Creeper

torsdag, juni 07, 2007

Fildelningsvänlig tröja, hot mot internationella relationer?

Det här hade kunnat vara jag. Undra om jag kommer in i USA i höst om jag packar ner min kasettband&döskalle-tröja i väskan? Val av kläder ska inte avgöra om man kommer in i ett land eller inte. Men, det är väl bara ytterligare ett bevis på hur yttrandefrihetstaket sjunker, och att hela europa blir lite mera totalitärt.

Och detta var bara i grannlandet Tyskland...

Etiketter:

14 Kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Jag blir extra illamående när liberaler och högerfolk som i vanliga fall pratar om hur de älskar att äga (jo, jag har sett t-shirtsen) och om allas rätt att tjäna pengar och inte skatta, när det kommer till filstöld plötsligt tycker det är störtskönt att ta resultatet av andras arbete, störtskönt att skita i äganderätten. Om du inte tycker att folk ska skörda resultatet av det de producerar, då får du vara konsekvent och då får det gälla all produktion, dvs ett kommunistiskt system. Propagera inte för ett samhälle där alla ska ha betalt utom just konstnärer. DU tycker att du ska få betalt, men inte andra, och du tycker att DU har rätten att frånkänna vissa människor betalt för sitt arbete. Jag tycker du är en hycklare.

Jag har slitet hela mitt vuxna liv med mitt kreativa värv, lagt ner år av arbete med att skriva, producera. Nu kommer mina produkter ut på marknaden i stor skala och såna som du säger att du har "rätt" att bara ta. Menar du att du verkligen inte fattar hur vidrigt det är? Jag känner bara förakt för dig.

08 juni, 2007 01:55  
Anonymous Anonym sa...

^^best.comment.ever

08 juni, 2007 01:58  
Blogger Peder sa...

Det är väl ingen som har sagt att kompositörer och/eller musiker skall bli utan ersättning, det alla vänder sig emot är skivbolagens ekonomiska modell som hade förra årtusendet som bästföre datum.

08 juni, 2007 07:34  
Anonymous Anonym sa...

Anonym,
Liberaler har aldrig varit emot att profitera på andras arbete. Var har du fått den iden ifrån?
Äganderätten anses okränkbar men det är äganderätten till ting, saker; inte till idéer. En artist kan såväl som en proletär avlönas genom att han ersätts för den tid han arbetar, det ar ingen självklarhet att han sedan ska ersättas ytterligare när produkten används.

Enligt det konsekvensargumentet du driver, skulle då varje arbetare ha rätt till ersättning livet ut för allt som nyttjas som de producerat? Där har du kommunism om inte innan.

/Kommunist.

08 juni, 2007 09:34  
Anonymous Objektiv sa...

Oavsett åsikter om piratkopiering i sig, kan väl en tröja med piratkopieringssymbol rimligen inte anses vara "hot mot allmänna ordningen, inre säkerheten, allmänna hälsan eller de internationella relationern med en eller flera EU-länder" (citat från DN-artikeln)?

Jag tycker det är rätt när poliser kontrollerat demonstranters vattenpistoler, eftersom det funnits rimlig misstanke om farliga kemikalier.
I det här fallet, med enbart en enkel tröja, anser jag dock att den tyska polisen gjort åt h-e fel och hoppas innerligt att de får en mycket skarp anmärkning.

08 juni, 2007 09:41  
Anonymous lubbe ferrysson sa...

Äganderätten anses okränkbar men det är äganderätten till ting, saker; inte till idéer.

Hörde du någonsin ordet patent?

08 juni, 2007 10:42  
Anonymous Anonym sa...

Lubbe,
Jag kan ha missuppfattat något här men jag var under intrycket att patent är en inskränkning i äganderätten inte en utökning.

Staten ger ensamrätt på en viss konstruktion mot att man offentliggör den och på så sätt stimuleras kommersialiseringen och propageringen av nya tekniker. Sådan var iden i varje fall.

Om jag nu väljer att sätta en oljad hud för ljushålet i min hydda på samma sätt som han i hyddan bredvid hittade på, för att hålla inne värmen, då skulle jag tycka att det kränkte min äganderätt när byhövdingen kommer och ger mig stryk samt tvingar mig att ta bort den. Eller för att ta ett mer aktuellt exempel, när Monsanto försöker tvinga indiska småbönder att köpa nytt utsäde istället för att som vanligt ta en del av skörden. Eller när en regering lagstiftar mot att samla in regnvatten eftersom man gett monopol till ett bolag att förse befolkningen med vatten; Kanske inte ett patent men väl en ensamrätt, som precis som alla andra statligt tilldelade ensamrätter och monopol kränker människors frihet och rätt att bruka sin egendom som de finner bäst.

/Kommunist.

08 juni, 2007 16:04  
Anonymous Christian sa...

Tyskland är tyskland är tyskland. Förvånad? Nä.

