Creeper

torsdag, januari 11, 2007

Kårobligatoriet och fackanslutningar

För den som missat artikeln, så rekomenderas gårdagens sidan fyra i expressen om kollektivavtalens konsekvenser. Vare sig fack eller kollektivavtal är alltid bra, och det där med att vi har föreningsfrihet i Sverige ignoreras.

Något som också borde uppmärksammas är hur fel kårobligatoriet kommer slå mot en mängd studenter just denna terminen*. För att få pengar i januari behöver du nämligen göra fyra saker som student. Du måste tacka ja till dina kurser, betala kåravgiften, registrera dig på kurserna, samt lämna studieförsäkran till csn för att av dem kunna få ut dina pengar. För att nummer fyra ska funka, måste de tre första vara gjorda, och det i rätt ordning.

När ett av dessa moment inte fungerar, blir pengarna försenade, och just januari är en knaprare månad än andra, eftersom att pengarna som kom in i december är mindre än vanligt.

Systemet hade varit klart enklare om vi faktiskt värnat lite föreningsfrihet, att studentkåren inte var inblandad i processen, och en registrering på kursen tex. skulle varit samma moment som att tacka ja till den samma.

Själv är jag lokalt studentkårsaktiv, men trivs inte med obligatoriumet, inte bara på grund av den där extra utgiften på ett par hundralappar, eller på grund av att pengarna till viss del går till lokaler vars primära syfte är billig ölföräljning, utan för att jag tror att både studentkår och utbildningsbevakning på landets högskolor (som väl är den fackliga uppgiften som är störst för studentkåren idag) skulle bli både bättre och effektivare om studenter själva fick välja om de vill vara med eller inte.

---

*Jag vet inte om det här bara gäller Skövdestudenter, eller om det är fler skolor som drabbas, men det är det nationella antagningsbeskedet som är försenat, och det gör att vi studenter inte kan registrera oss med det nya digitala systemet.

Etiketter: ,

5 Kommentarer:

Blogger Tomas sa...

Jag trodde att CSN hade slutat att variera beloppet under höstterminen, eller möjligen att det bara skedde första året. De senaste åren har iallafall jag fått samma belopp alla månader under hösten, och sedan större i januari och mindre i december. Men det kanske finns olika varianter?

11 januari, 2007 09:34  
Blogger Johan sa...

just avskaffat kårobligatorium är väl en av få bra saker med den nya regeringen. när kommer det?

11 januari, 2007 13:47  
Blogger Björn Fridén sa...

Ska kårobligatoriet bort? Fast det är klart, det förvånar mig kanske inte så mycket.

11 januari, 2007 17:02  
Anonymous desalvo sa...

Du har några goda poänger onekligen. Motionen som Fredrick Federley och Annie Johansson skrev får sitt utskottsbetänkande den 18 januari och ska till kammaren i slutet på februari.

Kan vara något att kolla på kanske?

12 januari, 2007 11:09  
Blogger Mikael Zayenz sa...

Visst har vi föreningsfrihet i Sverige, men det är bara den positiva föreningsfriheten (rättan att få gå med i föreningar) som är uttryckligt garanterad. Den negativa föreningsfriheten är det lite mer diskutabelt med, iallafall enligt den JIK-liknande kurs jag har gått.

15 januari, 2007 10:35  

Skicka en kommentar

<< Home