Creeper

torsdag, oktober 16, 2008

Att tjäna pengar på fiktivt beroende

Magnus Björk driver ett behandlingshem för spelberoende och har precis skrivit en bok (Game Over) om dataspelsberoende. För att få lite extra publicitet för boken har han i dag en debattartikel i Dagens Nyheter där han hävdar att World of Warcraft är värre än penningspel. Björk som säkerligen vill sälja sin bok, fick besöka morgonens nyhetsmorgon i tv4, tillsammans med en kille som genomgått behandling på Björks hem för just dataspelsberoende.

Björk vill tjäna sitt levebröd, och det står var och en fri att köpa hans bok.

Problemet är att samme man tycker att samhället skall ta sitt ansvar, och att regeringen borde jämställa dataspelsberoende med beroende av penningspel. Han skriver så här:
"Här ställs regeringens utredning på sin spets, kan den verkligen förbise det faktum att ungdomar spelar och missbrukar nöjesspel? Det är en tidsfråga innan den gruppen utsätts för risken att även bli beroende av pengaspel!

Den allmänt accepterade definitionen av beroende gäller bara spel om pengar, medan forskningen kring dataspelande är närmast obefintlig. "
Jag vet inte var Björk fått sin idé om att personer som spelar mycket dataspel lättare skulle bli beroende av pengaspel. Bara för att båda saker händer på nätet innebär det inte alls att det är samma personer som drabbas. Å andra sidan är det väl lättare att köra guilt-by-association än att komma med några argument. "Utsätts för risken" gör väl dessutom alla som någon gång kommer i kontakt med pengaspel, men Björks koppling mellan spelformer på nätet är ungefär lika stark som att påstå att det är en tidsfråga innan personer som lägger patiens på datorn utsätts för risken att även bli beroende av nätpoker.

Björk har rätt i att det inte finns särskilt mycket forskning om dataspel. Dock är forskningen i ämnet långt ifrån obefintlig. Till exempel skrev de svenska forskarna Jonas Linderoth och Ulrika Bennerstedt senast förra året en rapport om just dataspelsberoende och Word of Warcraft. Samma spel som Björk menar är farligare än pokerspelsportalerna. Linderoth och Bennerstedt kom till skillnad från Björk fram till att de negativa effekterna av dataspel är överdrivna och efterlyser mer forskning som inte blandar in begrepp från "hasardspel" när det gäller problematiskt spelande. Precis det Björk försöker göra.

Björk leker också spåtant om säger i klartext att:
"Framtiden spås handla om att klassiska nöjesspel spetsas med möjlighet till vadslagning, poker och penningspel som komplement till MMORPG-spelen."
Vad han grundar det på hade varit intressant att veta...

Självklart finns det personer som spelar dataspel för mycket. Liksom det finns personer som gräver ner sig för djupt i sport och tex. låter fotbollen eller favoritlaget kontrollera hela vardagen, eller blir besatt av böcker och försummar både sömn och mat för att läsa ut nästa bok i den där spännande serien. Kanske blir spelandet av World of Warcraft lite mer påtagligt eftersom det till skillnad från fotbollen eller böckerna finns tillgängligt 24 timmar om dygnet, men jämställa det med pengaspelsberoende eller droger?

Bara för att dataspel och penningspel båda handlar om spel, betyder det inte att samma spelberoende som drabbar penningspelare också drabbar dataspelare. Regeringen gör rätt i att inte behandla de båda begreppen tillsammans. Dataspelande har inte med spelberoende att göra.

Rasmus på Copyriot har ett gammalt bra inlägg om beroende och dataspel. Här hittar du en hel rapport på ämnet. Oroliga föräldrar (eller bara intresserade föräldrar) rekommenderas att slå sig ner med sina barn och spela tillsammans med dem (investera i en konsoll till vardagsrummet!). Det finns en mängd positiva aspekter av dataspel som inte motsvaras bland varken penningspelen, droger eller "andra" beroenden.

---

På samma ämne rekommenderas Tunelds analys över medierådets med dess ordförande Inger Segelströms utspel på SvD:s Brännpunkt. Givetvis är tjejerna extra utsatta offer på nätet...

---

Här har några studenter gjort en retorisk analys av artikeln. Läsvärd.

Etiketter: , , , , , ,

29 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

I viss mån ger jag honom ändå rätt, utifrån min egen vardag. Jag lider verkligen av att behöva balansera mellan att skriva mail till riksdagspolitiker och MEPpar om nätets framtid, och lira Wow.

