Creeper

måndag, januari 12, 2009

Betalt för mat

Fler köper städhjälp. Under rätt förutsättningar hade jag lätt kunnat vara en av dem. Till skillnad mot Mian Lodalen tycker jag inte att städning behöver vara ett andraklass-yrke eller särskilt kontroversiellt alls. Och jo, jag har både städat själv (inte i hem, men likväl fått torka bajs på toalettväggar), och har äldre släktingar som varit tjänstefolk i "finare" familjer.

Skatteavdrag kan vara kontroversiella, men i fallet hushållsnära tjänster, lär det bli bra vinst i längden för de uteblivna skattepengar det kan kosta i första led. Hur många andra brancher nyanställer mitt i lågkonjunkturen? Dessutom är kritiken mindre mot andra brancher med skatteförmåner, som det ROT-avdrag som nyligen återinförts och ger en skattereduktion på t.ex. ombyggnationer i hemmet.

I Sverige är vi rätt duktiga på att leja bort sånt jobb som karlar traditionellt stod för nån gång på femtiotalet. Det är lätt att betala dyra pengar för att låta en maskin tvätta bilen, men svårare att betala en faktisk person för att tvätta hemmet. Visst är det många som äter mat ute, men restaurangmat skattas med dubbel så hög moms som maten som säljs i affär. Kanske inte så konstigt att matlådan spås göra comeback under året.

Äta rätt, hinna med allt, vara jämställd i hemmet, arbeta långa dagar för att göra karriär, och inte bli utbränd innan 40 är svårt att hinna med om man samtidigt måste tänka på e-ämnen, ekomat, närproducerat, GI-värden och långsamt tillagad mat från grunden. Eller att upptill städa, vara en bra förälder, ha ett socialt liv, eller vilka andra delar som hör till att få ihop livspusslet.

Att de hushållsysslor som finns kvar kapitaliseras och kommer ut på marknaden tror jag är sunt både för jämställdheten och för ekonomi. Städning och matlagning är sysslor man borde få betalt för att utföra. Få kvinnor och män vill jobba gratis.

Etiketter: , ,

3 Kommentarer:

Blogger Kraxpelax sa...

Hushållsnära tjänster! :oD

Ähm... sexarbete...

:o#

- P?t?r ?ng?st?d, S?ln?

13 januari, 2009 00:34  
Anonymous sune sa...

Att städa ens hem tar 1-2 timmar per vecka, så att ha någon som städar åt en handlar mestadels om lättja.
Om folk lät bli att kolla på några värdelösa dokusåpor och realityserier så skulle de ha tid med att städa.

Sedan ska vi inte blunda för att det finns en ganska stor grupp som anser att kvinnodominerande yrken som lärare, sjuksköterska och städare är lågstatusyrken och att dessa personer är mindre värda. Det är bara kolla på de kommentarer som kom vid förra sjuksköterskestrejken.

27 januari, 2009 09:12  
Anonymous Gryningsräd sa...

Sune:
Så du ska bestämma vad folk skall och bör göra med sin tid? Kan inte du ta fram ett tidschema för alla oss, så lagstiftar vi om det och sedan är ju allt löst! Inrutat i minsta detalj...

Nejtack, jag kan tänka själv och tar mina egna beslut. Att måla om hemma tar heller inte mer än "1-2 timmar i veckan" men ROT-avdraget verkar vara okej för dig?

28 januari, 2009 22:16  

Skicka en kommentar

<< Home