Creeper

torsdag, december 27, 2007

Välkommen storebror, till 2008...

Regeringen har lagt ett utredningsdirektiv som kort och gott innebär att polisen kommer ha lättare att begära ut IP-nummer.

Om förslaget går igenom kommer det inte längre behövas en misstanke av en specifik person som gjort sig skyldig till ett brott som kan ge minst 2 års fängelse, utan polisen kommer ha rätt att begära ut ip-adresser från internetoperatörer så fort det finns en misstänkt till ett brott som bara leder till böter.

Hela förslaget luktar som ytterligare ett försök till att få fast några fler fildelare. Priset blir ett stort intrång i den personliga integriteten, och en stor smula teknikfientlighet. Polisen skall inte ha rätt att begära ut kundregister från företag hur som helst. Oavsett om det handlar om utdrag från mitt ICA-kort för att spana hur mycket köttfärs jag köpt senaste månaden, eller om det handlar om vilka internetsidor jag varit inne på. Den typen av information skall inte något företag kunna krävas på, och de borde ha all rätt i världen att radera den så fort de fått in den.

I kombination med ett stundande datalagringsdirektiv som kommer implementeras i svensk lagstiftning inom en någorlunda snar framtid, får dock inte internetoperatörerna radera information om vilka surfvanor jag har, utan måste registrera varenda sida och varenda samtal jag för (i kombination med fra-förslaget) online. Om man har en bestämmelse om den typen av övervakning, behöver man vara mycket restriktiv över när man skall få lov till att använda denna typen av uppgifter.

Konsekvensen blir nämligen att samtliga register över datatrafik blir tillgängliga för polisen per definition. En misstanke om fildelning hade räckt som förevändning både för att ta reda på smaskiga uppgifter om surfande kändisar, otrogna makar eller politiska skandaler. Rättssäkerheten snuddar till noll och det finns inte längre någon integritet kvar på nätet.

Med tanke på den senaste tidens klåfingrighet bland lagstiftarna finns det dessutom en överhängande risk att tekniker där ip-adresser är svårare att spåra förbjuds. Öppna trådlösa nät kan komma att försvinna, liksom nätlösningar där flera användare sitter på ett och samma ip utåt. Teknikfientlighet i ett nötskal som bara kommer begränsa utvecklingen på området.

Personuppgifter och kunduppgifter i allmänhet borde behandlas med största försiktighet. Som kund vill jag att uppgifter om mig inte skall sparas särskilt länge alls, än mindre kunna lämnas ut utan min tillåtelse. Min internetoperatör borde ha lika lite skyldighet att spara uppgifter om hur jag surfar, som caféägaren borde ha skyldighet att spela in mina samtal över det där kaffet. Det vill säga, ingen skyldighet alls.

Samtidigt kommer de som faktiskt begår grov brottslighet, som de virtuella bankrånarna, barnporrspridarna och de internationella terroristerna, alltid att komma undan. Krypteringstekniken kommer alltid vara mer sofistikerad och längre fram än polisens spaningsmetoder. Den som vill gömma sig kommer alltid att kunna göra det, och de är de stora bovarna man borde försöka komma åt. Inte vanliga medborgare som bara har två smutsiga mjölkorn i påsen.

Etiketter: , , , , ,

9 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

NAT-routrar skulle jag inte ha något emot om de försvann, för de är mycket jobbiga när man vill göra vadsomhelst annat än vanlig webb-surfning. Fast förbjuda dem helt borde man väl inte.

27 december, 2007 15:56  
Anonymous chall sa...

Och vi alla känner oss så mycket säkrare nu.... suck....

Vi kan väl hoppas att det inte går igenom riksdagen... hopp och sånt.

27 december, 2007 18:44  
Anonymous Slabbe sa...

Tyvärr besannas min fruktan att den nuvarande regeringen är lika usla kålsupare som Perssons pack.

Sannolikheten för att dessa förslag går igenom är stor. Då politiker är för dåligt insatta i frågorna, och saknar själv kompetensen.

Bodström kommer knorra lite framöver men, skynda att rösta igenom ett förändrat förslag där det kan verka som han tagit ansvar för integriteten.

27 december, 2007 18:59  
Blogger Johan sa...

Det blir förstås barnporr och ekonomiska nätbrott som kommer bli argumenten för att införa det där, men effektivt kommer det så klart att bli fildelare man går efter.

27 december, 2007 21:50  
Anonymous Anonym sa...

Att man aldrig lär sig att tekniken kan inte tyglas. På 1920-talet var det t o m licenstvång för att få äga en radio. (Så även i Norge om jag inte minns fel, smaskens för nazzarna att ha register när de skulle stoppa information från London). Det blir någon halvtam historia som de teknik-kunnige tar sig runt ändå. Suck! Suck! Suck!

Ericsson i Skönevik

28 december, 2007 00:14  
Anonymous Tim sa...

