Creeper

söndag, juni 11, 2006

Bert Karlsson och de hemska piraterna

I aftonbladet idag så skriver fd. ledaren för det främlingsfientliga ny demokrati, och fd. skivbolagsdirektören Bert Karlsson om piratebay och dess påstådda högerextremistiska kopplingar. Bert Karlssons artikel är nästintill en exakt kopia av Pär Brumarks artikel på realtid.se sedan slutet av april.

Aftonbladet och Bert Karlsson förlitar sig alltså på uppgifter och tolkningar som antipiratbyrårepresentanten Brumark tagit fram, samma man som skickade de här mailen till mig och som även sms och telefon-trakasserat flera personer om samma ärende. Jag tycker inte att det är en pålitilig eller trovärdig källa, någonting som jag har mina skäl till (läs mailen så förstår ni).

Egentligen är hela soppan skrattretande, och påståendena så vinklade från personer med så stora egenintressen i frågan att man inte borde bemöta dem, men nu gör jag det ändå.

Karlsson hävdar att vi bakom piratebay hittar människor som är aktiva anhängare till högerextrema grupper. Karlsson som själv borde räknas till den högerextrema gruppen är en stark motståndare av fildelning och har stora kopplingar till musikindustrin. Ändå tycker han att det är piratebays fel att sverigedemokraterna fick så många röster i ungt val (hur man nu kan ha den kopplingen). Något som är en ren och skär lögn, utan istället berodde på SD:s mobilisering av falskröstare.

Att kalla den mest multikulturella politiska gruppen med flest icke-svenssonbakgrundspersoner jag känner till som högerextrem är istället att skjuta sig själv i foten. De som inte gillar fildelning från höger kallar pirater för kommunister, och de som inte gillar fildelning från vänster kallar pirater för liberaler.

Nu kallar Bert Karlsson piraterna för sverigedemokrater. Bara att ta en stor suck och fundera på om inte någon borde bekosta Karlsson en basic datorkurs. Han behöver den.

9 Kommentarer:

Blogger Karl McFaul sa...

Sedär! Bert+Brumark=2.. Vilket underbart sjukt sätt dom lyckas knåda ihop div. kopplingar för att ge ytterligare näring till medias försök att skapa en "faktoid" inför valet; den att pirater (som förövrigt får symbolisera hackers, crackers och allt möjligt på löpen nu för tiden..) är högerextremister..

Det värsta är att all svensk media plötsligt brukar synkroniseras i någon sorts "dom".

Kolla den här sunda inställningen från "Avant", en av våra stora låtskrivare och vilka idiotiska kommentarer som kommer från Berts gelikar!

/Karl

12 juni, 2006 02:54  
Anonymous Anonym sa...

Titta på den här gamla dokumentären från 1983 om Carola:
Magasinet om fenomenet Carola 1983
Mycket intressant att se hur skivbranschen funkade då.
Bert Karlsson säger i en intervju att han skulle komma att betala ut 1,5 miljoner till Carola innan årets slut (1983). På en fråga om hur mycket han själv skulle tjäna säger han "kanske lika mycket". Men sen kommer det fram att hans bolag kommer att tjäna mycket mer än Carola själv, "självklart, det är självklart alltså". Intervjuaren frågar också Berts låtskrivare vilken typ av låtar som är lämpliga för Carola. "Det vanliga" får hon till svar...
Tack och lov är detta (snart) svunna tider.
Undrar vad Carola hade varit för något idag om hon inte hade utnyttjats av skivbolag?

12 juni, 2006 09:25  
Anonymous Skövdebo sa...

Å ena sidan tycker Bert synd om de stackars artisterna som inte kommer att överleva om det fildelas, och å andra sidan anklagas han för att ha lurat sina egna artister på utbetalningar genom sitt (nu sålda) skivbolag Mariann. Om man slår upp ordet "dubbelmoral" i SAOL står det numera "se Bert Carlsson" där.

12 juni, 2006 14:08  
Anonymous avslaget sa...

Jag skrev ett debattsvar till artikeln som jag skickade till debatt@aftonbladet.se, vi får se om det blir publicerat. I det attackerade jag Brumarks påståenden ett efter ett och länkade även till ditt utmärkta blog-inlägg.

12 juni, 2006 14:36  
Blogger von Adler sa...

Apropå högerextremister, du har vid min pageview en google-annons från sverigedemokraterna längst upp.

"Sverigedemokratisk Ungdom
Rösta på Sverigedemokraterna i Ungt Val. Gå med i SDU idag!"

Står det. Du kanske vill skaka lite vett i google och få dem att förstå att du inte vill göra reklam för dem? §:cP

Mvh
Adler

PS Bra blogg, jag läser regelbundet och håller med, trots att jag är politisk motståndare. DS

12 juni, 2006 21:35  
Anonymous Anonym sa...

Piratbyrån sjunker lite i min aktning genom att inte ta kritiken mot Pirate Bay på allvar. I artikeln hävas att kopplingen till knäckebröds-Calle "bara" är att man funnits på hans webhotell. Vadå "bara"?

Varför ska man över huvud taget stödja nazister? Och ursäktar sig med att Sverok och fp gjort samma fadäs. Deras pengar har ju bevisligen gått till att starta Nationaldemokraterna. Jag skulle bli förgrymmad om det visade sig att sossarnas nya val-T-shirts var sydda av barnarbetare under slavförhållanden, och det här är precis lika illa. Dags att ta lite ansvar! Red upp och tala klarspråk!

Ännu lite mindre seriöst blir det genom att andra Piratbyrå-representanter skriver att man "bara" tagit emot sponsrad hårdvara och bandbredd. Hoppsan! Det vore ännu allvarligare. Båda är i alla fall noga med att samarbetet är överspelat. Så varför ligger DNS fortfarande på Port80:s nät, som tillhör Rix och Calle? Hur ligger det till egentligen? Hur hade det sett ut om någon annan organisation mörkat på samma sätt? Kanske Amnesty behöver lite sponsring?

14 juni, 2006 11:11  
Anonymous Anonym sa...

Jag skulle lugnt ta emot alla stålar o prylar som eventuella nazister skulle ge mig. Förstår inte hur man skulle kunna se det som att stödja nazisterna. Jag skulle snarare tolka det som att nazisterna stödde mig.

16 juni, 2006 04:41  
Blogger Martin sa...

Jag tyckte att Berts artikel var väldigt intressant, inte minst för att han enligt egen utsago inte har någon dator.

20 juni, 2006 18:59  
Blogger Martin sa...

Nu kom minnet ikapp mig och upplyste mig om att han berättade det i SVT:s Högsta Domstolen...

22 juni, 2006 17:40  

Skicka en kommentar

<< Home