För tillfället är det extra svårt, för man borde ju slänga iväg ett mail eller 2 om vilket UFO Magnus Björk är, samtidigt som jag så gärna vill köra en Battleground till innan läggdax.

/Smen

17 oktober, 2008 02:16  
Blogger Robert Wictorzon sa...

Jag har också problem med tidlås på mina böcker! Jag önskar att jag kunde ta fram och läsa dem när som helst.

17 oktober, 2008 11:27  
Anonymous Mattias sa...

Hej Johanna,
det är intressant att detta ämne skapar så starka reaktioner.
Varför tror du att det är så?

För 10 år sedan give or take så var spelberoende om pengar ett ganska blankt område när det gällde kunskap om det. Det var nästan omöjligt att få hjälp om var spelberoende och på socialkontoren gapade socialsekreterare med öppna munnar och avvisade personer med denna problematik.

Idag ser vi samma sak när det gäller personer som fastnat i ett överdrivet dataspelande.

Snittåldern på en dataspelare är väl om jag minns det rätt ca 30 år vilket gör att det här egentligen inte handlar om ett problem som enbart rör tonåringar och deras föräldrar utan vuxenvärlden.

Att hänvisa till Linderoths forskningsrapport som egentligen bara säger vad 10 wow-spelare anser om hur det är att spela wow är inte något som man kan göra generella slutsatser av. Jag har fört denna diskussion med Linderoth och vi är i princip överens om det. Det går dessutom att tolka den rapporten helt annorlunda än vad mediarådet har gjort.

deras jämförelse med fotboll är inte heller relevant precis som du påvisar i ett annat inlägg.

Magnus Björk är behandlare, beteendevetare och föreläsare som har mångårig erfarenhet och vad är det för fel att han skriver en bok i ämnet?

Han ifrågasätter inte spelen i sig, det han ifrågasätter är ju varför det inte finns mer oberoende forskning kring den problematik som uppstår när man har ett överdrivet spelande och varför är det så känsligt?

Det är ingen som ifrågasätter alkohol, men man vill hjälpa de som fastnat i ett alkoholberoende...eller hur?

18 oktober, 2008 14:43  
Blogger Johanna sa...

Mattias, har jag dragit några andra slutsatser av Linderoths forskningsrapport än att: "Linderoth och Bennerstedt kom till skillnad från Björk fram till att de negativa effekterna av dataspel är överdrivna och efterlyser mer forskning som inte blandar in begrepp från "hasardspel" när det gäller problematiskt spelande.", menar du att det är slutsatser man inte kan dra av den rapporten, eller att de är felaktiga?

Jag förstår att Björk skriver en bok om det, och skriver ju att vem som helst är fri att köpa den. Måste alla hålla med honom för det?

och Björk ifrågasätter i allra högsta grad spelen. Han skriver ju rent ut att WoW är en större samhällsfara än hasardspel. Visst efterfrågar han mer oberoende forskning (det gör jag också), men han drar slutsatser utan någon som helst vetenskaplig grund och struntar i den forskning som finns. För att inte tala om kommer med påståenden som grundar sig i rena spådomar.

Det är självklart att det finns de som behöver hjälp från för mycket spelande, men många timmar framför skärmen i sig är inte skadligt (utan kan snarare vara nyttigt).

Det finns faktiskt stora skillnader mellan dataspel och hasardspel. Som att dataspel i många fall är någonting positivt och en sysselsättning som i allra högsta grad lämpar sig för barn och ungdomar. Både alkohol, narkotika och hasardspel (som räknas till "vanliga" saker man kan bli beroende av och missbruka) är saker som är ifrågasatta av samhället och därför omgärdade av förbud eller strikta åldersgränser. Men du kanske vill bunta ihop spel även där och förbjuda alla barn att spela dataspel?

20 oktober, 2008 08:25  
Anonymous Mattias sa...

Johanna. Av Linderoyhs forskningsrapport kan man enbart dra slutsatsen att dessa 10 personer som är intervjuade tycker som de tycker. Några andra slutsatser går inte att dra.

Är det mer allvarligt att en kritiker som Magnus Björk drar slutsatser utan någon vetenskaplig grund än att förespråkare som Linderoth och Bennstedt gör samma sak? Du hänger dig till fullo de grundlösa uttalanden som kommer från Linderoth och Bennerstedt för att de passar in i dina åsikter, eller hur?

