Creeper

söndag, april 05, 2009

Ipred - fem år senare

Ipred-direktivet har varit lag i fem dagar. Tänk fem år framåt. Fildelningen har sjunkit drastiskt, internettrafiken avtagit väsentligt, och alla de musikskapare, författare och filmfolk landet över har fått tillbaka hoppet om exemplarförsäljningen. 1990-talets musikunder med Roxette och Ace of Base kan återuppstå, svensk film ser nya Bergman-dagar och Gulliou har börjat på sin nya thriller-serie om Hamiltons dotter.

Runt om i landet har hemelektronikkedjor som Siba och Elgiganten ökat sina ordrar på CD-spelare. Mp3-funktioner eller datorhögtalare behövs inte längre, då all framtidens musik kommer distribueras via cd-rom eller iTunes-store, där den senare kräver en specialipod med högtalare för att kunna spela filerna för fler än en person. Något annat kommer ju kränka upphovsrätten.

I samband med att Youtube spärrades (de kunde ju i Kina) har Svt storsatsat på tio säsonger av Voxpop där de fem stora skivbolagen sponsrar med rättigheterna för att den statliga tv-kanalen skall göra reklam för deras musik på bästa sändningstid. Britney Spears, Kiss och Metallica får alla ställa upp på videoklipp med one-linern: "det ärw duwe såm bewstämwer huwr listan i woxpåp skaw ce ut - ringw och röwsta" (röstning är ju alltid demokratiuppmuntran). Måns Zelmerlöv blir castad som programledare och efter att MTV förbjuds (sms-tjänsten som rullade längst ner blir klassad som olaglig spelverksamhet och censureras för att bevara landets oligiopol) är programmet det enda som lagligt sänder musik på tv.

I samband med att alla öppna nätverk försvann skapades "IT-ID". Ett virtuellt personligt ID-kort som krävs för att komma ut på Internet över hela landet (det var alliansens förslag för att lösa datalagringsdirektivet). Till ID-numret knyts all information om informationssökning/surf, mail och chatt som användaren gör, och lagras i en nationell databas. Myndigheter eller polis får givetvis inte tillgång till uppgifterna - om inte personen misstänks för ett brott som kan ge fängelse, eller om fallet rör internationella relationer. FRA och Säpo har tillgång till all information i förebyggande säkerhetssyfte. Allt för att garantera medborgarnas trygghet och säkerhet.

Det är inte längre några problem att surfa trådlöst, och den som försöker ta sig in på sajter som sysslar/tillhandahåller med vapen, porr, spel, upphovsrättsskyddat material eller något annat omoraliskt, stoppas snabbt av polisens filter som direktrapporterar alla försök till "IT-ID":s databas och markerar intrånget. Den med markeringar får svårt att hitta en anställning där kontakt med barn, gamla och sjuka är en del av arbetsuppgifterna.

Hur gick det då med upphovsmännen? Jodå, de mår bra, för att kunna ge ut en skiva krävs det att ha hamnat i finalen för antingen den stora Höst-tävlingen (gamla idol) eller den stora Vår-tävlingen (gamla melodifestivalen). Lyckas man att ta sig förbi den stenhårda branschjuryn kan man bli licensierad musiker, släppa skivor och få material från upphovsmännen. Utan beskydden från de fem stora bolagen finns det inget sätt att nå ut med sitt material.

All kopiering av digital media är sedan länge förbjuden. Det hotade ju upphovsrätten.

Etiketter: , , , , , ,

19 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Läsvärd och skrämmande sannolik dystopi.

05 april, 2009 23:03  
Anonymous Tor sa...

Tillspetsat, men väldigt tänkvärt. Bra skrivet!

"Myndigheter eller polis får givetvis inte tillgång till uppgifterna - om inte personen misstänks för ett brott som kan ge fängelse, eller om fallet rör internationella relationer."

LOL!

05 april, 2009 23:14  
Anonymous Maja sa...

