Creeper

fredag, mars 27, 2009

Tänd en extra lampa på lördag kväll

I dag dissar jag Earth Hour i dagens Kvällsposten. Finns att läsa här.

Mer om det nedsläckta Nordkorea finns här.

12 Kommentarer:

Anonymous Lars sa...

Bättre förslag: Sänk inomhustemperaturen hemma med tre grader. Inte under en timme på lördag utan permanent. Själv har jag legat på 15° någon månad, med strumpor funkar det hur bra som helst.

27 mars, 2009 11:36  
Blogger Schonke sa...

Har själv känt att earth hour är ett väldigt fånigt jippo. Att släcka lamporna en timme sparar ju endast ~40-60W per rum. Om man istället byter ut samma lampor mot lågenergilampor på 7-11W hade man sparat nästan lika mycket VARJE timme...

27 mars, 2009 12:28  
Blogger Mikael M sa...

"Ta och titta på Expedition Robinson i lugn och ro på lördag kväll. Tänd en extra lampa och njut av en upplyst tillvaro."

Ha,ha. Ja det är roligt. Bli upplyst av TV4, Robinson (för femtielfte gången.)En dag har du svarta bältet i humor.

27 mars, 2009 13:39  
Anonymous kristoffer nolgren sa...

ah, klockrent, jag har funderat på att skriva något liknande, fast mer räkna på, hur mycket energi konsumerade ni faktiskt under den där timmen?

Hursuppvärmning, köttkonsumtion(i snitt) och tända stearinljus kan jag tänka mig är några av de största bovarna, men gånger en miljard(västvärlden), så borde man även kunna fundera på saker som slitage på ikeaköket, upprätthållande av den befintliga infrastrukturen osv.

dags att inse att om det är ickekonsumtion som ska lösa klimatproblematiken så måste det bli färre människor

Fridens!

27 mars, 2009 15:06  
Anonymous Per Pettersson sa...

Helt rätt! Bättre att göra långsiktiga insatser än att ställa upp på jippon som någon slags samvetesdövare.

Jag kommer festa järnet hemma istället med alla lågenergilampor tända.

27 mars, 2009 15:57  
Blogger Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Slacktivism

Slacktivism. Har också whinat på det. Gör att folk istället för att faktiskt ändrar sig sitter kvar vid datorn och tror att de gör sin nytta genom att gå med i facebookgrupper som "Feed an African Child with just 1 Click".

27 mars, 2009 16:30  
Anonymous Anders Andersson sa...

Jag råkade se följande raljanta kommentar hos Kvällsposten, men eftersom jag inte godkänner villkoren för att skriva där (och kommentarerna sannolikt ändå bara försvinner i mängden) återger jag den här i stället för att illustrera nivån på diskussionen:

Men snälla lilla du ,du har nog inte direkt fattat galoppen
detta handlar inte om utsläpp eller koldioxid ,det handlar om att visa hur många som bryr sej, om alla skulle vara så passiva som du och resten av de flesta svenskar ,som de faktisk är ,så händer det inget alls ...


1. Förminskning av motparten genom diminutiv ("snälla lilla") och förklenande omdömen ("inte fattat galoppen") - typisk härskarteknik.
2. Låsning vid detaljer ("handlar inte om koldioxid") som gör att vederbörande missar hela poängen med artikeln.
3. Upprepning av självklarheter ("visa hur många som bryr sig") trots att det är just självklarheterna som artikeln kritiserar.
4. Påståenden tagna ur luften ("lika passiva som du") som grund för ett obevisat orsakssammanhang ("så händer det inget alls").

Den här typen av meningslösa kommentarer är vad som främst får mig att rata tidningarnas debattspalter. Alla vanliga bloggar jag läser håller en betydligt högre kvalitet, även i kommentarerna, så de syrligheter som vissa representanter för "gammelmedia" brukar fälla över bloggosfärens påstådda brister framstår som än mer omotiverade.

Jag delar helt din uppfattning, och brukar för min egen personliga del luta mig mot Kants kategoriska imperativ: Följ alltid den maxim som du samtidigt kunde vilja gällde som allmän lag.

