Creeper

måndag, januari 19, 2009

Märklig prioritering av regeringen

Enligt SvD väntas ett regeringsbetänkande föreslå en lagändring som skulle göra det enklare för polisen att begära ut ip-adresser vid upphovsrättsbrott. Hur det kommer se ut och lyda får vi inte se förän på fredag, men om det stämmer finns det anledning att ifrågasätta varför.

Än så länge finns det inget fall med vanlig fildelning där vederbörande dömts till fängelse för sina brott, utan det har stannat vid böter. För att polisen skall få begära ut ip-adresser krävs det att brottet kan leda till fängelsestraff, något som spridning av ett handfull musikfiler inte kvalar upp till. Det gör det inte lagligt, men det försvårar för polisen att utreda den typen av brott.

I upphovsrättslagen finns det utrymme att straffa brott med fängelse i högst två år. Om det rör sig om brott som är så pass allvarliga att det finns risk för ett fängelsestraff har polisen full befogenhet att begära ut ip-adresser redan i dag.

I stället för att försöka få fatt i personer som skulle bryta så mycket mot upphovsrättslagen att polisen utan lagändring inte hade några problem med att få ut ip-adresserna, föreslår man att det skall bli ännu enklare att jaga småfildelare och de som bara sprider en handfull filer. För att inte tala om det obegripliga att det ens läggs ner energi på att jaga små brott en stor del av befolkningen någon gång har pysslat med.

Har inte polisen viktigare saker att göra?

Etiketter: , ,

15 Kommentarer:

Anonymous Sverker sa...

Ha! Här har fildelare klagat på att upphovsrättshavare skall ha rätt till sådant som polisen inte får göra, och nu klagar du på att polisens möjligheter skall bli likartade.

"En hel ungdomsgeneration" har ganska länge utfört kriminella handlingar. Du tycker alltså att polis, upphovsrättshavare och regering skall strunta i att upprätthålla lagens anda?

19 januari, 2009 17:10  
Anonymous Anonym sa...

De kan ju försöka klara upp lite andra brott istället, kanske.. Fildelning känns inte så...allvarligt..

/M

19 januari, 2009 17:26  
Blogger Mary sa...

Som jag skrev i min blogg. Om polisen får ta hand om det hela så ramlar fildelningen in i en prioriteringsfas och då kan man undr avad som blir viktigast. Fildelning, cykel-, och bilstölder eller inbrott... Mer proportioner helt enkelt.

19 januari, 2009 17:36  
Blogger Johanna sa...

Sverker, jag tycker inte att ett fel gör två fel rätt.

Mary, jo, men här bryr man sig ju inte om de möjligheter som finns i lagstiftningen utan underlätta för att utreda småbrott, för en polis som redan har haft order om att prioritera brottstypen.

19 januari, 2009 17:41  
Anonymous Anonym sa...

Brott är brott och bör bestraffas och om ni är så bekymrade över polisens resurser så kanske ni skulle starta en bloggbävning för att stoppa fuldelning.

19 januari, 2009 20:29  
Anonymous jeffer sa...

Det står klart att särintressen helt dominerar agendan för de lagstiftare vi varit naiva nog att välja. Vi har valt dem i tron att de ska se till våra intressen. Jag aldrig tidigare varit så besviken på det politiska spelet som nu. Korruption är inte ett för starkt ord.

Maktens korridorer är fullproppade av påtryckargruppernas övertalningsmaskineri. Jag har hört att justitiedepartementet dagligen besöks av lobbyister från upphovsrättsintressen. Samtidigt är flera miljoner svenska familjer hotade av den aggressiva lagstiftningen som genomförs i allt mer skärpande riktning - den sidan får inget utrymme alls i de mäktigas närhet.

Samtidigt hycklar och vilseleder politikerna då de dels ska stoppa fildelning som miljoner människor gör, dels motsägelsefullt antyder att inga vanliga medborgare ska drabbas.

I juni röstar vi i EU-valet, och för oss, som dagens politiker skiter i och spottar på, finns ett enda alternativ. Piratpartiet. Jag kommer att rösta på dem och rekommendera all min släkt, alla vänner och alla mina arbetskamrater att göra likadant. Det har jag aldrig tidigare gjort för något annat parti.

