Creeper

tisdag, februari 06, 2007

Porr, internet och barn

Expressen rapporterar om att barn blir mer utsatta för porr på nätet. Välkommen till verkligheten. Du kan hitta det mesta på nätet, och det enda man kan göra åt det är att lära ut sunt förnuft och kritiskt tänkande. Barn som ofrivilligt får porr exponerat för sig någon gång lär kunna tackla det bättre än barn som surfar på porrfilter och inte vet någonting om det den gång de hamnar på ett ocensurerat nät.

Lika problematiska blir lagar om grooming, dvs. förbud av sexuella inviter till minderåriga. Det bästa skyddet för barn är inte lagstiftning, utan att man får lära sig hur man skall tackla jobbiga gubbar, och lära sig att inte lita på okända människor. Skolan borde vara en del i utlärandet av sunt förnuft, men tyvärr går många rektorer på förbudsspåret och spärrar sajter hellre än diskuterar vad som är smart surfande eller inte. Det är samma logik som när man vill förbjuda godis i skolcafeterior, istället för att lära barn att ta egna beslut, som tex. välja bort sötsaker till förmån för nyttigare grejer.

Det är skillnad mellan barn och vuxna, även i förmågan att ta genomtänkta beslut. Låter man aldrig barn ta beslut eller få lära sig konsekvenser, så kommer de inte kunna göra det som vuxna heller. Då får vi en stat som får agera förälder, och förbudslagar i frågor där sunt förnuft borde råda.

Etiketter: , , ,

5 Kommentarer:

Blogger Saga Rosén sa...

Du har så rätt så =)

07 februari, 2007 01:02  
Anonymous SixDays sa...

Porr är naturligt vad än idioter som gudrun spyman må tycka.

Hade det inte funnits ett behov så hade man inte gjort porr så enkelt är det.

Men men, jag ärbara killen som hade min första porrblaska när jag var typ 4-5 år, så jag vet väl inte vad jag talar om, jag borde kanske ha terapi istället för att bli mer kristen och få en sund moral. Blörk!

07 februari, 2007 01:23  
Anonymous Anonym sa...

Man bör ge barnen två möjligheter, en kö till skolmatsalen och en kö till kiosken. Sen får de lära sig att välja mellan dessa två själva. Man kan hänga upp en skylt med neontextsom upplyser om att nu minsann är det ditt fria val som gäller, redskapet för att hantera detta är så klart ett sunt förnuft.

Samma sak med internet. Startsidan kan vara en sida med två alternativa länkar, en som leder till skolrelaterade databaser med inriktning på kunskap anpassat för skolan, och en till porrsidor och sådant. Man kan ex ha en stor blinkande flashanimation som intygar att man nu står inför ett så kallat fritt val och måste använda ditt sunda förnuft.

Diet och kost ingår väl redan i ämnet hemkunskap. Varför ska skolan stå för att lära ut en sak med ena handen, och sedan locka med den andra handen? Finns det inte tillräckligt goda förutsättningar att inhandla godis ändå i samhället?

Jag föreslår en legalisering av lättare droger. Man lär redan ut att droger kan ha viss negativ effekt på din hälsa. Men man har inget praktiskt moment i skolan där det sunda förnuftet verkligen får sättas på prov, så de lär sig, de små liven. Så jag anser en legalisering samt försäljning inom skolan område bör införas.

Sedan bör även kurser i kroki anordnas, med påföljande dekadent efterfest som självfallet är valfri, det sunda förnuftet kommer hindra de små liven att praktisera osunt snusk, om bara möjligheten att välja bort det finns.

Eller, så ägnar sig skolan först och främst åt sitt pedagogiska uppdrag, och låter barnen införskaffa läsk och porr på fritiden. De vet nog vart man hittar det, det säger mig mitt sunda förnuft.

07 februari, 2007 02:21  
Blogger Sandström sa...

Klockrent Johanna!

07 februari, 2007 11:50  
Anonymous Leo sa...

Jag håller inte helt med dig!
Det är klart att man ska lära barn vad som är rätt och fel samt varför. Det är klart att man ska lära dom hantera saker själva och tänka fritt. Men förbud är också en markering av vad som är rätt och fel. I slutändan har folk olika åsikter men rätt och fel bestäms av majoriteten. Nu är visserligen inte porr förbjudet i detta land men det är inte många som anser att barn ska få porrsurfa i skolan och därmed skulle porrfilter inte vara fel på alla skolor enligt mig. Förbud hindrar inte någon att lära ut att nått är rätt eller fel. Eller tycker du kanske att vi borde kassera alla lagar för att det är lagarnas fel att folk våldtar, rånar, misshandlar m.m.??

05 mars, 2007 15:49  

Skicka en kommentar

<< Home