"Det är självklart att det finns de som behöver hjälp från för mycket spelande, men många timmar framför skärmen i sig är inte skadligt (utan kan snarare vara nyttigt)."

Klassiskt påstående. Det kan också vara onyttigt. så slipper vi kanske den typen av argument hoppas jag.

Det finns väldigt stora likheter mellan dataspel och spelberoende om pengar hur lite du än vill att det skall vara så.

För ca 10 år sedan fanns samma diskussion om spelberoende om pengar och kritikerna ansåg att det inte fanns något som heter spelberoende. och nu känner jag igen argumenten samtidigt som vi faktiskt har en verklighet där en tredjedel av gymnasieeleverna hoppar av skolan, föräldrar blir misshandlade hemma och par går isär på grund av den enes dataspelande. Kanske dags att sluta banalisera och börja se verkligheten i vitögat.

Oberoende forskning är vad som krävs inte en intervju med 10 wow-spelare.

Sedan uppskattar jag inte att få ord lagda i min mun. Var någonstans pratar jag om förbud? Var någonstans?

20 oktober, 2008 09:11  
Blogger Johanna sa...

Mattias, du hänger dig till fullo till de grundlösa uttalanden som kommer från Björk för att de passar in i dina åsikter, eller hur?

"vi faktiskt har en verklighet där en tredjedel av gymnasieeleverna hoppar av skolan, föräldrar blir misshandlade hemma och par går isär på grund av den enes dataspelande."

Har du någon som helst grund till detta? Visa!

20 oktober, 2008 16:38  
Anonymous Mattias sa...

Att en tredjedel av gymnasieeleverna hoppar av är bara att googla på nyheterna. Det har mejslats ut i nyheterna de senaste dagarna. Att föräldrar blivit misshandlade av sina tonåringar finns det en dryg handfull Lvu-ärenden där den mest kända är den i Falkenberg där mamman blev misshandlad för att hon vågade ifrågasätta sonens dataspelande.

Nu är det så att Björks uttalanden ingalunda är grundlösa. Det finns idag ingenstans förutom privata aktörer som hjälper och stöttar de som har problem med överdrivet spelande eller deras anhöriga.

Nu har jag svarat på dina frågor, väntar på dina svar på mina...

20 oktober, 2008 16:45  
Blogger Johanna sa...

Fast hur i hela världen kopplar du gymnasieavhoppen till dataspel?

20 oktober, 2008 17:02  
Anonymous Mattias sa...

Inte alls, men det är en verklighet. kopplingen kan finnas för en del av avhoppen, naturligtvis inte alla.

Väntar på dina svar på mina frågor.

20 oktober, 2008 17:08  
Blogger Ludvig Hoffman sa...

Att vissa ungdomar flyr in i dataspelsvärlden kanske inte handlar om att de flyr till utan snarare från något.

Som den religiösa fundamentalist jag är så tror jag inte spelen är orsaken alls till de problem vi diskuterar här...

21 oktober, 2008 00:20  
Anonymous Mattias sa...

Ludwig:

Det är ingen som påstått att spelen är orsaken.

21 oktober, 2008 09:40  
Anonymous Anonym sa...

Sånt här trams och mer med det kommer av att man accepterar den fjantiga termen "psykologiskt beroende". Det är en meningslös term som bara säger en enda sak om aktiviteten i fråga, det är roligt. Att ge sig på saker med att de kan framkalla psykologiskt beroende är ett krig emot kul, inget annat.

21 oktober, 2008 10:23  
Blogger Michael Lundahl Karnerfors sa...

Johanna, signaturen "Mattias" har hoppat runt bland alla bloggar som säger emot Björk och ihärdigt försökt försvara honom. Han har dock inte bidragit något till diskussionen annat än ett par statistiskt osäkra enkätundersökningar från Nixgame som visade sig vara icke-talande i sakfrågan. Min egen analys av det som stod i enkäterna visade snarare på att huvuddelen av problemet bottnar sig i just det som Medierådet sade: föräldrarna fattar inte vad MMO-spelande handlar om och vad det betyder för spelaren, något som leder till familjekonflikter, vilket i sin tur gör att de anhöriga stämplar själva spelandet som problematiskt när det i själva verket handlar om ett relationsproblem.

