Creeper

torsdag, mars 19, 2009

Spelvåldsförbud är visst moralpanik

Av någon anledning har det lyckats blossa upp en spelvåldsdebatt, där några dåligt pålästa personer moralpanikrasat över några interaktiva scener och lyckats provocera fram ett smått ironisk diskusssion om en fråga vi andra begravde för tio år sedan.

Kristdemokraten Anders Bergsten skriver på svt opinion om spelvåld, drar in ett förlegat fem år gammalt uttalande från forskaren Frank Lindblad som inte alls handlar om spel utan om videovåld, blandar med lite spelmissbruk och sätter sig över den forskning som finns och menar i kraft som kristdemokratisk kommunpolitiker att han vet att dataspelsvåld visst är farligt.

Jag har gjort ett utförligare inlägg om Frank Lindblads dataspelsforskning här, och ni har väl inte glömt Anders Bergstens spelförbudsivrande och nazist-jämförelser som han skrev förra året?

Journalisten och socialantropologen Charlotte Celsing skriver på newsmill om att "alla skolmassakrar" ("alla" upprepas tre gånger i artikeln) har begåtts av "killer-spelare". Tydligen har det undgått henne att den värsta av dem alla, mördaren vid Virginia Tech-massakern inte spelade några som helst våldsamma spel. Ska man hårddra statistiken byggt på det, borde det snarare leda till att det är större risk för att unga killar som inte spelar våldsspel blir massmördare, än att unga killar som spelar våldspel blir det.

Celsing hänvisar till tveksamma forskningsrapporter skrivna av forskare som på förhand haft en negativ syn på spelvåld och använt sig av metoder som knappast kan anses representativa för vardagligt spelande. Dessutom missar hon helt och hållet att det faktiskt finns positiva effekter av att spela våldsamma dataspel, inte minst för att de ger spelaren möjlighet att avreagera sig och bli mindre aggressiv. Likaså har hon missat att antalet unga våldsbrottslingar faktiskt har minskat de senaste åren.

Dataspelsbranschens Per Strömbäck gör ett tappert försök till försvar av spelen i tisdagens Debatt på Svt. Janne Josefssons avsky mot våld i spel var överhängande i hela programmet, och även om Strömbäck lyckades med konststycket att slänga en känga på fildelning mitt i debatten, var det ett bra klart och tydligt försvar mot både censur och nymoralism.

Folkpartisterna Cecilia Wikström och Camilla Lindberg håller också ett försvarstal för yttrandefriheten och mot censur. Jag hoppas att de kan få regeringen att inte bara avskaffa biografbyrån, utan också hela lagen om olaga våldsskildring.

En gång för alla; Det finns inga belägg för att våld i spel skulle vara farligt. Kan vi släppa den eviga våldsdebatten nu, och diskutera något viktigt i stället?

---

Till sist: Louis Vuitton stämmer Google för att de inte trivs med sökresultaten. Kullenberg och Sidvind har tagit sig an en tysk dom om datalagringsdirektivet.

Etiketter: , , , , ,

4 Kommentarer:

Blogger Spectraz sa...

Det är anmärkningsvärt hur äldre generationer gärna vill kritisera ett fenomen som de ser på från ett utifrånperspektiv. Det verkar finnas så bestämda åsikter om det här utan att de vill sätta sig in i vad ungdomar ägnar sig åt framför datorerna. Det tycks inte finnas någon kommunikation mellan de som spelar och de som fördömer.

De 'vuxna' har förutfattade meningar om ett fåtal speltyper och en mindre grupp av individer som projiceras på verkligheten. Jag uppfattar det precis som du att många av de så kallade rapporterna är uppgjorda på förhand.

Moraliserandet som handling verkar förblinda vuxna från att dra mer konkreta slutsatser och detta är som vi vet inget nytt fenomen. Denna debatt känns som en förlängning av TV-våldsdebatten som även den är begravd sedan länge.

Det kanske är lättare för äldre att hävda att spelvåldet är orsaken till våld i samhället än att peka på en mer komplexa situationer och ta ansvar för vad de själva gör för att förstå sin omvärld och sina medmänniskor.

Mina kommentarer blev lite osammanhängande på grund av vin, men jag hoppas det ska vara läsligt.

19 mars, 2009 22:34  
Anonymous Anonym sa...

Jag skrev två blogginlägg för ett tag sen, ingen reaktion alls. Gör ont att höra en annan version.

http://thedemarcationproblem.wordpress.com/2009/02/28/freud-or-world-of-warcraft/

http://thedemarcationproblem.wordpress.com/2008/12/03/games-and-violence/

Håller på med en studie som visar precis motsatt effekt av spel, som ett handfull andra gjort på 80-talet som tystades ner ganska snabbt.

:-), Almira

19 mars, 2009 23:46  
Blogger Johanna sa...

Almira, åh, den studien vill jag läsa när den är klar! (jag läste en hel del rapporter om ämnet när jag gick i skövde) Dessvärre säljer väl "spelvåld är farligt"-rubrikerna betydligt bättre än det motsatta...

Själv behöver jag inte gå längre än att se hur jag själv använder fps-spel för att avreagera mig själv när jag är förbannad på något :)

19 mars, 2009 23:54  
Anonymous Manne sa...

Virginia-mördaren gav också resten av världen skuld för hans problem, samt att han ska varit grovt autistisk. Modern hans ska också ha dragit Virginia runt med honom i jakt på en exorcist :s

Ska leta upp länkar senare

24 mars, 2009 08:30  

Skicka en kommentar

<< Home