Creeper

torsdag, februari 08, 2007

Ifpi ger sig på DC-hubbarna

Skivbolagens intresseorganisation Ifpi börjar nu ge sig på DC-hubbarna. Organisationen har anmält fem "hubägare" i Sverige för brott mot upphovsrättslagen.

Själva anmälan är inte så intressant i sig, utan det är vad Ifpi säger, och hur media skriver om anmälan som är det intressanta.

För det första. Att vara "hubägare" i sig borde inte vara det minsta olagligt. Direct Connect (DC) är en teknik som enkelt kopplar ihop personers filer, och tro´t eller ej, men långt ifrån all fildelning är olaglig, och DC-tekniken med hubbar har fler användningsområden än att sprida upphovsrättskyddat material.

För det andra så är Ifpi:s syfte med att sätta dit "hubägarna" att bryta knutpunkterna så att användarna inte kan använda hubarna längre. Det låter i mina öron som ett projekt som är dömt att misslyckas från början. När en hub stängs ner kommer en annan dyka upp, och den största konsekvensen är troligen att de blir mer och mer slutna för att undvika ifpi-folk att surfa in.

För det tredje; Ifpi pratar om att "hubägarna" har ekonomiska intressen, eftersom "där finns reklam och även på de hemsidor som öppnar upp, eller marknadsför hubbarna använder man sig ofta av reklam".

Var reklamen är skulle jag vilja bli upplyst om. Vad jag vet så finns det ingen DC-klient som släpper igenom reklam mer än en IRC-kanal. Vad beträffar hemsidor som "öppnar upp" kan det knappast finansiera ut så stora summor att det kan kallas för "ekonomiska intressen". Istället får det fungera som en ursäkt från Ifpi till mindre insatta människor för att rättfärdiga deras jakt på fildelare.

Att ekot köper argumenten luktar faktiskt dålig journalistik.

---

Uppdatering (17:06): Syftningsfel i en mening. Se kommentarerna.

Etiketter: , ,

7 Kommentarer:

Anonymous Tom sa...

Ja det där om "ekonomiska intressen" måste vara en bluff. Direct Connect är ju inte hemsidesbaserat på samma sätt som BitTorrent så reklamen kan på sin höjd vara några textrader, inga bilder eller animationer. Och hemsidor som gör reklam för hubbar? Låter väldigt ovanligt och kan omöjligen ge några inkomster. På själva hubbarna gissar jag att det bara kan vara ett par tusen personer som exponeras (jämför det med det stora antalet användare av The Pirate Bay). Dessutom måste det kosta många gånger mer att driva en hubb i form av en fullastad internetuppkoppling 24/7 än vad en en rad textreklam eventuellt kan ge. Så det är uppenbart att IFPI bluffar. Hoppas journalisterna ställer motfrågor om det och inte bara pumpar ut IFPI:s vinklade pressmeddelanden. En självklar journalistisk motvinkel att driva nu vore
konkreta frågor om IFPI:s arbete. Om de aktuella hubbarna kräver stora mängder utdelat material för att någon ska komma in, ja hur har då IFPI bedrivit sin registreringsverksamhet rent praktiskt? Vad har de delat ut för någonting egentligen? Man kan faktiskt (lite illvilligt) tolka IPFI:s åtgärder idag som ett offentligt erkännande av att de själva sysslat med massiv fildelning! Har IFPI delat ut upphovsrättsskyddat material och vad anser i så fall de konkreta upphovsrättsinnehavarna om det? Jag inser att IFPI såklart utan problem kan få tillstånd att tillfälligt dela ut viss data och att det inte gör ytterligare spridning av denna data från andras sida laglig på något vis. Men om journalister tar tag i sådana frågor så skulle IFPI:s propagandaoffensiv få en motvikt åtminstone.

08 februari, 2007 13:56  
Anonymous Rasmus Kaj sa...

I sak håller jag med dig, men jag vill ändå haka upp mig på formuleringen "all fildelning är långt ifrån olaglig". Vad du troligen menar är att "långt ifrån all fildelning är olaglig".

Att faktiskt fildela copyrightskyddat material kan vara i en gråzon, men även om det faktiskt inte är olagligt så är det knappast "långt ifrån" olagligt ...

08 februari, 2007 16:38  
Blogger Johanna sa...

Rasmus Kaj, självklart, mitt syftningsfel. Har ändrat nu.

Tom, så sant, så sant.

08 februari, 2007 17:08  
Blogger Magnus Persson sa...