"Mattias" ville inte riktigt lyssna på det örat dock och blev ganska oförskämd när vi inte svalde hans argument på direkten.

Riktigt intressant i sammanhanget är att "Mattias" sade att han känner Björk väl. Kan man ana kompisanda? Kan man ana att "Mattias" kanske inte heter Mattias i verkligheten? Jag skall nog be mina polare som bloggat om detta att ta ut loggen på IP-numret i fråga. Kan bli intressant.

21 oktober, 2008 10:55  
Anonymous Mattias sa...

Michael:
Jag trodde att det var ok att föra en dialog kring temat.
Att du kommer med konspirationsteorier och börjar ifrågasätta om jag heter mattias eller vilket ip-nummer jag har blir väldigt olustigt tycker jag.

Jag skall konkret igen säga min inställning som jag sagt förut:


1 Jag tycker dataspel i sig är något som är positivt och en i grunden bra sysselsättning.

2 Jag är övertygad om att de allra flesta klarar av att spela dataspel och leva sitt liv utan några som helst bekymmer.

3 Jag anser att de fåtal som överkonsumerar samt deras anhöriga behöver få stöd och hjälp samt att oberoende forskning kring problematiken med överkonsumton kommer till.

4 Jag anser att det är där staten har ett ansvar så att den hjälp som finns inte enbart finns att få på privat håll.

5 Jag tycker att man varken skall överdriva eller banalisera problematiken.

6 Jag reagerar när man kallar folk för idioter eller puckon för att de inte har samma åsikter som man själv.

Jag tycker inte att detta är speciellt konstiga eller revolutionerande åsikter

21 oktober, 2008 11:27  
Blogger Michael Lundahl Karnerfors sa...

Mattias: för att vara en sådan blygsam och försiktig tyckare, som du beskriver dig som, tycker jag det är besynnerligt att du med sådan frenesi attackerar de som inte håller med Björk i hans alarmistiska debattartikel. Speciellt som inte vare sig Björk eller du presenterar några sakargument i debattartikeln, respektive dina blogg-inlägg, och sedan dessutom tar till allehanda oförskämdheter när folk inte delar din ståndpunkt.

För att svara på dina punkter...

1, 2 och 5: Så du håller alltså inte med Björk om att "den omfattande och mångfacetterade problematiken gör detta till en tickande bomb."? Du håller inte med om att "tiotusentals ungdomar fastnar i [World of Warcraft]"? Du håller inte med Björk när han säger att det sker "[en lavinartad] ökning av ungdomar som ägnar tiotals timmar varje dag och natt åt dataspel på internet"?

Punkt 3: Anser du att "överkonsumption" är ett fenomen som direkt härrör sig till spelet som sådant, eller anser du att "problemet" kan komma från många olika orsaker, och i vissa fall inte ens vara ett verkligt problem så mycket om ett upplevt sådant?

4: Familjehjälp med diverse problem finns att få på kommun och landsting. Jag har redan givit dig exempel på Komet som är en matnyttig föräldrakurs. Det är fel att påstå att hjälp att lösa familjeproblem inte finns att få.

6: Jag reagerar när man slänger i ansiktet på folk att de är "arroganta", agerar ifrån ett "guru-skap", eller att de har en "översittarattityd". Vidare regarerar jag på att man ljuger, antingen av ren okunskap eller avsiktligt, som respons på att folk pekar ut svagheter i data som presenteras.

Det som är mest beklämmande i denna historia är att Magnus Björk har ett ekonomiskt intresse i att utmåla datorspelande som ett problem. Hans behandlinghem "Game Over" - lustigt nog samma namn som hans bok - drivs inte på välgörenhetsbasis. Ju fler människor han kan övertyga om att överkonsumtion av datorspel leder till eller är samma sak som gambling-beroende... desto mer business kommer till honom.

Dra egna slutsatser...

21 oktober, 2008 11:53  
Anonymous Mattias sa...

För det första är jag ingen lögnare som du felaktigt anklagar mig för att vara.
Du får ta ansvar för dina oförskämdheter, om du är noggrann i ditt läsande så bad jag om ursäkt för mina överord.


"1, 2 och 5: Så du håller alltså inte med Björk om att "den omfattande och mångfacetterade problematiken gör detta till en tickande bomb."? Du håller inte med om att "tiotusentals ungdomar fastnar i [World of Warcraft]"? Du håller inte med Björk när han säger att det sker "[en lavinartad] ökning av ungdomar som ägnar tiotals timmar varje dag och natt åt dataspel på internet"?"

