Creeper

söndag, juni 04, 2006

Tal vid piratdemonstrationen i Göteborg

Efter som att anteckningarna inte riktigt stämmer överrens med vad jag sa, så blir det inte riktigt ordagrant, men nästan i alla fall:

"Idag står vi inte här för att demonstrera mot polisen. Polisen har skött sitt jobb, och de barnungar som attackerat polisens hemsida borde ta och växa upp.

Istället så vill vi angripa den bristande rättsäkerheten och de rättsvidriga övergrepp som begåtts mot politiska organisationer den senaste veckan.

Tidigare i år beordrade dåvarnade utrikesministern Laila Freivalds, att en hemsida med karikatyrer av profeten mohammed skulle stängas ner. Laila Freivals fick efter den händelsen avgå som utrikesminister.

Det som då var ett oacceptabelt ministerstyre har nu hänt igen.

Enligt torsdagens rapport har tjänstemän på justitiedepartementet, på order av justitieminister Tomas Bodström, och efter påtryckningar från vita huset i usa, återigen stängt ner sidor med obekväma åsikter. Tomas Bodström borde följa Laila Freivalds spår och avgå.

Genom en massiv och överdimensionerad razzia har inte bara piratebays servrar beslagtagits, utan också opionsorganisationen piratbyråns server, och flera oberoende företags.

Ministerstyre är inte acceptabelt i en demokratisk rättstat. Man har på ett rättsvidrigt sätt försökt tysta en av våra mest upphovsrättskritiska organisationer, och nu håller försvaret på att tysta mig (tre flyguppvisningsplan dundrade precis förbi ovanför torget). För även om liberaler kan ha olika åsikter om upphovsrätt och fildelning, så är vi överrens om allas rätt till en åsikt, och att vi ska ha ett rättsäkert samhälle.

När branch och intresseorganisationen antipiratbyrån går ut och jublar över att polisens tillslag även drabbat piratbyrån, kan man inte dra andra slutsatser än att det h'r handlar om censur av en organisation med lite för obekväma åsikter.

Bodström har också kommenderat polisen att faktiskt prioritera brott som upphovsrätt och fildelning. Detta sker på en bekostnad av andra it-brott, som tex. barnporr. Vi kan också fråga oss om ett tillslag med 50 poliser mot tre personer egentligen kan kallas för effektivitet. Bodströms nya metoder används i jakten mot fildelarna, och till och med piratebays juridiske ombud har blivit DNA-testad. Tror man sig hitta DNA-spår på nätet? Visserligen har tekniken kommit långt de senaste åren, men om man tror sig hitta DNA-spår där, så visar det ju på hur dålig verklighetsförankring ansvariga personer har.

Mot oss har vi nu de krafter i samhället som vill göra fildelning, rättsäkerhet, personlig integritet oh den ökade övervakningen till smala frågor som bara tonårspojkar bryr sig om.

Här idag bevisar vi motsatsen. Demonstrationer samarrangerade med organisationer från höger och vänster har i dag hållts från Skellefteå i norr, och Malmö i söder. I stockholm har flest samlats, och igår när jag satt och försökte planera de här demonstrationerna, så hade jag aldrig kunnat tro att det skulle komma så här många människor till Göteborg!

Det finns en politisk bredd i Sverige som fortfarande bryr sig om rättsäkerheten, som motsätter sig oigenomtänkta polisiära razzior och som inte tycker att obekväma åsikter är en anledning till att tystas. Det visar vi här och idag.

Tack"

7 Kommentarer:

Anonymous John. sa...

Jag får gåshud... Vackert vackert! (L)

Men folkpartiet vill väll inte ta bort lagen om upphovsrättsskyddat material? Eller? (Om dom vill det har dom just fått min röst.)

04 juni, 2006 12:53  
Anonymous Egil Möller sa...

Jag var inte med på demonstrationen, då jag just nu är i Australien, men jag läste ditt tal här, och kan inte annat än att hålla med.

För ett par hundra år sedan slogs liberaler och socialister på samma sida - mot de konservativa, för frihet, jämlikhet, rättssäkerhet och demokrati. Sedan gick vi skiljda vägar.

Men vad de här demonstrationerna visar, är att när kontrollsamhället sticker upp sitt fula tryne så kan faktiskt människor som tror på frihet sammarbeta, även om de har olika åsikter i vissa frågor (tex ekonomiska).

Och än viktigare, vi måste sammarbeta, annars blir sverige snart som Australien, där det är övervakningskameror i varje gathörn, eller som USA där man kan bli fängslad för terroristmisstankar i en månad utan rätt till rättshjälp, utan att få veta vad man är misstänkt för och utan att myndigheterna måste upplysa anhöriga om vad som hännt med en.

Frihet, rättsäkerhet och demokrati är för viktiga för att få överskuggas av ekonomi.

04 juni, 2006 16:08  
Blogger Halsnalle sa...

Fint tal!

Men med den statsvetenskapliga messerschmittens rätt vill jag parentetiskt påpeka att ministerstyre förekommer i många demokratier och rättsstater, som Nederländerna och Storbritannien, där man ser det som en viktig del av det demokratiska ansvarsutkrävandet: Ministrarna ansvarar inför parlamentet för allt vad förvaltningen gör.

Men som sagt, det var en parentes.

04 juni, 2006 20:38  
Blogger Vidde sa...

Väl talat! Jag avundas alla som kan skriva ett välformulerat tal. Men kunde ingen berättat för mig att det var demonstrationer på fler ställen än sthlm och gbg? Skellefteå känns nästan möjligt att åka till från Jokkmokk... Kanske letade jag inte tillräckligt.

05 juni, 2006 12:07  
Blogger Johanna Nylander sa...

Tack vidde! Jag tror att demonstrationerna i malmö och skellefteå blev påkomna i sista minuten. Jag fick inte reda på dem förän samma dag.

05 juni, 2006 20:54  
Anonymous Mind sa...

Oh, där ser man isecores fotomontage av Bodström och Liar Liar på affischen i bakgrunden. Att den skulle få sån spridning :P

06 juni, 2006 16:48  
Blogger The_Great_Below sa...

Rättsäkerhet vet du inte vad det är. Minns du inte när du själv talade väl för förslag som gick ut på att den anklagade i våldtäktsmål skull behöva bevisa sin oskuld? Är det rättsäkerhet? Är det att vara oskyldig tills motsatsen bevisats? Du är en hycklande populist helt utan liberala värderingar. Det förvånar mig föga att se dig demonstrera mot äganderätt tillsammans med ung vänster och andra ljusskygga element. Om det är personer som du som representerar den unga liberalismen i Sverige så är vi i sanning illa ute.

08 juni, 2006 14:08  

Skicka en kommentar

<< Home