Creeper

onsdag, juni 06, 2007

Bodström och yttrandefriheten

Jag tänkte totalt strunta i att kommentera den omtalade sajten om pedofili, eftersom jag tycker den fått lite för mycket uppmärksamhet redan, och innehåller rätt så läskiga åsikter. Sidans avsändare deklarerar tydligt att det skulle finnas barn som själva skulle vilja ha sexuella relationer med vuxna, samt att barnpornografi i sig bör vara tillåtet.

Ecpats nuvarande ordförande, och förre socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström fick mig dock på andra tankar. Han menar nämligen på fullaste allvar att det är okej att inskränka i yttrandefriheten för att skydda barn. Visst det låter väl bra, barn vill väl alla skydda, men vad skulle det egentligen innebära?

En översyn av yttrandefrihetslagstiftningen som Bodström verkar vilja ha, skulle knappast leda till en ökad yttrandefrihet, utan snarare ännu fler inskränkningar i den. Detta trots att ingen faktiskt skadas av saker som uttrycks i ord. Ett ökat operatörsansvar skulle leda till en självcensur som knappast gynnar ett demokratiskt samhälle, samtidigt som avsändarens eget ansvar troligen skulle minimeras.

Hur läskiga åsikter som än uttrycks, så bör de fortsätta få uttryckas, och sen bemötas med vettiga argument. Att den nu berörda sidan är laglig, är dock inte något som helst problem. Sen kan man välja mellan att göra avsändarna till martyrer, eller bara låta de vara personer med läskiga åsikter.

Etiketter: ,

5 Kommentarer:

Anonymous Blogge Bloggelito sa...

Många liberaler har tyvärr sovit sig igenom hela den här debatten. Ämnet förskräcker, man vill förmodligen inte besudla sig själv med sådana degenererade ämnen. Eller så kanske det är så att den liberala fasaden här krackelerar, att man håller med censurivrarna i just detta.

Hursomhelst tycker jag att debatten har varit en ögonöppnare; helt plötsligt förstår jag var Bodström har sitt politiska mandat, från vilka skaror han hämtar sin näring:

"JAG anser att blotta tanken på att ha sex med ett barn är en brottslig handling - det behöver inte vara fysiskt för att det ska vara fel."

"Om vi inte accepterar att våra partners är otrogna i tanke och fantasi - varför skall vi då acceptera att det finns vuxna människor som eggar upp sig genom att fantisera om barn?"

"Visst finns det pedofiler som lider i tysthet men jag förstår verkligen inte varför. Om JAG kände mig sexuellt dragen till barn skulle jag göra ALLT som stod i min makt för att få slut på det. Jag skulle söka hjälp ÖVERALLT - frivilligt testa alla möjliga och omöjliga metoder för att sluta tänka dessa tankar."

06 juni, 2007 01:05  
Anonymous toxi sa...

Jo e ju fint med boströms taktik isåfall, om allt är tok kriminalliserat kring pedofili lär troligen dessa inte våga söka hjälp, ty då lär dom åka dit eftersom dom tänkt tanken .... vilket man kan tänka sig leder till fler barn råkar illa ut ....

Jag anser nog att man skjuter sig i foten om man går för långt och går från att handligen är förbjuden till att total förbjuda _allt_ som har med pedofili att göra.

06 juni, 2007 08:21  
Blogger Peter Karlberg Blogger sa...

Jag håller helt med dig men funderar lite kring denna formulering: " Detta trots att ingen faktiskt skadas av saker som uttrycks i ord."

Såvitt jag vet så kan man ärekränka folk med ord och idag så är ju just kränkningar i ropet. Allt från sådant som faktiskt måste betraktas som sådana till alla möjliga människor som känner sig kränkta av ett eller annat. Mobbningsofffer för att ta ett exempel på det förra. Kristna som exempel på det senarer blir kränkta av humanister som vill få bort biblar på hotellrum som uppenbarligen kränker humanisterna.

06 juni, 2007 21:01  
Blogger Johanna sa...

Peter Karlberg, Jo, klart man kan skadas av saker som uttrycks i ord (jag gjorde en väldigt grov generalisering). Det har du helt rätt i, men då är det för det allra mesta påhopp på en enskild person. Åsikter om större gruppen kanske kan kränka, men jag har svårt att se att de skulle behöva vara förbjudna.

06 juni, 2007 22:25  
Anonymous Anonym sa...

Bodström menar förstås att man ska se över ifall inte pedofili ska läggas till som sexuell läggning i lagen om hets mot folkgrupp. Dagens situation där det är okej - accepterat och lagligt - att skriva att pedofiler borde hängas ut, misshandlas, mördas är förstås hemsk, det måste vara det Bodström menar. Han kan väl inte mena tvärtom?

10 juni, 2007 17:24  

Skicka en kommentar

<< Home