Creeper

fredag, januari 26, 2007

Dataspelsvåld, påven och statlig tv

Jag är inte särskilt förtjust i påven. Min syn på kristendom och Gud går inte ihop med en man som vare sig verkar som Guds sändebud på jorden (påven är tillsatt på politiska maktgrunder, ingenting annat), eller med att systematiskt diskriminera kvinnor och hbt-personer. Sorry påven, men i Guds ögon är alla lika.

Nu är tydligen datorspel djävulens senaste påfund, i synnerhet om det finns någonting av våld eller sex i sig. Inte någon förvånande åsikt från Påven, men det har i det här fallet ingenting med religion att göra, utan ett passande uttalande lagom till Tysklands ordförandeskap i EU, och vissa politikers vilja att ha ett totalförbud på våldsskildringar i spel överhuvudtaget. Tyvärr ger det bara en ännu sämre syn på katolska kyrkan och hur den blandar sig i politiska frågor.

---

I sverige där den katolska kyrkan inte är lika stark, har vi istället Svenska Kyrkan som lyckats få en längre reklamfilm sänd i det reklamfria och "oberoende" svt. Bara att gratulera svenska kyrkan, men det borde vara möjligt för fler företag och organisationer att göra det samma, och att vi slapp det där med television som var statlig. Leijonborg snuddade vid det tidigare i veckan, men tappade de väsentliga delarna om avskaffande av tv-licens och att inte särprioritera något specifikt medium.

Men, förespråkare av svt och påven har i alla fall någonting gemensamt, och det är förespråkandet av finkultur. Det människor faktiskt vill se på tv eller spela på sin ps2 eller dator räcker inte, utan något bättre skall till (och helst skall någon annan betala för det). Personligen så tror jag lite våld och mainstreamkommersiell tv är sundare i längden.

Etiketter: , ,

10 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Johanna skrev: "Personligen så tror jag lite våld och mainstreamkommersiell tv är sundare i längden." Ja gud ja! Var skulle vi varit utan Big Brother och Extreme Makeover till exempel!
Ush utan kommersiell tv och musik är vu ju dömda att dö. verkligen Johanna, skärpning....

26 januari, 2007 13:13  
Blogger Johanna sa...

Asså, hellre big brother än en påve som får bestämma över vilka datorspel som ska göras.

26 januari, 2007 13:16  
Anonymous Anonym sa...

Ja för påven bestämmer ju verkligen vilka datorspel som ska göras.. Villken värld lever du i?

26 januari, 2007 15:32  
Anonymous Mind sa...

Påven har väl en poäng i att det är bra med annan kultur också, inte bara spel. Det kan bli lite väl mycket för många och det är nog aldrig helt bra. Däremot är spel också en kulturform, en viktig sådan och ska absolut inte förbjudas, censureras eller hindras på något vis.

Sedan den biten om religionen... Religion är inget annat än en Memes, dvs en idé som kopierar sig själv och sprider sig med hjälp av människors tankar och ideér och kultur, på samma sätt som ett virus sprider sig med hjälp av cellernas maskineri. För de flesta är det uppenbart hur mycket svammel och påhitt det är i religion men ändå fastnar folk i det. Det är konstruerat på ett sådant sätt att det ska bryta ned människors försvar mot befängda ideér om man är i kontakt med det. För ni tror väl inte att folk sätter sig ned och väljer den "bästa" religionen? Nej, det är helt enkelt för att man är utsatt för det som man blir smittad så att säga.

Humanisten jag såg i en TV-debatt kunde inte ha sagt det bättre, för att vara sagor för vuxna så dör en himla massa människor på grund av religion. Tänk en sådan sak som att religionen fördröjer införandet av någon form av genterapi med några år, ja men då har man ju direkt ett antal människor som dör de åren bara för att vi ska ta hänsyn till de stackars religiösa som tycker saker är stötande.

Så Påven är fel person att tala om saker som är dåligt för folk... religionen är bland det sämsta för folks hälsa i största allmänhet genom tiderna.

27 januari, 2007 05:19  
Blogger Mikael M sa...

Det är en väldig förenkling att formulera; "påven förespråkar finkultur" ... "som SVT"....
Stora bitar att jobba med...,även i ett politiskt spånande resonemang,..., stor slev till den grytan kan behövas.

28 januari, 2007 13:37  
Anonymous Anonym sa...

Mikael m: Äsh Johanna gör bara vad hon alltid gjort: Tar något här och något där och tror sig se ett mönster (aftonbladsjournalistik)

Beträffande Påven gör han bara sitt jobb dvs kriteserar moralen och etiken i samhället.
Detta är ett helt naturligt beteende av Påven och hans anhängare eftersom de ser moral och etik som en gåva från Gud istället för att se det som ett naturligt männskliga beetenden som behövs i alla sammanhang där vi förväntas arbeta tillsammans.

28 januari, 2007 15:24  
Anonymous Anonym sa...

Nä, nu tycker jag att påven ska börja i rätt ända. Våldsskildringar är något som gradvis eskalerar. Om vi istället börjar med att förbjuda Gamla testamentet, denna stundtals våldsglorifierande text, så har vi ju faktiskt tagit bort fundamentet vilket all senare våldsskildring bygger på. Det vore att konsekvent försöka förbättra världen. Som nyss fyllda 33 (hade iofs för mig att Jesus dog vid 31) påtalade en god vän att jag detta år gör bäst i att hålla mig borta från större träkors, då de lätt blir hälsovådliga i min ålder, så kom igen påven. Korset är en symbol för död och lidande. Förbjud!

29 januari, 2007 21:27  
Anonymous sigge sa...

Det riktigt roliga är att johanna mer eller mindre vill tvinga de som inte vill mainstreamprogram att inte ha några alternativ.

30 januari, 2007 16:53  
Blogger Johanna sa...

Sigge, jag vill ta bort att samtliga tv-tittare ska tvingas betala för alternativen. Tror att de kan överleva ändå, men kanske ta hänsyn till de som tittar istället för något annat.

30 januari, 2007 20:34  
Anonymous Anonym sa...

Johanna: Hur fanken menar du att det smala utbudet skall överleva då? Kanske som Lars Lejonborg uppmanar till: Att inrätta en kulturfond där man kan söka pengar för att göra de smala programmen?
"Snälla herr politiker kan jag få lite pengar? Tänkte nämligen göra ett program som avslöjar politikers maktmissbruk och girighet." (om de skulle få några pengar eller ej kan du själv gissa)
Odemokratiskt som vanligt från högersidan, inget nytt under solen.

31 januari, 2007 11:54  

Skicka en kommentar

<< Home