Creeper

torsdag, april 09, 2009

ACTA, tullen och internet

I dag skriver jag om ACTA på Kvällspostens ledarsida. DN hade ju en rätt avslöjande artikel för ett par dagar sedan, som motsade rätt mycket av vad de borgerliga i näringsutskottet på Newsmill hävdade att ACTA handlade om. Karin Pilsäter blånekade.

Här kan du hitta det amerikanska dokumenten som läckt, och här finns de kanadensiska. För den som är nyfiken på hur tullens befogenheter att beslagta turistkopior av kända märken fungerar i Schweiz finns det en artikel här. Jag skulle tippa på att det är något liknande som ett skräckscenario-ACTA skulle fungera.

För den som skulle tvivla på att ACTA inte skulle handla om utökade tullbefogenheter eller handla om internetreglering, rekommenderas i synnerhet de kanadensiska dokumenten, där det finns en lista över punkter som diskuteras och förhandlas. Ett par av dem låter så här, min fetstil:
- "Provide customs authorities with ex officio powers to target, detain, seize and destroy counterfeit and pirated goods, as well as circumvention devices"

- "Provide customs authorities with ex officio powers to seize and destroy products confirmed to be counterfeit at the request of IP owners"
Hax skriver här, Isobel här och Karl Sigfrid här.

Etiketter: , , , , ,

6 Kommentarer:

Blogger Kraxpelax sa...

BLOGGTIPS. Jag är författare. Förutom poesi har jag nu börjat skriva självbiografiska noveller med motiv från kyrklighet och psykvård. Kolla:

http://nattljuset.blogspot.com/

http://nattljuset.blogspot.com/

- Peter Ingestad, Solna

09 april, 2009 21:47  
Anonymous Anonym sa...

Se http://www.regeringen.se/sb/d/11848/a/124139

10 april, 2009 09:21  
Anonymous Augustsson sa...

Frågan är väl bara om de (hon) ljuger eller är utan kunskap. I båda fallen är det häpnadsväckande.

Det som denna regering inte gör för att passa in i en internationell västvärld finns nog inte.
Finns det inga liberaler? Är det fult att vara liberal i Reinfelds närhet?

Vill ha ett liberalt alternativ, och trodde det skulle vara blått...

11 april, 2009 00:04  
Anonymous Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) sa...

Finns lite ACTA-utdrag här. Läs framförallt Henry Olssons genomgång av ACTA i NIR: "Kontrollåtgärder föreslås också när det gäller [...] en rad frågor när det gäller Internet".

11 april, 2009 17:42  
Anonymous Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) sa...

ACTA+INTERNET=SANT

Nya dokument från rådet visar att ACTA handlar om Internet och att Sverige suttit med och förhandlat om det i Januari, i detalj.

Pilsäters agerande blir allt mer obegripligt. Är det nån på justitiedepartementet som håller henne i radioskugga?

13 april, 2009 12:38  
Blogger Sofie sa...

Ett problem som glöms bort i sammanhanget är de ökade resurser som kommer att behöva läggas på tullen när mer och mer arbete kommer lastas över på tulltjänstemännen. Vilken utbildning behövs det inte om en tulltjänsteman ska lära sig se känna igen en falsk gucci väska samt en falsk iPod. Varifrån ska dom pengarna tas och vilket ansvar kommer länderna ifråga ha för tulltjänstemännens agerande?

21 april, 2009 03:57  

Skicka en kommentar

<< Home