Creeper

fredag, oktober 31, 2008

Post-debatt och vidare läsning

Debatten om fildelning och IPRED-lagen är över, och finns att se på nätet (eller tajma in någon av repriserna). Där finns även ett drygt elva minuter långt eftersnack med lite utvecklade argument och några roliga citat. Bland annat skriker jag mig in i diskussionen efter ungefär fyra och en halv minut...

Missa dessutom inte:

- Magnus Bjerkert, skivbolagskillen, är direktör för Adrian Recordings som visar sig ha ett av mina favoritband, framgångsrika Laakso, bland sina signade artister. Bolaget är dessutom anslutet till The Swedish Model där du (så lagligt det bara går) kan ladda hem låtar från diverse artister.

- Ca: 23 minuter in i svt-debatten (det som sändes på tv, inte eftersnacket), kan du höra filmproducenten Joakim Hansson först säga att han förlorar en massa pengar, sen att han tjänar mer pengar nu, och sen komma fram till att han mest bara vill tjäna ännu mer pengar.

- I eftersnacket erkänner Johan Pehrsson att han själv kopierat kassettband. Dessutom använder alla hans kompisar fildelning för att se senaste bondfilmen innan den kommer upp på bio. Med tanke på att Quantum of Solace har svensk biopremiär idag, och man inte ens kan hitta en dålig cam-version på piratebay än, vore det intressant att veta vilka slutna fildelningsnätverk som Johans vänner egentligen har tillgång till...

Jag håller inte med om att bredbandsskatt är en bra lösning för att få kulturarbetare att tjäna pengar, annars hade Kalle Larsson många bra poänger. Liksom Christian Engström och Magnus Bjerkert. Fler bloggkommentarer återfinns här nånstans.

Till sist: Jag skriver ju ibland i pappersmedia också. Dagens text i kvällsposten handlar om att integritet är viktigare än upphovsrätt.

Etiketter: , , , ,

9 Kommentarer:

Anonymous Tomas sa...

Nu har jag sett debatten - på svt.se. Jag ser inte längre något i realtid (skön replik från en HBO-serie - just nu nära oss alla). Den tekniska utvecklingen har verkligen gjort livet lättare att leva. Hur osannolikt det än låter (har aldrig riktigt gillat Josefsson journalistiska stil) tycker jag att det var en bra debatt - framförallt lärorik. IPRED var för mig en vit fläck. Det kommer sannolikt att bli så som den här "piratpartimannen" förutspår. Och jag tycker faktiskt att den där maffialiknelsen känns hyggligt adekvat, i alla fall retoriskt väl underbyggd. Efter att en domstolpraxis etablerats kommer domstolarna rutinmässigt att medge att personuppgifter lämnas ut. Upphovsrättsföreträdare will ”make /…/ an offer /…/ can't refuse." Mycket få personer har muskler och mod nog att möta upp i en rättsprocess. Ni kan fatta hur de som försöker dränks i processmaterial. Vem som faktiskt laddat ner blir sekundärt. Istället betalar jag mig fri. Det är också detta som är lite poängen med den civilrättsliga ordningen. Parterna får helt själva bestämma över utgången. Rättssäkerheten kan därmed inte sägas ha firat stora triumfer. Sen så är det ju en annan fråga om det är ok att ladda ner. Där passar jag egentligen, men jag har ändå under åren funderat över vem det egentligen är som förlorar på verksamheten. Inte är det garagebandet eller skribenten H. Engdahl. Alternativet är inte i något av dessa fall, menar jag, köp. Snarare tjänar troligen dessa figurer på fildelningen genom spridningen den ger upphov till. Kvar som förlorare är elefanter som Stieg Larsson och Lars Ulrich. Hur mycket royalties är det rimligt att de drar in. Och håller argumentet att storsäljarna finansierar smalare utgivningar? Tveksamt. Det var väl för att undvika något sådant som ”Piratförlaget” bildades. IPRED handlar nog i första hand om, så som du uttryckte det, att skapa en speciallag för den gigantiskt stora industrin istället för att hitta en lösning bättre anpassad efter nuet. Sen så är vi som medlemsstat i EU skyldiga att anpassa vår lagstiftning efter EG-rätten. Där blir det svårare.

31 oktober, 2008 21:06  
Blogger Christoffer sa...

Jag skrev en liten bit utbildning i upphovsrättens historia till Johan P
den ligger här : http://blue-green-mess.blogspot.com/2008/10/lite-utbildning-till-johan-pehrson.html

01 november, 2008 00:48  
Blogger Jan E sa...

Borde inte Piratpartiet byta namn till Snyltarpartiet? För det är vad det är fråga om - att snylta på saker som andra har skapat. Det är en gåta att folk här är så obekymrade över detta faktum.

01 november, 2008 23:08  
Anonymous Anonym sa...

"Debatten om fildelning och IPRED-lagen är över, och finns att se på nätet (eller tajma in någon av repriserna)."

Den är inte alls över. :) tihi

02 november, 2008 05:05  
Blogger ogeretla sa...

Bra insats! Roligt när du skriker :) Trist när de blir sådär bara-gorma-högst-debattstuket-vinner-typ. Vill du ha mer Persbrandtvolym är knepet resonanslåda, magen (mm) Allt de där lär de sig på teatern. "Att ta in rummet..". Sen måste man ju inte överdriva så förbannat som Persbrandt så de blir på gränsen till parodi.

02 november, 2008 13:37  
Anonymous Anonym sa...

Om Johanna har vettiga saker att säga ska hon få säga dem, oavsett rösthöjd tontyp mm. Därför bör debatter modereras så alla kommer fram.
Yttterligare en fördel med blogg - här kan ingen överrösta på andras bekostnad.

02 november, 2008 15:54  
Blogger Mikael M sa...

Johan Persson har säkert bättre utsrustning än Carolina Gynning...,
http://zagolandet.blogspot.com

02 november, 2008 15:57  
Blogger ogeretla sa...

anonym : Johanna är kanon! mitt inlägg var 100 % pepp! innan du kom och tvunget ska vara kladdig.. Vad trött man blir.

02 november, 2008 20:03  
Blogger Johanna sa...

Ogretla, Tack! Jag hade en gammal körledare som betonade "andas med maaageen!!" för den där resonanslådan :) (men det är lättare sagt än gjort)

Tomas, det svenska lagförslaget kring IPRED går längre än EU-direktivet kräver, slogs fast i domstol tidigare i år. Så det är fullt möjligt att låta marknaden anpassa sig lite mera, om nu riksdag och regeringen hade velat det...

02 november, 2008 23:46  

Skicka en kommentar

<< Home