Creeper

fredag, februari 09, 2007

FRA kommer visst syssla med allmän övervakning

Efter en lyckad lunch på stan, och ett något onödigt men snyggt inköp av festtopp ringde telefonen och en pirat meddelade att lagrådet gett grönt ljus till FRA att avlyssna all telefon och e-posttrafik till utlandet.

Förutom att lagförslag som innebär övervakning av icke brottsmisstänkta människor alltid innebär en rättsosäkerhet, en kränkning av den personliga integriteten samt att gå ifrån devisen att man är oskyldig till motsatsen bevisas, så har det här lagförslaget flera brister.

Lagrådet pekar på ett par av dem, dessvärre så ses de inte som tillräckligt allvarliga för att stoppa förslaget, utan lagrådet kräver bara ett par ändringar.

För den som bara ringer inrikessamtal kan det lätt verka som att lagförslaget inte kommer beröra en så mycket. Vad det farliga för rikets säkerhet ligger i att prata i telefon med någon som befinner sig i ett annat land har jag svårt att förstå, i synnerhet när kommunikation idag oftare sker digitalt.

När det handlar om e-post-övervakningen är det en större grupp människor som kommer påverkas. Den största delen e-post som skickas idag, skickas också över landets gränser. En stor mängd webmail-servrar befinner sig på andra sidan atlanten, och var kommer skillnaden dras mellan e-mail och instant messaging?

Regeringen kommer också kunna tillåta avlyssning som sker efter deras eget underättelsebehov. Vad det innebär kan man bara spekulera i, men en sådan formulering skulle kunna tolkas brett, och lätt spela totalitära krafter i händerna. Det har justitierådet anmärkt på, och det är definitivt en punkt som borde utredas mera.

Undantaget i Europakonventionen som hela lagförslaget vilar på är punkt 8,
"Var och en har rätt till skydd för sitt privat- och familjeliv, sitt hem och sin korrespondens"
som efterföljs av:
"Offentlig myndighet får inte ingripa i denna rättighet annat än med stöd av lag och om det i ett demokratiskt samhälle är nödvändigt med hänsyn till den nationella säkerheten, den allmänna säkerheten eller landets ekonomiska välstånd, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter".
Vilket lika gärna skulle kunna innebära att den omfattande övervakning nu FRA vill genomföra kan få användas för att skydda moralen, stävja ohälsan, eller ha ekonomiska förtecken. I synnerhet med kombinationen att regeringen inte behöver ha myndighetstillstånd för att genomföra avlyssning om det är för dess eget underrättelsebehov.

Det handlar inte om gapiga foliehattar. Det handlar om huruvida vi ska ha kvar någon form av personlig integritet eller inte.

Etiketter: , , , ,

8 Kommentarer:

Blogger Karl Dahlberg sa...

Tja... skall någon göra det, så är det bättre med FRA (och Must i förlänging) än Säpo...

Dax att fullt ut kryptera allt mao

09 februari, 2007 16:54  
Blogger Alexander sa...

Buhu... Men vadå. Tror någon seriöst på att något vettigt kommer komma ut av detta? Om ca 2 år kommer de som jobbar med det ge upp, sitta och läsa snuskmail samtidigt som de håvar in lite cash.

För mycket information är alltid lika med ingen information.

09 februari, 2007 17:07  
Blogger Lennart Regebro sa...

Flytta utomlands.

Fast, ja, det är ju klart, du blir ju avlyssnad när du ringer TILL Sverige också...

09 februari, 2007 18:29  
Anonymous Liberal Road sa...

Lagförslaget absolut för lågt. Det är helt fel att personlig integritet och enskildes rättigheter respekteras inte mer.

09 februari, 2007 20:21  
Blogger Politruck sa...

Jag tror att det behövs exempel på faktiska integritetskränkningar för att få ordning på debatten, än så länge så resonerar medelsvenne ungefär såhär: "det är väl bra att polisen får övervaka terroristerna?".

Jag har inte gjort något konstruktivt på det området, men vetenskapsjournalisten Kristoffer Gunnartz har samlat ihop många bra exempel i en ny bok med titeln "Välkommen till övervakningssamhället". Visst, boken är bara delvis inriktad på IT-övervakning, men den är ändå relevant tycker jag.

mvh /Jan Garefelt

10 februari, 2007 11:07  
Anonymous Niklas Smith sa...

Kommmer inte kriminella och terrorister att krytera allt (som Karl Dahlberg säger), så att övervakningen blir meningslös som brottsbekämpningsmedel och kränkar bara hederliga medborgares rättigheter? Hur kan Odenberg vara så dum (och Lagrådet också)? Det ser ut som han har "gone native" (som de säger i brittiska TV-serien Yes Minister): tjänstmännen i departementet har övertygat honom och han lyssnar inte till någon annan.

10 februari, 2007 11:36  
Anonymous Niklas Smith sa...

Dessutom kommer så mycket att vara krypterat att det blir omöjligt att dechiffrera mer än en bråkdel - speciellt nu med dessa hårdknäckade koder som är så lätt att använda med dator.

Finns det ingen protestupprop man kan skriva på (helst på nätet för att jag pluggar i Cambridge, England)?

10 februari, 2007 11:39  
Anonymous Anonym sa...

Jag förstår inte hur man kan gnälla på den trevligaste myndigheten vi har i Sverige ?
de har hållt på i 60 år och lyssnat på radiosignaler och skyddat oss mot ryssarna.
sen när ingen använder radio längre ska de bara dö då ?
det är ju bara ett byte av medium.
som om att den främmande makten bytte ammunition och vi plötsligt skulle bli immuna mot den.
Låt dem lyssna.återigen Sveriges trevligaste myndighet.

06 mars, 2007 21:47  

Skicka en kommentar

<< Home