Jag tycker som sagt inte att man skall överdriva, men det jag tror (poängterar tror) att Magnus menar är att om man inte satsar på forskning när det gäller överdrivet spelande och behandlingsformer så kan det leda till en jobbig situation för relativt mång av dessa som inte fixar sitt spelande och deras anhöriga.

"Punkt 3: Anser du att "överkonsumption" är ett fenomen som direkt härrör sig till spelet som sådant, eller anser du att "problemet" kan komma från många olika orsaker, och i vissa fall inte ens vara ett verkligt problem så mycket om ett upplevt sådant?"

När vi pratar beroendeproblematik (måste använda det begreppet även om det inte för tillfället finns när det gäller dataspel) så är det ju sällan så att det är drogen, alkoholen, spel om pengar i sig som är grundproblemet. Beroendeproblematik är en beteendeproblematik där man både behöver jobba med orsaken till varför man överkonsumerar plus att man behöver bryta beteendemönster och byta ut mot annat.

"4: Familjehjälp med diverse problem finns att få på kommun och landsting. Jag har redan givit dig exempel på Komet som är en matnyttig föräldrakurs. Det är fel att påstå att hjälp att lösa familjeproblem inte finns att få."

Det finns ingen familjehjälp att få som är riktad till ungdomar och föräldrar som är specialiserad på överkonsumtion och dialog kring dataspel.

"6: Jag reagerar när man slänger i ansiktet på folk att de är "arroganta", agerar ifrån ett "guru-skap", eller att de har en "översittarattityd". Vidare regarerar jag på att man ljuger, antingen av ren okunskap eller avsiktligt, som respons på att folk pekar ut svagheter i data som presenteras."

dito

"Det som är mest beklämmande i denna historia är att Magnus Björk har ett ekonomiskt intresse i att utmåla datorspelande som ett problem. Hans behandlinghem "Game Over" - lustigt nog samma namn som hans bok - drivs inte på välgörenhetsbasis. Ju fler människor han kan övertyga om att överkonsumtion av datorspel leder till eller är samma sak som gambling-beroende... desto mer business kommer till honom."

Detta är återigen att gå över gränsen för vad du kan veta. Är det fel att tjäna pengar på att hjälpa folk med problem? Att förneka likheterna i beteende när det gäller överkonsumtion av dataspel och spelberoende om pengar är att blunda för verkligheten. Dessutom är det i mina ögom att banalisera.

Lika lite som det finns forskning som talar om att det finns ett begrepp som dataspelsberoende så finns det inte forskning som säger motsatsen, därför skall man vara försiktig med att raljera.

Precis så här såg debatten ut innan spelberoende om pengar var ett erkänt begrepp.

För övrigt kan jag rekomendera studio ett på radion idag klockan fyra då ni kan höra vad magnus Björk och andra säger om dels boken och ämnet. Antingen får ni mer vatten på er kvarn eller så reds frågetecken kring hans syfte ut.
Mvh
Mattias

21 oktober, 2008 12:11  
Blogger Michael Lundahl Karnerfors sa...

Mattias: Du hävdade att Simu's påståenden var "lösa antaganden om statistik [som] är tagna ur luften och inte relevanta någonstans". Det är helt fel. Selection Bias som han tar upp är ett mycket grundläggande begrepp för allt vad statistik heter. Jag påstår därför att du kom med en lögn, speciellt som att Simu redovisade begreppet och varför det är viktigt, vilket gör att du kan inte hävda att du sade felaktigehterna mot bättre vetande.

"Jag tycker som sagt inte att man skall överdriva, men det jag tror (poängterar tror) att Magnus menar är att om man inte satsar på forskning när det gäller överdrivet spelande och behandlingsformer så kan det leda till en jobbig situation för relativt mång av dessa som inte fixar sitt spelande och deras anhöriga."

Det är inte det Björk säger i debattarikeln. Läs igen vad han säger. Han säger att ökningen sker nu och att det är ett problem nu. Tycker du att han överdriver, ja eller nej?

"Det finns ingen familjehjälp att få som är riktad till ungdomar och föräldrar som är specialiserad på överkonsumtion och dialog kring dataspel."