08 juni, 2007 17:31  
Anonymous Anonym sa...

Innan ni dömer alternivt fördömer.
Det är bara en sida som har yttrat sig i tidningen, och han är naturligtvis oskyldig.
kan det ha varit något annat som fångat den nitiske tyskens intresse som inte berättas?

Jag vet inte, men utan att båda sidor sagt sitt kan jag inte yttra mig om vad som är rätt eller fel

08 juni, 2007 17:42  
Blogger Gustaf sa...

lubbe: patent är inte till för att skydda idéer utan implementationer av idéer. Saker.

Johanna: Notera att det var i _Rostock_. Kanske hade inte polisen ork eller lust att ta reda på vad symbolen betydde utan konstaterade bara att den såg "radikal" ut och hotade säkerhetsläget i staden.. De har ju G8möte där i dagarna...

09 juni, 2007 16:08  
Anonymous Mind sa...

Alla vet ju att ALLA fildelare är pirater som tjänar miljoooooner, de är också terrorister och pedofiler. blotta tanken på att argumentera om upphovsrätt ska ju helst beläggas med dödsstraff. Oj vad vi längtar tills den dagen då det går att läsa tankar pålitligt. *sarkasm*

Men det är ju åt det hållet det går, det har vi ju sett några år nu och det verkar ju inte som att det är på väg att stanna upp eller vända. Förhoppningsvis kommer yngre generationer att rösta bort vansinnet innan det gått så långt att det förekommer valfusk i stor skala och inte längre går att rösta bort. Lite ljus i horisonten är det iaf.

09 juni, 2007 23:15  
Blogger Vidde sa...

Det sätt som skivbolagen nu försöker tjäna pengar på kommer att lägga dem i den grav de grävt åt sigsjälva. Att jaga sina kunder, att färsämra produkterna man säljer så att det man hittar på internet (på olagligt vis) är det man skulle vilja köpa, men inte kan...

Att kräva att människor som bara vill kolla hur en artist låter ska betala fullpris...

Att jämställa kulturspridning med våldtäckt...

Det är det den där symbolen står för att man är emot. Ska man då verkligen bli attackerad och utvisad från länder? För att man har lite frihetstänkande?

Skulle peace-symbolen rendera samma reaktioner hos omgivningen?

10 juni, 2007 00:09  
Anonymous Anonym sa...

"Att kräva att människor som bara vill kolla hur en artist låter ska betala fullpris..." Är det vad du gör när du laddar en hela album? Har du svårt att utnyttja de gratis smakprov som faktiskt finns på flera av de större musikbutikerna, alternativt på artisterna hemsidor. En vanlig filmtrailer är väl för kort för dig också, man kan ju inte kontorller ahela filmen innan man verkligen orkar gå på bio...

"Att jämställa kulturspridning med våldtäckt..." Gör du? Eller gör någon annan det, eller försöker du bara skapa en halmgubbe av "motståndarnas" argument nu? Någon som själv investerat i ex en musik- eller filmproduktion, och sedan får uppleva hur den sedan rycks ur händerna för att några ungdomar ska praktisera "kulturspridning", känner sig nog inte just våldtagen men ganska kränkt och påverkas dessutom ekonomiskt av det hela. Ja, de mindre bolagen har svårt att dra nytta av att deras produkter kopieras, men som vanligt ska de svepas med i den generella svartvita debatten om hemska media-maffian (de där som tvingar alla att bli pirater trots att de inte vill).

Och nej, jag tror inte att han nekades inträde i tyskland på grund av en t-shirt. Om det inte möjligtvis kan vara så att de blandade ihop symbolerna med något som går att kopplas till nazismen, ex totenkopf-symbolen. Låter det långsökt? Knappast mer långsökt än att anledningen skulle vara att de trodde han var "pirat".

12 juni, 2007 00:44  
Anonymous Mind sa...

Anonym, vilken planet lever du på? Sa hon att hon tankade hem hela album? Sa hon att hon inte går på bio? Har du hängt med i vad de vill att det ska utdömas för straff för brott mot upphovsrätten?

"Någon som själv investerat i ex en musik- eller filmproduktion, och sedan får uppleva hur den sedan rycks ur händerna för att några ungdomar ska praktisera "kulturspridning", känner sig nog inte just våldtagen men ganska kränkt och påverkas dessutom ekonomiskt av det hela"

Och hur vet du att det är på det viset, har du några vetenskapliga belägg för det? Jag har nämligen läst motsatsen, har tyvärr ingen länk men jag vet att det finns någonstans om man letar. Men du som nämde du som får leta fram bevis för din tes.

Intressant att alla inlägg som stödjer mediemaffian är anonyma. Prova välj ett nick och sluta vara anonym så kanske man tar er på större allvar.

04 juli, 2007 04:14  

Skicka en kommentar

<< Home