Det finns faktiskt en klient som släpper igenom reklam. Neo-Modus DC, med andra ord "originalet", som i princip ingen använder längre, främst till förmån för DC++. Läs mer därom på Wikipedia.

Hur som helst har det faktum att Neo-Modus DC visar (visade? som sagt, nästan ingen använder den idag, dessutom är Neo-Modus hemsida död verkar det som) reklam på skärmen inget med saken att göra. Den reklamen är nämligen inte kopplad till hubben. Den är/var kopplad till företaget som skrev klienten...

08 februari, 2007 21:50  
Anonymous Anonym sa...

Det är väl lika dålig journalistik att försöka påvisa dålig journalistik, med antagande och påståenden. Om du vet att ingen reklam finns i någon hubb, baserat på annat än gissningar och mindre "emipirisik statisitk" bör man visa på det. Samma sak med hemsidor som annonserar hubbar, som i sin tur har reklam, om dessa "knappast" kan finansiera "ekonomiska intressen", bör detta visas, i alla fall om man vill hävda att ekot bedrivit dålig journalistik.

Ekonomiska intressen behöver inte syfta på inkomster som är extrema.

Att hubbar i sig, inte är olagliga, är det nog inte många som egentligen anser. Det är en fråga om vad som delas ut i hubbarna, och de som ansvarar för utdelningen. Det är ex. inte lokalen som man kommer åtala någon för, om man spränger en illegal spelklubb.

Och att ta sig in i en hubb med falska filer, är inte omöjligt. Att börja insinuera och fantiser aom hur de själva tvunget måste ha begått brott för att komma in i dessa hubbar är löjligt. Som sagt, all fildelning är inte illegal. Med legala filer, omdöpta filer, dummyfiler osv. kan man komma långt ett tag.

Och för att avsluta det hela med din svaga inledning om att hubbar har fler användningsområden än att sprida upphovsrättskyddat material. Tror du verkligen att det är den typen av hubb, eller aktiviteter/filer som de riktat in sig på? Eller är det så att om man nu sysslar med den formen av hubbaktiviteter, inte har något att frukta alls...

09 februari, 2007 23:14  
Blogger Johanna sa...

Anonymous, om du nu faktiskt läst mitt inlägg så hade du sett att jag pratar om reklam i DC-klienter och inte hubbar. Jag tror knappast att det finns någon tillförlitlig statistik på vare sig hubbar eller klienter, men på DC++ och oDC fanns det i alla fall inte någon reklam. I själva hub-fönstrerna kan det säkert komma text-reklam, men inte mer än i en IRC-kanal.

Dessutom, hade du läst artiklarna om Ifpi-anmälan så hade du också sett att hubägarna anmäls just för att de är hubägare och inte för att de delat ut filer. Det borde inte vara medhjälp till upphovsrättsbrott om man är "hubägare" mer än vad google eller annan sökmotor gör sig skyldig till brottet.

Och ja, det finns mycket DC-trafik som inte är olaglig. Det är upphovsrättsbrott som debatten handlat om, och det är stor skillnad mellan att begå upphovsrättsintrång, och underlätta människor för att dela med sig av ettor och nollor.

10 februari, 2007 00:49  
Anonymous Anonym sa...

Konstigt att du var så säker på din sak i inlägget när du nu verkar anse att det inte finns någon tillförlitlig statistik plötsligt. Vilket jag påpekade. Du kan heller inte påstå att det finns, eller att du åtminsonde inte har någon tillförlitlig statistik på ev. intäkter från reklamfinansierade hemsidor som annonserar dc-hubbar.

I ditt inlägg skriver du att IFPI-anmälan i sig inte är intressant, utan det är vad media skriver om det. Jag kommenterade främst över din kommentar, att Ekot praktiserar dålig journalistik. Vilket även ditt inlägg gör. Osakligt, påståenden utan grund, osv.

Ditt inlägg handlade således om medias rapportering av ärendet, så även min kommentar främst.

Du har nog missuppfattat anmälan, det rör sig bl.a. om uppsåt till upphovsbrott. Om reglerna för att få släppas in i en hub är 200Gb med verifierade scenereleaser osv etc, vad kallar man det tro.. Och om hubadministratören/erna själva desstom sitter på utdelade xxx Gb/Tb med filer...

Anser du att den som vill få en sak prövad inför lagen, av åklagare, kanske i domstol, inte ska få göra det?

Jag anser det är min och andras rättighet att få utnyttja rättsväsendet vid behov.

13 februari, 2007 12:28  

Skicka en kommentar

<< Home