Med andra ord, om vi tror att vi räddar miljön genom att alla människor på jorden symboliskt släcker en lampa under en halvtimme en gång per år, då skall vi var och en för sig göra just det, vare sig någon ser det eller ej. Även om TV-bilderna från Sydney inte visar min släckta skrivbordslampa, så ser Vattenfall att elkonsumtionen går ned. En halvtimme om året, det är 0,005 procent av all tid den där lampan skulle kunna vara tänd. Orka! muttrar Kant.

Och när den faktiska effekten på miljön av dessa ideliga manifestationer snarare blir den motsatta, då kan man definitivt ifrågasätta etiken i manifesterandet.

I Bibeln finns en berättelse om "änkans skärv" som jag tycker passar bra i sammanhanget. Var och en drar sitt strå till stacken efter förmåga; det viktiga är inte vad man kan visa för andra att man gör, utan vad man kan visa för sig själv.

Jag har ingen TV längre, så jag kommer inte att se bilderna från Sydney. Jag tittar på min elräkning i stället, och ser vad jag kan göra för att gynna hushållsekonomin. För mig är det allt som betyder något, och då säger Kant att det är den jag skall ägna mig åt, inte åt andras fasadbelysningar.

27 mars, 2009 16:36  
Anonymous Nemokrati sa...

Jag tycker att vi ska protestera mot avskaffandet av glödlampor. Det viktiga är istället att vi får nytt bilbränsle - och att man kan bygga om gamla bilar till miljöbilar genom att byta ut förgasare eller liknande - till annat bränsle.

Jag tycker man ska satsa på biogas från jordbruket - och bygga upp regionala tankställen så att 'hela Sverige' verkligen får leva.

Sen tycker jag att man ska renovera miljonprogrammen - klimatomställa dem till bergvärme t ex - det vore mycket bra.

Få bort oljeberoendet helt enkelt.

Det tycker jag är mycket bättre än att tillverkare av lågenergilampor får som de vill.

Det kalla obehagliga ljuset och kvicksilver, fy, vad är det för stalinreform.

Offensiva statliga satsningar behövs istället för ovanstående förändringar vad gäller uppvärmning av bostäder.

Om ROT-avdraget ännu inte omfattar övergång till nytt värmesystem för villor och brf (glömt kolla om det) så tycker jag omedelbart att man skall införliva det i ROT-avdraget.

Man bör också utveckla passivhus, det självgående huset, solpaneler, och så skynda på utvecklingen av solkraftverk i Afrika som man bör förhandla fram bilaterala avtal med att dra ledningar från - rättvisa sådana.

Alliansen satsar ju ingenting på energiforskning - Siemens i Sverige t ex har ju konstruerat solkraftverk som ska säljas till Kalifornien har jag för mig.

Jag vägrar byta ut glödlampan mot kvicksilverlampor - obehagligt ljus - oerhört giftigt ämne.

Vad är det för dumheter.

27 mars, 2009 21:12  
Anonymous Anonym sa...

Vi har lamporna tända dygnet runt i vårt trapphus eftersom vår elkonsult säger att det blir billigare än att tända och släcka. Så jag kommer ha tänt även hemma.

28 mars, 2009 00:34  
Anonymous Anonym sa...

Man får tända lite extralampor så att man ser ordentligt och inte spiller groggen i soffan.
Sen kan man ha ett jippo för något som betyder något istället. En demokratimanifestation på Tisdag kväll klockan 8. Typ Democracy-aid
Då skulle alla kunna varna för Privatpolisernas intåg i Sverige genom att blinka en stund med lamporna. Sen kan man avsluta kvällen med att läsa 1984 för 3dje gången för att påminna sig själv att det inte är många sidor kvar tills den är helt införd.

28 mars, 2009 09:42  
Anonymous Anonym sa...

Jag är allergisk mot den här sortens jippon. Klart jag tänder en extra lampa!

28 mars, 2009 20:23  
Blogger Fredrik Nilsson sa...

Jättebra! Jag satt och och läste din blogg (med lamporna tända så klart) medans grannarna satt i (klimareligionens?) mörker.

28 mars, 2009 22:08  

Skicka en kommentar

<< Home