Måste den vara det då? Datorspel är inte magiskt eller komplext. Till och med Björk själv (i en intervju som jag tyckte höll en avsevärt mer sansad ton än debattartikeln i DN) säger ju: sätt er ned några timmar med ungarna och se på. Lär er vad det handlar om!

Detta behövs ingen specialisthjälp för. Det går alledes utmärkt med helt vanlig familjehjälp. Det enda som behövs är att hjälparna blir varse om det som Medierådet - och Björk - säger: kunskapen hos föräldrarna är dålig.

"Är det fel att tjäna pengar på att hjälpa folk med problem?"

Ja, det är det... om hjälpen man erbjuder inte är effektiv; om billigare och enklare hjälp finns att tillgå; om problemet inte existerar i den form som påstås till att börja med.

Av samma anledning som att det är fel när tandläkare lagar hål som inte finns, när homeopater säljer "mediciner" som är utspätt vatten på sockerpiller, när Faith Healers säger åt folk att slänga sina vanliga mediciner och skicka pengar till dem istället, av samma anledning tycker jag det är etiskt tveksamt att Magnus Björk gör reklam för sitt behandlingshem på det här viset.

Hans specialitet är gambling, vilket är helt OK, för gambling är ett konstaterat problem. Men när han försöker utöka marknaden genom att lura i folk att datorspelande och gambling är samma sak, då drar jag öronen åt mig rejält. Detta har han inte fog för.

"man [skall] vara försiktig med att raljera"

Det borde du sagt till polaren Björk innan han sprang till DN.

"Precis så här såg debatten ut innan spelberoende om pengar var ett erkänt begrepp"

Så här såg debatten också ut när rollspel var på tapeten. Men där visade det sig, surprise surprise, att det var frågan om moralpanik. De påstådda skadliga effekterna existerade inte.

21 oktober, 2008 12:43  
Blogger Johanna sa...

Mattias, först påstår du i klartext att gymnasieavhoppen beror på dataspelande, sedan blånekar du.

Jag tror inte att en vidare diskussion med dig kommer ge någonting, och ser den härmed som avslutad.

Michael, du nämner en vettig föräldrarkurs vid namn komet. Det låter intressant, har du möjligen mer information om den nån stans?

21 oktober, 2008 19:54  
Blogger Michael Lundahl Karnerfors sa...

Johanna: Varsågod.
Komet-programmet

/Micke

21 oktober, 2008 19:56  
Blogger Johanna sa...

Tack! Skall läsa på :)

21 oktober, 2008 19:58  
Blogger Ludvig Hoffman sa...

Mattias:
Men om inte spelen är orsaken, borde man inte man angripa det verkliga problemet istället för att slå på symptomen?

21 oktober, 2008 22:05  
Anonymous Mattias sa...

Suck Johanna, du har inte diskuterat någonting, tråkigt. Men det är klart om man bara vill påstå saker och inte kan föra en diskussion så kanske man inte skall inbjuda till kommentarer.

Jag nämnde gymnasieavhoppen och du ljuger när du påstår att jag i klartext ansåg att det hade med dataspel att göra.Jag sa ingenting om orsaken till avjoppen. Jag bara konstaterade att det är så många avhopp som sker. En anledning till avhoppen kan naturligtvis vara för mycket dataspelande men när någon gång Johanna skall du svara på mina frågor? Det är fult att lägga ord i mun och sätta sig på en piedestal samtidigt som man kommer med tomma påståenden och lögner samtidigt som man inte svarar på frågor.

Tråkig stil.

Ludwig:

Suck på dig också. För att en alkoholist skall kunna ta tag i sina problem krävs?

Jo att han är nykter....

Räcker det som svar?


Det är lite för många som har åsikter om ämnen ni inte behärskar.

22 oktober, 2008 09:51  
Blogger Michael Lundahl Karnerfors sa...

Mattias: Ok, låt oss se vad du skrev:

...samtidigt som vi faktiskt har en verklighet där en tredjedel av gymnasieeleverna hoppar av skolan, föräldrar blir misshandlade hemma och par går isär på grund av den enes dataspelande.

Så det du egentligen säger här är alltså:

...samtidigt som vi faktiskt har en verklighet där en tredjedel av gymnasieeleverna hoppar av skolan (men detta kan jag inte bevisa har med datorspelandet att göra), föräldrar blir misshandlade hemma (detta kan jag heller inte bevisa har med datorspelandet att göra) och par går isär på grund av den enes dataspelande.

