Creeper

fredag, december 21, 2007

Solidaritet i juletid, och skatteavdrag för bortskänkta pengar

I juletider så skänker vi mer pengar till insamlingsorganisationerna än vanligt. Ett välkommet bidrag till många behövande, men bland dessa, så finns de organisationer som inte är lika ärliga. SvD skriver om organisationerna som fått sina 90-konton indragna, och berättar om vikten att organisationer skall ha just 90-konton.

Även om dessa 90-konton har en bra baktanke, så är inte allt bra med dem. För att bli berättigad ett 90-konto behöver du som insamlingsorganisation vara rätt så stor, eftersom den minsta avgiften ligger på 5000 kronor om året.

Samtidigt så rapporterar riksrevisionen att det svenska biståndet sköts dåligt, och att inte ens de pengarna går till de behövande som var i åtanke.

I en perfekt värld hade statligt bistånd inte behövts, och korrupta insamlingsorganisationer hade inte funnits. Nu gör de tyvärr det, så en lösning vore på sin plats.

Vad staten borde lägga sina pengar och resurser på, är två saker. För det första, så borde det finnas incitament till att skänka pengar. Låt privatpersoner/organisationer/företag som skänker pengar till insamlingsorganisationerna få dra av samma summa på skatten. Då får var och en ta sitt ansvar, slippa skatta för pengarna, och kan välja det syfte som ligger än närmast.

Den andra saker staten borde göra, är att se till att de insamlingsorganisationer som man kan skänka skattefria pengar till, också sköter sig. Utan att det skall kosta organisationerna något, borde enkel kontroll utföras som syftar till att kontrollera så att pengarna går dit organisationen lovat, samt att administrationskostnaden är låg. Om staten utför den tjänsten gratis, innebär det att även små insamlingsorganisationer, med administrationskostnader under dagens 90-konton, skulle klara sig bättre.

Med allt redovisat öppet, finns det dessutom chans för givaren att kolla upp fakta själv, och besluta vart egna intjänade pengar skall gå.

Till sist tror jag att visst statligt bistånd är bra. Så länge det går dit de verkligen behövs, och inte äts upp av korrumperade statskassor. Katastrofbistånd och microlån är ett par bra saker, och bör definitivt inte förkastas. Människors skattepengar skall dock förvaltas med ansvar, och allra bäst vore det om vi själva fick bestämma vart våra bortskänkta pengar skulle gå. Det är först då det kan handla om solidaritet.

Etiketter: ,

2 Kommentarer:

Blogger Erik Jonsson-Glans sa...

Problemet är ju att det staten är urusel på att förvalta pengar. Så om man vill att staten skall ha hand om bistånd så får man nog räkna med att allt inte hamnar där det är menat att det skall hamna.

23 december, 2007 21:14  
Anonymous JohanR sa...

Man kan skänka pengar till organisationer som gör saker, snarare än skickar pengarna vidare så känns det lite säkrare att pengarna går till nåt bra.

Skulle vilja tipsa om Clowner utan Gränser, som har ett 90-konto. Likaså Läkare utan gränser. I deras årsredovisningar kan man själv läsa hur mycket pengar som går till verksamhet resp. administration.

Jag fick en get i Kariwa, Mocambique i julklapp! Köpt genom ActionAid.

25 december, 2007 02:00  

Skicka en kommentar

<< Home