Creeper

onsdag, januari 07, 2009

Varning för självcensur

I dag skriver jag om datalagring och självcensur i Kvällsposten:
"Fast det är väl enklare för regeringen att lagstifta om ett massomfattande datasystem, lassa över kostnaderna direkt på konsumenterna och slippa ta tag i problemen på allvar.
Det är ju bara det öppna samhället och den personliga integriteten som drabbas av datalagringen. Något som få verkar värdera särskilt högt.
Eller?"
Samtidigt kör Storbritannien på ännu mer omfattande register och kränga ut verksamheten till privata operatörer. På hemmaplan vill socialdemokraterna förbjuda öppna nätverk för upphovsrättens skull.

Etiketter: , ,

7 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Tack för en bra artikel, Johanna. En sak bara.

Du skriver så här:

"Innehållet i e-post och telefonsamtal omfattas inte, men lagen syftar till att spara uppgifter om vem som har haft kontakt med vem vid vilken tidpunkt. 0ch vem som sökt och surfat på vad."

Är du säker på att den sista meningen är korrekt? Är det verkligen så att information ska sparas om vilka hemsidor som besökts och vilka sökord som används?

07 januari, 2009 11:56  
Blogger Leif Nixon sa...

sigfrid: Nej, riktigt så långt sträcker sig inte det svenska förslaget.

07 januari, 2009 12:41  
Anonymous arthur sa...

...och en tjänsteman på migrationsverket fick sparken därför att han sympatiserar med Israel. Naturligtvis måste man vara anonym när yttrandefriheten sitter så löst.

07 januari, 2009 19:32  
Blogger Johanna sa...

Sigfrid, tack! och nja, direktivet är inne och petar i internetvanor och kräver sparad data kring tex. webbbaserad e-post, och all annan kommunikation mellan två internetuppkopplingar. Så det kanske är en tolkningsfråga beroende på hur den svenska raticifieringen kommer se ut. Men nej, det är inte korrekt att direktivet i sig kräver det. Å andra sidan borde det istället kräva någon sorts registrering av samtliga webmailtjänster och en rad andra urskiljningsfrågor jag inte har någon aning om hur man löser tekniskt.

07 januari, 2009 19:56  
Anonymous Anonym sa...

Hur webbmail ska hanteras är en intressant fråga. Min gissning är att sådana meddelanden bara fastnar i systemet om mailservern råkar ligga i Sverige.

08 januari, 2009 10:41  
Blogger Leif Nixon sa...

sigfrid: Jo, det är min tolkning också. Utredningen säger ju att den främst syftar på meddelanden som överförs via SMTP (samt SMS-protokollen).

Ett mail som visas i ett webmailgränssnitt, det vill säga en websida som råkar innehålla texten från ett mail, skulle alltså inte räknas som ett meddelande vars trafikdata måste lagras.

08 januari, 2009 11:02  
Blogger Johanna sa...

Ur direktivet, artikel 5:d:2 om uppgifter som direktivet kräver att medlemstaterna skall lagra: "Internetbaserad e-post och Internettelefoni: Den Internettjänst
som används."

I bästa fall innebär det att webmail inte omfattas, i värsta...ja...

08 januari, 2009 18:06  

Skicka en kommentar

<< Home