Creeper

tisdag, mars 31, 2009

Kameraövervakning


På min gamla gymnasieskola har de placerat 12 kameror "för att förhindra skadegörelse". Någon har varit kreativ med kamerornas budskap, och min lillebror (som går på skolan nu) har dokumenterat förändringen...

I morgon träder Ipred i kraft.

Etiketter:

8 Kommentarer:

Blogger Anton sa...

Hah, sannerligen finurligt.

Jag själv går på en skola nu där varje millimeter är kameraövervakad, utom möjligen toaletterna. Det ska ju vara för elevernas personliga säkerhet. Men med larm på varje lös pryl, förstärkt dörrar, kameror i varje korridor och sensorer i de flesta hörn så tar det bort lite av den där skolaktiga känslan. Däremot påminner det en del om en viss annan statlig facilitet.

31 mars, 2009 23:33  
Blogger Praeterea Censeo Spyken Esse Delendam sa...

Man blir tårögd! Motståndet finns! Och det görs med humor och i det halvt dolda!

01 april, 2009 00:22  
Blogger Yamiko sa...

Snyggt ^^

01 april, 2009 10:32  
Blogger Mikael M sa...

Konstigt att jag fastnar här, periodvis ofta, råkar vara ämnet...
Blev själv fotograferad på Nissastigen i höjd med Åled. Snyggt foto,snyggare än körkortets. mera action om man säger så - det kostar mig 2000kr...
Nu har jag även erfarenhet av det.
Fattar inte hur de kunde med hjälp av fotot lista ut att det var jag.
Det verkade inte vara svårt för dem. Bilens ägare hade inte blivit kontaktad, utan jag fick brevet direkt från Kiruna.

01 april, 2009 18:50  
Blogger Pavlina sa...

Kul protest!

Riktigt läskigt det där.
Som någon sa (jag tror det var Frida Metso, om du känner till henne)- det är inte det som händer i övervakarsamhället som jag oroar mig för, det är det som inte händer, det som folk inte vågar göra.

02 april, 2009 02:30  
Anonymous Egon S sa...

Jag tycker det är bra att man nu tar våld, mobbning och skadegörelse i skolorna på allvar genom att sätta ut dessa övervakningskameror. Det finns både elever och lärare som blir mobbade och trakasserade och som hotas dagligen. Kan man ta fram bevis i en eventuell rättegång är det ju bara bra och konstruktivt. Nej, jag tycker inte heller om att vi övervakas alltmer, men vi måste ju samtidigt få bukt med våldet och vandaliseringen i skolorna, tycker du/ni inte?

03 april, 2009 08:15  
Blogger Mikael M sa...

Håller med föregående talare - i minst ett decennium har jag retat mig på alla anlagda skolbränder t ex,Nästan som att det vore ok.
Det är terrorhandlingar mot barn och vuxna verksamma i lokalerna. Vanligen kostar en sådan anlagd brand dessutom skjortan. Vem betala? Inte alla är straffmyndiga heller. Då tycker jag mamma och pappa skall betala...., kameraövervakning behöver inte ha endast negativa effekter.

03 april, 2009 13:47  
Anonymous Anonym sa...

Jag håller med att det behövs trygghet i skolorna, men att övervaka gör inte att sinnestillståndet av dessa mobbare eller pyromaner ändras. Det driver bara dessa till att hitta nya sätt att arbeta på. För en långsiktig säkerhet så måste man arbeta med barn och ungdomar, på alla plan och i tidig ålder. Det är som att försöka bota en sjukdom utan att ens bemöda sig med att fråga sig vad som orsakar den och stoppa det istället. Fråga era mor och farföräldrar om dom mötte samma vandalism, och dessa hade ju inte kameror. Kameran är en tillfällig vaccin som har fler biverkningar än vad en långsiktig plan och preventiva aktioner hade haft och vårt samhälle är mer komplex än ett system där ögonkänare klara sig undan kavrsittning bara för att spöa upp sitt offer på vägen hem.

05 april, 2009 23:49  

Skicka en kommentar

<< Home