Creeper

tisdag, januari 20, 2009

Mer upphovsrätt i riksdagen

Jag lyssnade på näringsutskottets öppna utfrågning om Ipred-lagens eventuella konsekvenser tidigare i dag. Missade lite av början men så här lät det på twitter:

den 20 januari 2009 10:10
nylander: lyssnar på riksdagsupphovsrättsdebatt från riksdagen.
den 20 januari 2009 11:14
nylander: "i samma dignitet som kränkningar mot mänskliga rättigheter" - en folkpartist om brott mot upphovsrätten
den 20 januari 2009 11:44
nylander: "Jag tycker att samhället generellt utvecklat någon sorts gratistänkande" - Björn Hamilton (m) under upphovsrättsutfrågningen
den 20 januari 2009 11:57
nylander: "det finns visst utrymme att prioritera detta och samtidigt prioritera alla andra brott vi redan prioriterar idag" - Magnus Graner
den 20 januari 2009 12:02
nylander: "om man har många böcker, är det då en indikation på att någon har stulit?" en ledamot frågasätter åklagaren

Folkpartisten som jämförde brott mot upphovsrätten med brott mot mänskliga rättigheter var Liselott Hagberg. Ledamoten som ifrågasatte kammaråklagare Fredrik Ingblads sannoliksbedömningar har jag tappat namnet på, men någon kanske kan fylla i vad hon hette. Magnus Graner är stadssekreterare statssekreterare som jobbat med att ta fram lagförslaget och sa också saker som att "man har rätt att få betalt för det man skapar".

Annars verkade debattörerna vara fast i Direct Connect-tekniken, och hyfsat överrens om att Ipred borde genomföras. Oppositionen mot var övertydligt frånvarande. Kryptering, anonym surf och öppna nätverk berördes, men igen gick riktigt in på det. Jan Rosén, civilrättsprofessor, verkade tycka att nätet skulle vara mer "transparent" och alla eventuella problem lagstiftas bort (läs: förbjuda anonymisering). Det var lite som att visst, det finns avägningar och problem med ipred, men att främja upphovsrätten är viktigare än alla invändningar.

I andra delar av världen har musikindustrin övergivit stämningar (tack david för tipset!) till förmån för diskussioner med operatörerna. Bredbandsbolaget vill ha film-spotify och spelföretaget Valve kommer till insikt om att fildelare är missnöjda kunder.

---

Uppdatering: Emma, projO och Rick kommenterar också ipred-debatten.

Etiketter: , ,

7 Kommentarer:

Anonymous Shaun sa...

Som Rick: okunskapen är lite skrämmande.
Själv visste jag inte att omvärlden tagit ny strategi mot kopiering, bättre åtminstone.

Du skriver bättre och bättre
Kul att följa
Fortsätt! Och du ska belönas..

20 januari, 2009 13:36  
Anonymous jeffer sa...

Det blev som jag befarade. Ett ensidigt inlägg till fördel för särintressena. Medborgarrätt är klart underordnat upphovsrätten, enligt våra valda "representanter."

Det underströks bland annat av det sorglustiga resonemanget om prioritering där lobbyisttjänstemannen dels proklamerade att upphovsrätten ska prioriteras, dels att som svar på en fråga om annat ska nedprioriteras, menade att det också skulle upprioriteras. Dvs samma sak som att säga att alla ska ha mer än medel. En matematisk logisk omöjlighet! Återigen nyspråkliga dimridåer för att dölja faktumet att upphovsrätt ställs över personlig integritet och andra centrala medborgarvärden.

20 januari, 2009 16:12  
Blogger Dennis Nilsson sa...

Etablissemanget och kultureliten har redan förlorat, om man ser detta i det långa loppet, 100-600 år framåt.

Att försöka förhindra en strukturomvandling gör bara att denna bara tar längre tid, och det är inte en god samhällsspolitik.

På sätt och vis är det som händer idag, också en upprepning av det som skedde när boktryckarkonsten introducerades, kring slutet av 1400-talet.

Stora delar av dåtidens etablissemang och kulturelit, då som nu, förfasade sig över det hemska med att sprida kunskap och upplysning utan deras tillåtelse och kontroll.

Vi vet ju idag att boktryckarkonsten lade grunden till våra demokratier och det upplysta kunskapssamhället. Nu kommer fortsättningen på detta. Internet är mänsklighetens största uppfinning sedan boktryckarkonsten.

Internets kunskapsdelande förmåga kommer att förändra världen till det bättre, och är det verktyg mänskligheten behöver för att bemöta framtida utmaningar, såsom de pågående och kommande klimatförändringarna.

Så det är bara att kämpa vidare, informera och utbilda sig själv och alla andra man kommer åt, och ha tålamod.

Stora samhällsomdaningar sker inte över en natt.

--------

För den som är road av historia så rekommenderar jag läsning av bl.a boken "Gutenbergs revolution"
http://www.ordfront.se/Bocker/HistoriaoKultur/Gutenberg.aspx

21 januari, 2009 03:16  
Blogger Krassman sa...

Johanna: Ledamoten som ifrågasatte kammaråklagare Fredrik Ingblads sannoliksbedömningar var Eva-Lena Jansson. Här är en länk till hennes blogg om den genomförda hearingen. http://evalenajansson.blogspot.com/2009/01/hur-var-det-med-enighet-i-regeringen.html

21 januari, 2009 10:09  
Blogger Johanna sa...

Krassman, tack för uppgiften! Kul med en socialdemokratisk riksdagsledamot som kritiserar i rätt riktning. Henne ska jag hålla koll på.

Shaun, tack! jag har haft sjukt mycket skrivkramp sen jul och nu börjar den släppa :)

Jeffer och Dennis, mycket beror nog på okunskap snarare än illvilja, och en oförmåga att ta till sig utvecklingen, kanske för att man ser en dyster påtvingad framtid man inte är bekväm med. Det där med att ha tålamod är nog inte helt fel...

21 januari, 2009 14:01  
Anonymous Mattias sa...

Hej
Tror att Graner ska vara statssekreterare och inte stadssek :)

21 januari, 2009 21:17  
Blogger Johanna sa...

Mattias, helt korrekt! Ber ödmjukast om ursäkt för språkfelet :)

21 januari, 2009 21:41  

Skicka en kommentar

<< Home