Creeper

måndag, december 08, 2008

Det där med naivitet

Kanske skulle jag byta karriär till komiker, för så här stor skillnad var det i hur de olika "sidorna" uppfattade torsdagens riksdagshearing. Oscar Swartz gör ytterligare läsvärda reflektioner på ämnet.

Samtidigt har Fredrik Malm hittat turkiska åklagare som av USA vill ha hjälp att hitta personer som spridit ett ataturk-kritiskt youtube-inlägg. Av samma anledning har en turkisk domstol förbjudit hela sajten.

Etiketter: ,

3 Kommentarer:

Anonymous Håkan sa...

"Det är de som platt lägger sig på rygg för tekniken som har föråldrade tankegångar, konstaterade Eva Dahlgren. Det känns egentligen fullkomligt absurt att behöva sitt här och försvara en folkrättslig princip."

Vad är det för folkrättslig princip hon pratar om, förmodligen är det det som oftast dras fram, man skall ha RÄTT att få betalt för det man producerar.
Om det är en folkrättslig princip borde inte VOLVO och SAAB hävda detta också (ja, jag vet att bil-jämförelser är såååååååå fel, men jag kunde inte hålla mig)

NEj, det finns ingen sådan folkrättslig princip, man får betalt för det man producerar om det finns någon som vill betala, tyvärr när det gäller digitala förlagor så har lättheten att kopiera gjort att priset för en kopia är lika med noll.
Vill man ha betalt så blir man tyvärr tvingad att erbjuda något som inte går att kopiera t.ex. en upplevelse eller något extra.
Ny marknadsföring är det som krävs och det snabbt nu, om inte de stora bolagen skall gå under.

09 december, 2008 00:28  
Anonymous Eric sa...

Hej Håkan,

Eva pratade inte om att man har rätt att få betalt för allt man producerar. Eva pratade om att du har rätt att få betalt för det du producerar om det konsumeras.

Vad menar du sen med att man ska erbjuda något folk vill ha? Musik konsumeras som aldrig förr. Det är bara att människor skiter i att betala för sig. Men istället tycker du att musiker ska ta betalt för att sälja t-shirts? Ungefär som man får en gratis mobiltelefon om man skriver under på ett svindyrt abonnemang?

Jag är musikkonsument. Jag vill ha musik, och betalar alltså för just musik. Jag tycker inte om, och har inte tid att gå på spelningar, och jag är inte intresserad av att gå runt med "Broder Daniel" på bröstet.

Alltså; vill du ha en upplevelse, betala för en upplevelse. Vill jag ha musik, betalar jag för musik.

Ps. En annan grej som ju var enkel att kopiera förr var ju pengar. Var det också OK? För det gick? Ds.

11 december, 2008 08:05  
Anonymous Anonym sa...

Eric, du säger att "Musik konsumeras som aldrig förr. Det är bara att människor skiter i att betala för sig". Men faktum är ju att trots all fildelning så betalas det mer än någonsin för kultur också!

Egentligen inte konstigare än att gick man in i en skivaffär för tjugo år sedan och bad att få lyssna på några av plattorna så fick man för det mesta det -- och ändå köpte folk en trave skivor! Visst hände det att folk tyckte "det är inget för mig" och lät bli att köpa en platta, men det hände också att folk lyssnade på en platta de var tveksamma till, kom på att den var bra och köpte den! Och det händer nu också.

För övrigt handlar piratrörelsen knappast om att fildela musik och film längre. Den handlar om betydligt viktigare saker än så: Yttrandefrihet. Meddelarskydd. Brevhemlighet. Rättssäkerhet. Demokrati.

16 december, 2008 22:55  

Skicka en kommentar

<< Home