Creeper

torsdag, januari 29, 2009

EU vill censurera nätet på "olagliga" sidor och länkar

Rasmus Fleischer och Erik Josefsson har grävt i efterdyningarna av telekompaketet och hittat Medina-rapporten som i stora drag är ett förslag med en önskelista från upphovsrättsindustrin.

Medina-rapporten finns att läsa i sin helhet här, och om den går igenom kan EU i princip sätta sig över svensk domstol och bestämma att Piratebay är en olaglig webbplats och att verksamheten där skall stoppas. Detta innan rättegången mot sajtens grundare är avslutad. Jag har svårt att tolka punkterna 30-33 i Medina-rapporten på något annat sätt:
30. Europaparlamentet anser att verksamheten på webbsidor på Internet som erbjuder nedladdning av verk och tjänster som är skyddade av upphovsrätten och närstående rättigheter är olaglig, liksom fildelning (”peer to peer”) av verk eller tjänster utan upphovsrättsinnehavarnas samtycke.

31. Europaparlamentet stöder inrättande i de olika medlemsstaterna av administrativa myndigheter som ska ha i uppdrag att vaka över att upphovsrätten respekteras på Internet, genom en stegvis process och på rättsinnehavarnas begäran.


32. Europaparlamentet är positivt till de olika nationella rättssystemens åtgärder mot webbsidor på Internet som olagligt sprider verk på nätet (t.ex. ”Pirate Bay”).


33. Europaparlamentet önskar att verksamheten på dessa webbsidor ska stoppas av medlemsstaternas rättsliga myndigheter.
Rapporten vill dessutom att medlemsstaterna skall ha en myndighet som ansvarar för att upphovsrätten följs på nätet, ålägger operatörsansvar för att bekämpa piratkopiering, och har vida uppfattningar om hur upphovsrätten är den "lämpligaste strukturen för en ekonomi grundad på kunskap och konkurrens".

Erik och Rasmus har detaljerna. Vi lyckades stoppa de värsta delarna i telekompaketets första omröstning. Dags att stoppa Medina-rapporten innan den går igenom av bara farten...

Etiketter: , , , , , , ,

2 Kommentarer:

Anonymous Hans J sa...

Jag läste lite och det verkar som att man inte lyssnar.

Man säger att de som delar ut osv... Därför ska de som bara hänvisar till kunna stängas osv.

Hallå de delar inte ut - de länkar... men det är som att tala till döva öron!?!?!


- Du döms för mord,

- Jag har aldrig mördat någon...

- på Sofia Agda Andersson, i Falun i september förra året...

- jamen jag var ju i Australien hela det året...

- men du har ju erkänt att du såg nyheten på internet, eller hur?

- ja men det jag läste handlade ju om en kvinna som blev påkörd av en buss...


Ungefär så rullar upphovsrättsmaffian på. De slår dövörat till. De kallar upphovsrättsbrott för stöld och de vill att länkar jämställs med nedladdning. I slutänden kommer tidningar inte ens att kunna skriva OM fildelning. De kommer väl inte ens att tillåtas att recensera böcker utan skriftligt tillstånd av bokförlagen och sådant tillstånd kommer bara att meddelas om förlaget får läsa recensionen först och godkänna den.

29 januari, 2009 15:55  
Blogger Johanna sa...

Jo. Det verkar gå sådär. Inte ens spotify (eller andra lagliga tjänster som inte fötts direkt från branchen)omfamnar man...

29 januari, 2009 23:00  

Skicka en kommentar

<< Home