Creeper

tisdag, januari 30, 2007

Nackdelarna med vårdnadsbidraget

Det är dags att granska det där med vårdnadsbidrag på allvar.

Innan valet så skrev jag rätt postitivt om bidragen. Inte för att jag var för vårdnadsbidrag i sig, men för att det i alliansens stora hela paket för föräldrarförsäkring och barnomsorg bara var ett mindre fel.

Problemet är, om man som det verkar idag, inför vårdnadsbidraget men inte den jämställdhetsbonus som är tänkt för att få en jämnare fördelning av föräldrarförsäkringen. Alliansens politik var under hela valrörelsen med utgångspunkten att fler skulle komma i arbete och att det var arbete som skulle löna sig. Med vårdnadsbidraget blir det annorlunda, och för en deltidsarbetande eller låginkomsttagare så är faktiskt vårdnadsbidraget en rätt sjysst ersättning. I synnerhet om man har en partner som tjänar bra med pengar.

Jag gillar fria val, och vårdnadsbidraget kan säkert vara en möjlighet för många människor. Oavsett det så är det tveksamt huruvida det egentligen är någonting som staten skall erbjuda. En av förutsättningarna för en fungerande jämställdhet (och smart ekonomi) är att alla människor har en inkomst och kan försörja sig själva. Har man inte det så tappar man i trygghetsstegen med allt från pension till andra försäkringar.

Tyvärr så lever vi fortfarande i ett samhälle som ser den monogama heterosexuella kärnfamiljen som norm, och därför vare sig behöver eller förväntas båda vuxna parter i familjen tjäna lika mycket pengar, och inte alltid ens jobba heltid. I mångt och mycket är det tjejernas fel som låter sig bli omhändertagna ekonomiskt istället för att skaffa sig en egen stark ekonomi, men det är också omgivningen och samhällets fel som förväntar sig (och manar till) att det är så tjejerna ska göra.

Så det behövs mer på jämställdhetsfronten från regeringshåll, och jämställdhetsbonusen är välkommen. Det som är viktigast av allt, är dock att människor måste inse vikten av att bygga sin egen ekonomi. Att ta vårdnadsbidrag är inte en bra idé om man inte lever med en mycket välbärgad partner man aldrig någonsin kommer att skilja sig från, samt dö först.

Etiketter: , ,

3 Kommentarer:

Blogger Caridon sa...

som det skrivs i artickeln så har man inte skippat jämstäldhetsbonusen, den tar bara längre tid att omvandla till lag (+ att se till att försäkringskassan kan administrera den)

Sen ska vi även tänka på att Vårdnadsbidraget komemr inte att införas på så mänga ställen eftersom det KRÄVS att man har fullgod täckning i den komunala verksamheten först. (vilket väldigt få komuner har)

guruguru

/C

30 januari, 2007 23:09  
Blogger Johanna sa...

Jo, förhoppningsvis hinner man med reformen innan 2010, men det hade varit positivt med lite besked också.

ang. vårdnadsbidraget så krävs det också att kommunerna själva godkänner det också. Förhoppningsvis kommer inte så många kommuner göra det.

31 januari, 2007 01:35  
Anonymous Slabbe sa...

Även om vi män är rätt ovanliga i förskolans värld, så är nog chansen större att barn får träffa en man här än att de får träffa män hemma med vårdnadsbidrag.
Så låga ersättningar för att vara hemma, kommer endast att locka den som har lägst betalt i familjen. Och vi vet alla vem det är.

31 januari, 2007 22:52  

Skicka en kommentar

<< Home