Creeper

onsdag, juni 20, 2007

Våldsamma spel är inte farliga, okej?

Å så har Storbritannien gett sig in i censurdiskussionen genom att förbjuda spelet "Manhaunt 2". Helt plötsligt kommer mängder av 15-åringar försöka kommer över spelet, i stället för att det kunde passera obemärkt med en 18-årsgräns.

Det har sagts innan, och kan helt klart sägas igen, men vuxna människor är vuxna, och fullt kapabla till att fatta beslut om hur mycket våld de klarar av att konsumera. Staten vet inte bättre. Varför man överhuvud taget förbjuder ett spel på grund av dess våldsamhet har jag mycket svårt att förstå, eftersom det måste handla om någon sorts vilja att övermoralisera över människors liv. Det finns ingen enhetlig forskning om att våld i spel är farligt ens för barn och ungdomar, och vuxna människor i synnerhet borde kunna avgöra själva vad för typ av spel man vill spela.

Censurern i Storbritannien påminner mig om att vi ju faktiskt har en censurlag för vuxna här i Sverige också.

Avskaffa. Nu.

Etiketter: ,

4 Kommentarer:

Blogger Vidde sa...

Totalförbud känns lite fascistiskt, faktiskt. När alternativet med åldersgräns finns... Och jag tror du har rätt angående att folk försöker få tag på det mer om det är förbjudet.

20 juni, 2007 21:03  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

Någon koppling mellan våld i datorspel och våld på riktigt har såvitt jag vet inte påvisats. Att fotboll däremot leder till verkligt våld får vi nya bevis på hela tiden.

Så sluta förbjuda datorspel och sluta lägga skattepengar på fotboll - låt lagen / serien / förbundet betala hela kostnaderna för både arenorna och de polisinsatser som behövs. Att förbjuda fotboll vore att gå lite väl långt, i alla fall som ett första steg ...

20 juni, 2007 21:32  
Anonymous Mind sa...

Jag håller med dig helt och hållet. Moralpanik är något som borde förpassas till det förflutna. Gillar man inte våldsamma dataspel så spela dem inte då. Men jag antar att fasan ligger i att en del tror att man blir våldsam av dem. Dreamhack borde ju fungera som ett underbart motexempel. Lugnare och tryggare tillställning får man leta efter.

21 juni, 2007 00:32  
Blogger Johan sa...

I dagens värld så är det ju dessutom fullständigt verkningslöst att förbjuda vare sig spel eller film. Manhunt 2 kommer att finnas tillgängligt på varenda torrent-site för fri nedladdning, och förbudet kommer troligtvis i praktiken innebära att spelet kommer att nå betydligt fler brittiska ungdomar än vad som anars hade varit fallet.

Samma fenomen kunde observeras på 80-talet här i Sverige när filmcensuren härjade som värst och barnmiljörådet pressade spelbranschen att rensa ut "våldsspel" fråm hyllorn.

Även om piratkopieringen inte var lika effektiv då som nu så var den ändå en faktor som var tillräcklig för att göra censuren menlös och snarast kontraproduktiv.
Totalförbuden fungerade snarast som marknadsföring och många av filmerna fick med stor sannolikhet en betydligt större spridning än vad de skulle ha fått om de inte hade förbjudits (i ärlighetens namn så skulle nog många utav dem bara stått och samlat damm på hyllorna i videobutiken eftersom de inte var särskilt bra).

Men förbjuden frukt smakar som bekant bäst.

Samma sak med de spel som barnmiljörådet fick branschen att "sanera" bort. I varje nummer av datormagazinet publicerades listor på vilka spel som på det sättet stoppats och efterfrågan på just de här spelen ökade då självklart dramatiskt.
När det gällde hemdatorerna så var piratkopieringen dessutom den absolut viktigaste distributionskanalen, inte den legala marknaden. Så att spelen försvann från butikshyllorna hämmade inte spridningen av spelen, tvärtom så blev resultatet av barnmiljörådets kampanj enbart att fler efterfrågade och fick tillgång till just de här titlarna.

Det borde vara uppenbart även för de mest klåfingriga censurivrarna att dagens informationssamhälle inte lämpar sig för censur..

26 juni, 2007 11:42  

Skicka en kommentar

<< Home