Creeper

måndag, januari 26, 2009

På fel plats vid fel tidpunkt

Polismetodsutredningen för "mer rättssäker inhämtning av elektronisk kommunikation i brottsbekämpningen" presenterades i slutet av förra veckan. Liksom flera andra förslag drar utredningen en ordentlig snara kring den personliga integriteten.
Oskyldiga behandlas som brottslingar och förslaget låter polisen lägga beslag på internet- och teleoperatörernas kundregister.
I dag skriver jag i Kvällsposten om polismetodutredningen som presenterades i fredags. Utredningens rubriken är "En mer rättssäker inhämtning av elektronisk kommunikation i brottsbekämpningen", något missvisande, eftersom det nästan bara är för journalister som drabbas av hemlig teleavlyssning som villkoren blir mer rättsäkra.

Läs först artikeln, och sedan följande kommentarer för rätt ordningsföljd i resonemangen.

Karl Sigfrid har lyft upp att utredningen tangerar Ipred-direktivets område och gör en tvärtomvändning för förslaget. Eftersom att Ipred ger upphovsrättsinnehavare ökade befogenheter måste polisen få minst de samma. Pirater som Christian och Rick kommenterar på samma ämne.

DN har en ledare om mobiltelefonspårningen och varnar för att befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Om lagen går igenom kan det finnas goda poänger att lämna mobilen hemma under demonstrationen, kärleksmötet eller andra känsliga tillfällen.

Otyg lyfter fram två viktiga delar i utredningen. Den ena är att kravet på domstolsbeslut för hemlig teleavlyssning skippas som princip. Två stora undantag föreslås. Den andra delen är att med att utöka polisens möjligheter för att få fram abonnemagsuppgifter, frångår regeringen löftet om att inte "jaga en hel ungdomsgeneration". Småskalig fildelning, kopiering av enstaka filmer eller en handfull låtar, är upphovsrättsbrott som polisen nu tillåts jaga i större omfattning. Ungefär den ungdomsgeneration som Reinfeldt lovade undvika.

Sakta men säkert slår regeringen sönder allt som har med personlig integritet att göra. Snart har vi en vilande övervakningsapparat som vilken fundamentalist som helst skulle bli lyrisk över. Det enda som saknas är att några register skall samköras, i effektivitetens/säkerhetens/integritetens namn, för att få system som kan täcka geografisk plats någon befinner sig på, vad som sägs och vilka som kommunicerar.

Eller så slutar vi vara naiva och säger stopp direkt.

Etiketter: , ,

3 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Har sagt stop för länge sedan men inte fan hjälpte det !?.

Pelle

"They must find it difficult ... Those who have taken authority as the truth,rather than truth as the authority."

26 januari, 2009 15:27  
Blogger Knasus sa...

Tjena Johanna, Jocke här. Jättehäftigt att du blev omnämnd i PP:s nyhetsbrev! Starkt jobbat!

Lite roligt att jag först pluggat in din exjobbsuppsats, då jag också skriver om marknadsföring, och sedan öppar min mail och ser ditt namn i PP:s nyhetsbrev.

Bra uppsats btw, du ska få creds i min eftersom jag fått mycket inspiration av den.

27 januari, 2009 21:39  
Blogger Johanna sa...

Jocke, tack, å va kul! tveka inte att slänga iväg ett mail om du har frågor eller så, det där var ett sjukt ambitiöst projekt.

27 januari, 2009 23:07  

Skicka en kommentar

<< Home