Jag har redan gett piratpartiet mer pengar än något annat parti eller rörelse, och det kommer jag att fortsätta med.

19 januari, 2009 22:29  
Anonymous jeffer sa...

För övrigt.

I morgon blir det en ny hearing och sannolikt riggad föreställning för ensidig lobbyistpropaganda. Iscensatt av "vår" regering och "våra" lagstiftare.

19 januari, 2009 22:39  
Blogger Johanna sa...

Jeffer, finns det en länk någonstans? kommer någon liveblogga?

19 januari, 2009 22:40  
Anonymous jeffer sa...

Johanna:

Jag fick det från HAX. Hoppas någon gör det...

19 januari, 2009 22:46  
Blogger Johanna sa...

Och där hittade jag den! Länk.

Verkar vara i arrangerat av utskottet istället för partier, så det kanske kan komma en webb-tv-sändning, eller repris i 24:an. Tack för tipset!

19 januari, 2009 22:51  
Anonymous Anonym sa...

Ja Jeffer, om man med särintressen menar den grupp vars material är det som fuldelas så är det väl inte så konstigt om de är aktiva.
Vilken individ eller företag som helst försöker för det mesta skydda sin ägodelar från att missbrukas och otillbörligt nyttjas. Det gör du även själv med allt det som du äger - du hindrar alla andra från att nyttja det dagligen.

20 januari, 2009 12:15  
Anonymous scaber nestor sa...

Likt bilindustrin och varvsindustrin så har inte skivbolagsindustrin rätt att diktera villkoren för vår konsumtion.

Har arbetaren (kulturskaparen) rätt till ersättning för sitt arbete?
Ja, självklart.
Men inte via skivindustrin, de måste hitta nya vägar för sin försörjning eftersom ingen köper produkten.

20 januari, 2009 16:46  
Anonymous Alexander Andersson sa...

Scaber: Jag förstår din tankegång, visst. Men varför har kulturskaparen RÄTT till ersättning för sitt arbete? Här kommer ett urklipp ur Rick Falkvinges senaste argumentationsövning:

“I samma sekund som någon vill ha betalt, så är de inte längre artister, utan småföretagare. Då gäller samma sak för den personen som för alla andra småföretagare på hela planeten: man måste erbjuda något som någon annan är beredd att betala för. Kan man inte det, så kan inga lagar i världen rädda småföretaget.”

Anonym: Sättet de försöker försvara sina "ägodelar", som förresten inte på något sätt påverkas av att någon laddar ner dem, är omöjliga för varje fri medborgare att gå med på. Om man har lite jävla principer och integritet alltså. Men det verkar ju inte du ha, så sälj din själ till alla som vill ha den men ge fan i att lagstifta om min.

20 januari, 2009 23:04  
Anonymous Anonym sa...

@Anonym
"Vilken individ eller företag som helst försöker för det mesta skydda sin ägodelar från att missbrukas och otillbörligt nyttjas."
Filer är inte deras ägodelar. Skilj på äganderätt och kopieringsmonopol (aka ekonomisk upphovsrätt). Om de vill ha full kontroll över en viss sak, bör de helt enkelt låta bli att göra den tillgänglig för allmänheten. De kan omöjligtvis äga det som någon har köpt av dem.

25 januari, 2009 02:12  
Anonymous Anonym sa...

Adeln kallade dem som ville dra in deras privilegier för tjuvar. Men så hade de också haft sina privilegier sedan 1200-talet, så de trodde väl själva på att skattefriheten var deras "egendom".

Ståndslagstiftningen var precis som upphovsrätten en nyttolagstiftning, där samhällsnyttan vägdes mot skadorna av att dela ut privilegier.

I adelsfallet sjönk nyttan i takt med krigskonstens utveckling och lagen fick därför justeras.

I upphovsrättsfallet är det snarare kostnaden för samhället som stigit drastiskt genom framförallt den allmänna övervakning som krävs.

Nyttosidan av upphovsrätten kan man väl också ifrågasätta, i alla fall talar anhängarna mera om sin egen nytta än om samhällets.

28 januari, 2009 12:48  

Skicka en kommentar

<< Home