Att slänga in argument som inte har med diskussionen att göra och hoppas på att ingen märker det är rätt patetiskt Mattias.

Men låt oss se det för vad det egentligen var: du tog med dessa argument och menade fullt och fast att avhoppen berodde i betydande del på datorspelande. Men sedan fick Johanna för sig att faktiskt granska vad du säger och utmana sanningshalten i det...

Och vad gäller sista punkten: "par [som] går isär på grund av den enes dataspelande"... återigen ställer jag frågan: är det själva datorspelandet som är problemet eller det att paret har andra problem... exempelvis kommunikationssvårigheter och bristande förståelse för att man har olika ointressen?

Igen, exempel från mig själv, rakt ur verkligheten... föräldrarna sade:

- "Kan du inte komma och vara lite social och umgås med familjen?

- "Och göra vad?"

- "Titta på TV så klart".

- "..."

- "Nå, kommer du?"

- "Jag tröttande på Fångarna På Fortet för två säsonger sedan..."

Samma sak med min fru för ett par år sedan. Hon tyckte "att umgås" innebar att sitta och glo på den där burken. Jag förklarade klart och tydligt att jag hatar att titta på Idol. Jag verkligen avskyr sådan förnedrings-TV. Då utmålade hon mitt datorspelande som problem för att jag itne satte mig och tittade på TV med henne.

Men för att vända på det hela kunde jag lika gärna säga att hennes TV-tittande var ett problem. Varför ville inte hon umgås med mig vid datorn? Hennes egen burk står ju bara en meter ifrån min.

Idag har vi löst det: hon spelar också World of Warcraft. Vi har båda förhandsbokat Wrath of the Lich King. :D

22 oktober, 2008 10:11  
Blogger Michael Lundahl Karnerfors sa...

Hah! Dagens skrivfel: "olika ointressen". *fniss* "olika intressen" skall de ju vara.

22 oktober, 2008 10:13  
Anonymous Anonym sa...

Kan banne mig inte låta bli att reta upp mig på att staten skulle ta ansvar.

Hur ska detta ansvar se ut? 6-8 vita brödskivor om dagen, och 2 timmars spelande, annars omskolning?

Folk får för h_lvete lära sig att ta sitt ansvar, så att jag slipper ta det genom skattesedlen, men det är kanske inte solidariskt att ställa krav på folk. Vad vet jag.

/smen

24 oktober, 2008 23:17  
Blogger yendor sa...

http://www.amazon.co.uk/Grand-Theft-Childhood-Surprising-Violent/dp/0743299515/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1225196416&sr=8-1

http://www.amazon.co.uk/Everything-Bad-Good-You-Popular/dp/0141018682/ref=pd_sim_b_3

Det är väldigt många "specialister" som är absolut tvärsäkra på att alla problem med unga kan lösas om folk bara get dom en hel del pengar. Visst är det folk som fastnar i beroende men man blandar ihop orsak med symptom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation

Jag har ingen som helst lust att få svar från "Mattias" men det är för lockande att höra hur han förklarar hur datorspelandet relaterar till mobbing vilket är största enskilda orsaken till avhopp.
http://www.skolverket.se/sb/d/2006/a/12195;jsessionid=677DCF6ABEE03119F5A0B697EAFC1A80

Det lustiga är att alla något så när objektiva undersökningar jag läst snarare visar på att datorspelande är positivt.

28 oktober, 2008 13:53  
Blogger Michael Lundahl Karnerfors sa...

Tack för det materialet Yendor, det var mycket matnyttigt.

Jag har beställt Björks bok. Skall gå igenom den med luskam efter faktareferenser när den kommer. Lovar att höra av mig när jag är klar.

28 oktober, 2008 14:19  
Blogger yendor sa...

http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7746471.stm

26 november, 2008 14:44  
Anonymous Anonym sa...

Om du spelar 20 minuter till en timme om dagen är det nog bra, men redan efter 2 timmar riskerar du att drabbas av allvarliga fel i rygg och nacke senare i livet.

Enligt en sjukgymnast, dr jag går hos.

Spelen ska även aktivera samma områden i hjärnan som droger enligt forskare.

Det går inte heller att kontrollera tiden när man väl är beroende. Då vill hjärnan bara ha mer och mer.

Gå in på olgannon.org om ni vill veta vad datspels beroende kan göra med ett liv.

28 januari, 2009 11:25  

Skicka en kommentar

<< Home