Läskigt bra!

05 april, 2009 23:23  
Anonymous Ragnar Eklund sa...

Folk måste sluta skriva manualer till politikerna. Machiavelli, Orwells och nu du... har själv funderat på att skriva någon liknande kort text för att "skrämma upp" folk lite, men har insett att det verkar få motsatt effekt hos politiker, som egentligen ska förhindra sådant... vi får väl hoppas att de inte läser detta nu! :)

06 april, 2009 08:43  
Anonymous isabelle sa...

väl talat.

06 april, 2009 09:38  
Anonymous Connyt sa...

Tyvärr inte alls orealistiskt bitvis. Särskilt detta med Internet-ID känns som slutmålet för många av de lagar som nu läggs. Gärna i kombination med ID tvång (som i UK) AFK.

06 april, 2009 11:09  
Anonymous jens sa...

Lysande skrivet. Vår tids 1984, Du sköna nya värld, Kallocain, Anthem med flera.

Här kommer ett tips: skriv en novell (eller bok), kanske i samarbete någon/några andra, på detta tema. Jag tror att kulturarbetare (och andra) kan behöva lite övertydlig 'visualisering' om var utveckling i värsta fall är på väg.

06 april, 2009 16:50  
Anonymous Anonym sa...

Sicken tur då att man kan susa runt med ett fingerat IP nummer i denna röra av övervakningshets.

NetRunner

06 april, 2009 20:03  
Anonymous Mattias sa...

Riktigt bra skrivet. Läskigt framtidsscenario.

06 april, 2009 21:15  
Anonymous Johan sa...

Bra sammanfattning av de stora utgivarnas drömsamhälle!
Vi är mer och mer på väg i den riktningen, och din text påminner om hur otroligt viktigt det är att vi motarbetar det i dessa avgörande tider.

07 april, 2009 04:05  
Anonymous Stefan sa...

huuu....inte alls roligt scenario, men jävligt bra skrivet

07 april, 2009 12:05  
Blogger Mikael M sa...

Branschjuryn? Äsch. Det är ju bara att sätta igång och spela. Ace of base?

07 april, 2009 16:36  
Anonymous arthur sa...

Satir eller dystopi? Knappast! För oss som är gamla nog att komma ihåg den tid när statstelevisionen och statsradion hade lagstadgat monopol, är detta inte en satir utan ett barndomsminne. Inte mycket av detta är ens osannolikt.

07 april, 2009 20:26  
Anonymous Ylva sa...

Mycket roande och skrämmande läsning, som ett kinder-ägg, allt i ett

08 april, 2009 13:23  
Blogger Mikael M sa...

Det är åt det hållet det går, Kinderegg-civilisationen. Totalkoll.

08 april, 2009 18:42  
Anonymous Martin sa...

Snygg dystopi. Och apropå spärrade sidor, vad sjutton har hänt med gamle dissidenten Bloggelito? Alla länkar till honom är omdirigerade till knuff.se. Är det någon nitisk person på FRA eller Regeringskansliet som har dolt hans sida därför att den hade för mycket porr- och drogrelaterad diskussion?

10 april, 2009 02:35  
Blogger Daniel Holm sa...

Skrämmande möjligt! Väl skrivet.

12 april, 2009 20:19  
Blogger Bearwalk sa...

Du sätter fingret på ytterst realistiska inskränkningar, som selekteringen vid anställningsintervjuer. Sådana exempel behövs för att visa för folk, som aldrig upplevt krig eller diktatur, vart vi faktiskt är på väg. Det här exemplet kan man relatera till vid varenda köksbord. Fortsätt så!

14 april, 2009 17:26  
Anonymous Anonym sa...

Lägg sedan till att även regeringen har tillgång till uppgifterna. Och vid denna tid är Sverigedemokraterna (läs nazisterna) en del av Alliansen...

19 maj, 2009 21:41  

Skicka en kommentar

<< Home