Säger bra Go Go till Steve Railey och Rafal Lukawiecka som pratade om kryptering och BitLocker under TechEd 2007 i Barcelona. Som Mr Railey sa:
Ja du vet, de onda kommer också att använda den här tekniken.

Han hade till och med fått ett telefonsamtal från X högt uppsatt polis i stat X i USA där de ville ha "polisnyckeln" för att låsa upp en hårddisk krypterad med BitLocker. Svaret blev "Tyvärr, det finns ingen.".

Jag anser inte att piratkopiering, barnporr eller ekonomiska brott är sanktionerade på något sätt men varje litet steg som tas från rättsväsendet/staten så blir brottslingarna mer försiktiga och tar tio stora steg mot hårdare kryptering, IPv6 m.m. Vi har redan börjat se lagliga aktörer på den svenska marknaden för proxy-surfning (www.dold.se) vilket gör att jag bara börjar fundera på vad nästa steg är.

28 december, 2007 08:36  
Anonymous Stocken sa...

Johanna, byt ut skyldighet mot rättighet i näst sista stycket så stämmer det bättre med hur jag tycker att det borde vara. De borde inte ha rätt att logga vad jag gör överhuvudtaget om inte en domstol har beslutat om avlyssning!

28 december, 2007 14:15  
Anonymous Anonym sa...

Flyer

Så VARFÖR tror du att våran förre och nuvarande justitieministern är så heta på gröten att kriminalisera - jaga och straffa svenska fildelare? - Varför struntar Ask i folkets rätt till personlig integritet och försöker hon införa ett system liknande de har i USA - där branschen själv kan spionera på - hota och åtala vanliga medborgare som ägnar sig åt något som INTE SKADAR NÅGON? - INGEN har iaf så här långt kunnat visa att "olaglig fildelning" skadar samhället - den berörda branscher eller artisterna. - Allt vi har är branschens EGNA lögnaktika påståenden och ohederliga propaganda.

Det hela blir först begripligt när man vet att det ENDAST är 4 AMERIKANSKA musikbolag som kontrollerar 95% av världens musikproduktion/försäljning - och att dessa förutom en enorm ekonomisk makt även har POLITISK makt ända in i VITA HUSET.

Då - och endast då blir allt begripligt:

1) Varför Bodström skärpte upphovsrättslagen utan HÄNSYN till minst en halv miljon svenska fildelare- och därefter ljög folket rätt upp i anskitet när han påstådd att det hela var för att stoppa dem som tjänade miljoner på fildelningsverksamheten - frågan VILKA som tjänade dessa miljoner är fortfarande obesvarad!!!

2) Varför Bodström ägnade sig åt MINISTERstyre och han i uppdrag av USA beordrade åklagare Roswall att slå till mot The Pirate Bay.

3) Varför Roswall mer än 1½ år efter händelsen fortfarande inte har väckt åtal och varför han gång på gång kan begära och får uppskov i ärendet

4) Varför Ask så gärna vill införa ett USA liknade system här - eftersom VÅR rättspraxis inte tillåter polisen att efterlysa personliga uppgifter från internetoperatörerna om brottet är av mindre art - dvs högst ger böter

5) Varför Ask ljuger oss rätt upp i ansiktet när hon påstår att hon måste följa EU lagstiftningen - när i själva verket EU’s generaladvokat TYDLIGT har sagt att den enskildas rätt till personlig integritet har företräde före branschens intressen!!

6) Varför en åklagare utan vidare kan ge en mistänkt fildelares hårddisk till MOTPARTEN - dvs Antipiratbyrån - för vidare undersökning trots att den även kan innehålla PRIVAT information av KÄNSLIG och PERSONLIG karaktär - eftersom hon enligt egen utsago SAKNAR dom nödvändiga KUNSKAPER

7) Varför Reinfeld FÖRRE valet säger att han vill ändra upphovsrättslagen till fildelarnas fördel men EFTER valet tillsätter en justitieminister som går fram som en slåttermaskin och som för fram den ena folkfientliga lagen efter den andra - allt för att gynna den AMERIKANSKA musikbranschen

När skall svenska folket och framförallt dess företrädare vakna? - Inte vill vi väl bli den 53:e staten i USA??

Vill vi verkligen införa ett facistiskt och poliskontrollerat samhälle - där privata utländska SÄRINTRESSEN styr och ställer och tvingar våra politiker att stifta den ena lagen efter den andra som gynnar DERAS intressen?

Kan vi verkligen accepterar den alltmer utbredda RÄTTSRÖTAN där våra rättsvårdande myndigheter ger fan i svensk lag får att stryka USA medhårs?

29 december, 2007 19:28  
Blogger Tim sa...

Lillebror bugar och bockar - och tackar för ett bra inlägg =)

06 januari, 2008 21:15  

Skicka en kommentar

<< Home