Creeper

torsdag, januari 04, 2007

Lista på nya lagar 2007

Det har gått fyra dagar på det nya året, och eftersom jag inte sett någon genomgång av de lagar som gick igenom vid årsskiftet är det bara att skriva en sån lista själv. Alla 44 sidorna från regeringen hittar du här.

Ett urval av årets nya lagar (mina kommentarer i kursivt):
 • Personuppgiftslagen ändras. Du får numera lämna ut andra personers personuppgifter i löpande text (och annat ostrukturerat material) så länge personen i frågas personliga integritet inte kränks.
  Lär underlätta för en och annan dagboksbloggare.

 • Luftfartslagen ändras och passagerare som av yttre omständigheter (tex. överbokat flyg) inte får gå ombord måste kompenseras av flygbolagen.
  Förvånad över att det inte var så redan.

 • Nämndemän får 500 kronor om dagen istället för 300 kronor i ersättning för sitt uppdrag. De får också rätt till ersättning för barnpassning, och extra ersättning för resa om den är längre än fem mil.

 • Kommuner får mer ersättning för flyktingmottangade. Ersättningen ökar med 6%. Kanske kan det locka fler kommuner till solidaritet.

 • Den arbetsgivarfinansierade delen av sjukpenningen slopas. Samtidigt som ersättningsnivån sjunker med tjugofem procent. Lär bli lättare för en och annan småföretagare.

 • Räntan sänks för underhållsstödsåterbetalare. Äntligen.

 • Arbetsgivaravgiften och den allmänna löneavgiften slopas för långtidsarbetslösa. Eller inte slopas helt. Men arbetsgivaren kan få tillbaka den om man skickar in en blankett och sedan få dra av summan på skatten. Varför måste man få in en massa byråkratiskt krångel i en smart idé?

 • Halverad moms på skidliftstransporter (från 12% till 6%). En skatt som regeringen kommer tjäna på att införa det här året då antalet resor i skidlift knappast kommer bli särskilt många.

 • Höjd skatt på tobak. Importskatten blir 31.60:- per paket cigg, 12:- per portionssnusdosa och 24:- per lössnusdosa. Detaljhandelskatterna är något lägre. Minsta skattesatsen för ett paket cigg är 22.80:- (tjugoniokronorpaketens dagar lär vara förbi), och för snus 6:- respektive 12:-. Men, vill man njuta av skattesänkningar skall man visst åka skidor. Om det nu finns nån snö...

 • Taxeringsvärderna för småhus och hyreshus fryses. För hyreshus med bostäder sänks fastighetsskatten med hela 0,1 procentenheter. Man kanske ska försöka sig på att sänka sin hyra med tre kronor...

 • Restauranger och frisörsalonger måste föra "personalliggare" som skatteverket oanmält får kontrollera. Visst är väl tanken att minska på svartarbeten, men mer byråkrati för småföretag?

 • TV-avgiften höjs med 28kr/år, och det är tv-mottagare som gör att du ska betala den. Avskaffa public service. Nu.

 • Komvux för utvecklingsstörda vuxna; särvux införs. Något som kommer förbättra invandrade utvecklingsstördas situation avsevärt. Noterbart är att förra regeringen ville lägga ner särskolan helt.

 • Medborgare i EU och EES-länder får blir befälhavare på svenska fartyg. Innan fick endast svenska medborgare vara det.

 • Plusjobben avskaffas. Det där som var receptet mot den obefintliga arbetslösheten.
Samt en hel massa andra lagar. På min önskelista finns fortfarande en reformerad och minimerad upphovsrättslagstiftning, lika så på hela immaterialrättsområdet, individuell föräldrarförsäkring, skattereduktion för hushållsnära tjänster samt avskrivning av i alla fall halva studentlånet vid avlagd examen. Plus ett avskaffande av public service och lite reformer inom kulturpolitiken också. Det borde faktiskt inte ligga så långt ifrån den nya regeringens ideologier.

Tyvärr lär jag få vänta ett par år till för det.

Etiketter: , ,

6 Kommentarer:

Blogger Blissing sa...

Jag har bloggat lite kring problemet med den nya lagen om TV-avgift. Är det ingen i någon remissinstans som reagerat på att det saknas en definition på VAD ett Tv-program är?

04 januari, 2007 21:56  
Blogger Peder sa...

"samt avskrivning av i alla fall halva studentlånet vid avlagd examen"

Det om något skulle få mig att skriva klart min D-uppsats som snart legat 10 år i träda.

05 januari, 2007 09:30  
Blogger bongoman sa...

Blissing: Videosnuttarna på SVT är inte tv-program. Inte heller andra liknande tjänster. Det krävs ett förbestämt innehåll som sänds enligt ett schema mottagaren inte kan påverka för att det ska vara ett tv-program. Så är definitionen i Danmark, EU och förhoppningsvis även i Sverige.

Det finns inga leverantörer av denna typen av tjänster men uppenbart räcker det, som vanligt, att det finns teknisk möjlighet att ta emot denna typen av sändningar så ska du betala. Alla elektroniska enheter som kan tillkopplas en skärm och Internet är numera licenspliktiga. Har du företag ska du betala en licens per 10 enheter. Har du 20 servrar i ett rack ska du betala 2 licenser för dem, även om du inte har en skärm.

Undras om jag måste betala för min telefon, den med monokrom skärm och lustiga pipljud när det ringer?

05 januari, 2007 17:26  
Blogger Blissing sa...

bongoman: Problemet är att det inte finns någon definition. Jag har läst lagen framlänges, baklänges och ifrån sidan. Men INGENSTANS i lagen står det vad som krävs för att något skall räknas ifrån TV-program.

05 januari, 2007 19:02  
Blogger bongoman sa...

blissing: Det är bättre du fokuserar på vad TV-program inte är! Det är inte en videosnutt på YouTube eller liknande. Du lär aldrig hitta definitionen i just den lagen. Du får ta fasta på att SVT sänder tv-program, det är vad de ska göra enligt statens uppdrag i alla fall, exkludera saker som definitivt inte är tv-program och försöka hitta en logisk tolkning genom att läsa de förordningar som reglerar SVTs verksamhet.

Vi måste få lagen prövad. Det duger inte att rånartjänst sitter i Kiruna och tycker. Helt enkelt låta en åklagare titta på lite olika ärende med olika apparater och se vad de kommer fram till. Om någon blir släpad till rätten får väl i så fall åklagaren praktiskt bevisa att just den apparaten kan ta emot en utsändning som av denne klassas som tv-program. Enda sättet att få klarhet i det tror jag.

Står det förresten i lagen något om SVT eller det gäller vilket programföretag som helst?

05 januari, 2007 22:13  
Blogger Lennart Regebro sa...

Noterbart om ändringen i personuppgiftslagen är att ju PUL är den svenska implementatonen av en EU-regel. Och att om man hade implementerat EU-lagen enligt vad EU-lagen så, så hade det varit så från början. För enligt den lagen så är det bara strukturerat data som kan vara ett integritetsproblem som omfattas...

Så nu, efter många år av tjat, har Sverige äntligen implementerat EU-lagen som det avsågs.

14 januari, 2007 14:26  

Skicka en kommentar

<< Home