Creeper

torsdag, februari 08, 2007

Folkpartistisk vänstersväng?

Johan Ingerö bloggar om folkpartiets väg åt vänster, det är välformulerat, men trots att svängen är åt lite fel håll, så välkomnar jag ändå en förändring. Helst skulle jag dock se folkpartiet välja den liberala vägen (framåt! för att använda mig av mp-retorik) istället för att pendla mellan konservatism och socialism*.

Jag gillar när folkpartiet och luf gör utspel för de där självklara sakerna. Rätten till abort, att dödstraff är dåligt och att vi behöver ta hand om de flyktingar som kommer hit, är ämnen som kanske låter självklara, men faktiskt inte är det i svensk politik.

Däremot så saknar jag saker som borde vara självklart för ett liberalt parti. Rösten i jämställdhetsdebatten är tyvärr svag. Ingen av frontfigurerna i partiet försvarar den personliga integriteten. Kulturdebatten, på vilket område folkpartiet på papper faktiskt har en rätt sjysst politik, föll platt när Leijonborg förklarade på DN debatt att han ville behålla tv-licenssystemet. Ingen pratar om monopolutförsäljning. På den ekonomiska fronten har moderaterna fått styra, och folkpartiet som pratat sig varma om småföretagande, vågar inte ens kritisera fackets agerande angående Wild ´n Fresh.

Lite mindre batong, och lite mer frihet, så har folkpartiet min röst 2010 också. Fram tills dess krävs det bra arbete i regeringen (Sabuni och Malmström är på god väg) och ett byte av partiledare. Varför inte EU eller jämställdhetsministern?

---

*Förlåt, det var lite att ta i, men min poäng i det är att vare sig det nya Folkparti Johan pratar om, eller det gamla a´la lejonborg har fokuserat tillräckligt på liberalismen, utan haft linjer vid sidan av.

Etiketter:

3 Kommentarer:

Blogger Johan sa...

varför startar inte LUF ett parti som tycker just det du listar ovan?

för det är ju rätt möe du vill ändra på i das volkpartei :)

08 februari, 2007 20:50  
Anonymous Niklas Smith sa...

Det är tråkigt att fp har varit så tysta mot FRA-avlyssningen, men som du säger finns det mycket liberalt i partiet ändå. Jag tycker också att Cissi skulle vara bra som partiledare, men det är inte nödvändigt att byta ledare innan 2010. Lars Leijonborg är fortfarande en bra ledare tycker jag, det behövs bara lite mer liberalism.

10 februari, 2007 11:29  
Anonymous Anonym sa...

Om en liberal nattväktarstat ska kunna existera, där folket är fria att göra vad de vill, utan statens involvering annat än som den polis som ser till att vi "sover tryggt" om natten, så är ju avlyssning och kontroll det absolut viktigaste.

Hur ska staten annars kunna garantera att de utför sitt enda uppdrag till fulla nöje för oss invånare?

Har man man bara en uppgift är det inte gott att misslyckas med den, då gäller det att sköta den optimalt, att vara på plats helst innan brott begåtts.

16 februari, 2007 20:48  

Skicka en kommentar

<< Home