inte behöver för att få genomföra alla annan form av vård.

När det gäller begreppet abortturism är tyvärr de kristdemokratiska debattörerna helt fel ute. Jag hade gärna sett att utländska kvinnor skulle komma till Sverige och göra abort, samt att Sverige som land skulle kunna trycka på en liberalare lagstiftning i frågan. Den kristdemokratiska partiledaren har dock en annan syn i frågan, och det lär dröja tills
Sverige blir en offensiv kraft att räkna med på området. Allra helst hade jag velat gå ett steg längre och använda biståndspengar till verksamheten.

Men, nu är vi inte där än. Jag tycker det är glädjande att den borgerliga regeringen trots kristdemokrater bestämt sig för att ta bort den diskriminerande regeln för aborter som finns idag. Varje dag dör mellan 400 och 500 kvinnor av illegalt genomförda aborter i länder där det är förbjudet. Det är en siffra som borde ligga på noll, och ett betydligt viktigare mål att kämpa för än att eventuella privata abortkliniker skulle gå med vinst (och vad är det för fel med det?).

Abort är dessutom en mycket moralisk enkel fråga. Du kan ha din egen åsikt om det utan att det kommer drabba någon annan. Vill du inte genomföra en abort så finns det ingenting som tvingar dig, men man behöver för den sakens skull inte ha en lagstiftning som förbjuder oliktänkande att handla annorlunda.

Människans rätt att bestämma över sin egen kropp måste få vara fundamental, och måste få gälla även kvinnor.

---

Blogge skriver på samma ämne.

Etiketter: , , ,

6 Kommentarer:

Blogger Magnus sa...

Ursäktar trollen... ska försöka driva ut dom.

03 februari, 2007 16:50  
Anonymous Anonym sa...

"dagens liberala lagstiftning innebär med massor av unga kvinnor som ställs inför ett etiskt olösligt dilemma" ... Detta uttalande (och framförallt vidareutvecklingen av det) förtjänar väl ändå dagens WTF?

Människor ska inte behöva fatta svåra beslut, därför fattar staten alla sådana beslut åt dem? vad är det för hålla-handen-politik? de enda som möjligtvis kan må bättre av en sådan politik är de som inte klarar av att axla ansvaret för sina handlingar och genom ett abortförbud kan skylla på konsekvenserna, men "det är lugnt, det är någon annans fel" är en klen tröst när man får sina drömmar krossade.

Sen kan man ju argumentera att denna överdrivna moralism och etiktjafset är en av anledningarna till att det blir ett "etiskt olösligt dilemma" till att börja med, men det är en annan diskussion.

03 februari, 2007 19:08  
Anonymous Anonym sa...

Enkelt---tja men vem talar för de ännu inte födda människorna. Du har rätt, ingen är bättre skickad att avgöra än föräldrarna, för det finns väl för det mesta två?? men kom bara inte och påstå att det är enkelt och lika självklart som att hjälpa nån mes nån sjukdom.

04 februari, 2007 02:29  
Blogger Magnus sa...

jag håller ju inte med om att det är en enkel fråga, en gräns någonstans måste väll finnas?

här har du mer info: http://westerstrand.blogspot.com/2007/02/kristdemokrater-om-abort.html

04 februari, 2007 16:23  
Anonymous Saint sa...

Den gräns som finns idag (18/22 veckor) finns där eftersom man efter det anser sig ha möjlighet att "rädda" fostret. Eftersom det inte kan utvecklas på egen hand innan dess är det svårt att betrakta det som en egen individ (i motsats till en del av modern). Det är därför ganska enkelt att motivera gränsen i ett sekulärt samhälle; eventuella invändningar är spekalutaioner eller tro - frågor som staten inte har för uppgift att ta ställning i.

Sen är det självklart inte ett lätt beslut för den individuella kvinnan eller hennes närstående, men det tror jag inte Johanna ville påstå heller.

04 februari, 2007 17:13  
Anonymous Anonym sa...

Håller med. Aborter ska självfallet kunna utföras säkert för de kvinnor som så önskar. Och det gäller ALLA kvinnor- vilket land hon än bor i.

04 februari, 2007 21:34  

Skicka en kommentar

<< Home