Creeper

lördag, januari 03, 2009

Siffror, placeringar, grafer och protokoll

Tre dagar in på det nya året. FRA avlyssnar nu med lagstöd allt som passerar landsgränsen i kabel. Inklusive det här flödet, även om FRA redan förra året titt som tätt var inne här. Men tills dess att jag lär mig vettig kryptering får jag passa på att hälsa FRA välkommen till både mail och annan kommunikation. Nu till några iaktagelser a´la 2009:

- I slutet av förra året, närmare bestämt i tisdags hade jag en ledare i Kvällsposten som handlade om det skifte som skett i jämställdhetspolitiken. Alliansen har faktiskt lyckats med att snacka mindre siffror och tillämpat mer allvar och handling. Nu visar det sig att handlandet i utnämningspolitiken också återspeglat sig i just siffrorna. När regeringen rekryterat till statliga positioner har större fokus legat på meriter istället för kompisskap, vilket lett till att cheferna i större grad har bakgrund som speglas i befolkningen. Fler kvinnor och invandrare har fått statliga toppjobb med en regering som lutat åt höger.

- Enligt Bloggen Bents omröstning är denna bloggen landets femtonde bästa politiska blogg. En placering ner från förra året, men med mer än dubbelt så många poäng. Tackar och bockar alla som röstat. Med tanke på att jag vare sig gjort någon reklam för omröstningen eller utmärkt mig något särskilt under året är det smickrande att fortfarande stabilt hänga med i det där som kallas för toppen. HAX vann välförtjänt om man nu kan jämföra bloggar med varandra.

- Leo Erlandsson har satt ihop en tredje axel till Political Compass-grafen. Du hittar de något subjektiva, men nyttiga frågorna här. Jag är tveksam till att direktöversätta lagar från cyberspace till IRL, annars är jag så långt åt det integritetsvänliga hållet det går.

- Jag har börjat läsa igenom den långa förundersökningen till piratebay-rättegången. Den finns som pdf-fil här, och Marcin skriver mer. Själv hade jag gärna sett någon av alla juridik-bloggar kommentera det tekniska i att åtala någon för att tillgängliggöra länkar (eller filer som i sig länkar vidare).

Etiketter: , , ,

6 Kommentarer:

Anonymous Rikard sa...

Hmm, men frågan var:

"Samma lagar som gäller i verkliga livet bör också gälla motsvarande situationer på nätet."

Inte vice versa. Dvs lagar som skyddar oss i verkliga livet skall också gälla på nätet. Det är ju inte jättekontroversiellt, eller?

04 januari, 2009 14:07  
Blogger Johanna sa...

I de flesta fall, säkerligen inte. Problemet med att säga det rakt av är att det kan finnas situationer som är väsentligt olika mellan digital och fysisk värld. Jag tycker att det är en rätt bra grej att pröva saker var för sig.

Tex. finns det rätt stora skillnader mellan fysisk och digital kopiering...

04 januari, 2009 14:43  
Blogger Mattias sa...

Hakar på det där med att lära dig vettig kryptering.

Jag testar med verktyget på starttls.se och det verkar som du behöver byta epostleverantör eller övertyga Loopia att stödja starttls.

Huruvida starttls i smtp är en vettig kryptering kan förståss diskuteras. Jag gillar den som första steg eftersom allt sker automatiskt - som användare behöver man inte bry sig. Precis som man inte behöver bry sig nämnvärt när man surfar på en krypterad webbplats.

Dessutom skyddar den bra mot just massavlyssning, när både sändande och mottagande smtp-server stödjer den.

10 januari, 2009 10:52  
Blogger Johanna sa...

Mattias, då går det ju sådär.. Men, om jag vill skydda typ min gmail då? eller hitta ett smidigt sätt att surfa krypterat och anonymt... Något bra tips där? (med enkelheten som grund...)

10 januari, 2009 11:57  
Blogger Mattias sa...

Tyvärr, har inga riktigt enkla tips på lager. Tror att det beror på att det inte finns några individuella lösningar här, utan det är ett lite större system som behöver påverkas. Kanske en konsumentinriktad kampanj där man kräver krypterade lösningar av sina leverantörer?

För att skydda din gmail gäller det få Google att stödja starttls. Det gör de för sina egna mejl till google.com, men tyvärr inte för sina kunders mejl till gmail.com. Sen måste du förståss lita på att det inte finns en spy.google.com där underrättelsefolk kan söka i Googles databaser.

Att surfa anonymt till krypterade webbsajter, som stödjer https, går bra. Då kan du använda ett löknät som TOR för att få till anonymiseringen. För att surfa anonymt till icke-krypterade tjänster måste man däremot lita på anonymiseringstjänsten eller löknätets slutnoder. Jag skulle starkt avråda att lita på TORs slutnoder. Själv känner jag tyvärr inte till någon sådan anonymiseringstjänst jag kan rekommendera, sedan anon.penet.fi fick slå igen för en internetevighet sedan.

Så idag borde det gå bra att surfa anonymt till banken, men svårare att läsa bloggar anonymt. Men det kanske går att få bloggare att efterfråga att deras blogg ska vara tillgänglig via https?

10 januari, 2009 12:45  
Anonymous Anonym sa...

Bästa anonymitets tjänsten är vpntunnel.se

24 juli, 2009 03:27  

Skicka en kommentar

<< Home