Creeper

onsdag, december 17, 2008

Sosse-Ipred

Socialdemokraterna har bestämt sig för att vara för Ipred med några mindre tillägg. Bland annat det här:
"Samtliga rättighetsinnehavare bör därför samlas i en gemensam organisation som handhar alla begäranden om utelämnande av identiteten bakom en IP-adress samt sköter det efterföljande arbetet. Detta skulle minska antalet personer som har tillgång till materialet samt förenkla Datainspektionens granskning. En branschövergripande samordning skulle dessutom kunna ha en återhållande effekt som enklare kan åstadkomma en gemensam branschpraxis. Samtidigt minskar också förekomsten av en enda välkänd organisation och logotype möjligheten för bedragare att ge sig ut för att företräda upphovsrättsinnehavaren och kräva skadestånd i dennes namn."
Om nu socialdemokraterna menar allvar med förslaget, vad händer med de upphovsmän som vill skicka ett tackbrev? Vad händer med den som inte vill stämma sina fans om paraplyorganisationen får fram ett intrång per automatik? Vad händer med den som vill begära skadestånd på en, säg lägre, summa än praxis?

För att inte tala om det enkla att ip-adresser kan variera med tid, och den information som en upphovsrättsinnehavare med ipred kan få fram genom en domstol bara gäller ett intrång. Om socialdemokraterna vill få fram många intrång på ett enda domstolsbeslut är det en rätt skarp och väsentlig skärpning mot regeringens proposition.

Etiketter: , , ,

4 Kommentarer:

Blogger Daniel Rhodin sa...

Fast det mest uppseendeväckande är väl det sista stycket - som kort betyder att (s) är beredda att förbjuda anonymisering på nätet om det behövs.

17 december, 2008 08:25  
Blogger Johanna sa...

Jo, det verkar inte mindre än det. Hade varit trevligt att få ett rakt besked om vad de menar med formuleringen egentligen. Med rätt påtryckningar skulle det lika gärna kunna tolkas åt andra hållet, å andra sidan lär den chansen vara liten.

17 december, 2008 08:29  
Anonymous Ole Husgaard sa...

In the letter from an UK law firm recently leaked on WikiLeaks, you can see that there is only one court action for many IP addresses. The rights holders supply the ISP with a spreadsheet, and the court decision says that the ISP should return the requested data in machine readable form.

17 december, 2008 14:14  
Anonymous Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) sa...

Låter som en variant på franska HADOIP i mina öron.

Btw, nu finns fp-seminariet online.

17 december, 2008 18:05  

Skicka en kommentar

<< Home