Creeper

onsdag, juni 07, 2006

Ungt val-resultatet har landat

Resultatet i aftonbladets ungt val har nu kommit. Eftersom att jag är förstagångsväljare i år, så har jag fått vara med och rösta, och jag tycker således att resultatet är rätt intressant. Det kan poängteras att även de som kommer vara förstagångsväljare i 2010års val röstade i ungt val, vilket innebär att min 14-åriga lillebrors röst också räknas med i statistiken.

Resultatet är rätt nedslående. Sverigedemokraterna har fått nästan 12% av rösterna, och hela 17% av killarnas. Var det förresten anledningen att man inte presenterade ungt-valresultatet på den planerade nationaldagen? Personligen så tycker jag också det är intressant att folkpartiet är starkare bland tjejerna än killarna (det brukar vara tvärt om).

Vänstern, centern och KD är de partier som är mest dissade bland unga människor. Konservatism och kommunism är inte så populärt bland unga människor, vilket känns rätt bra. Att smygrasism är det känns dock inte lika kul, och jag tror att Slätt har en poäng i artikeln.

Det riktiga valet är i höst, och allt kan ändras, för något regeringsstyre är det nog svårt att bli tal om. Om inte m, s och sd skulle slå sig ihop, för över 50% och kunna köra den flyktingpolitik de alla redan för.

---

För övrigt så ryktas det om att piratbyrån får tillbaka sin server av polisen idag, så den vanliga och riktiga sidan borde komma upp inom kort :) fast jag sprider ju inte rykten här, så jag ber om ursäkt om någon tar illa upp, samt poängterar att jag inte vet någonting säkert...

8 Kommentarer:

Anonymous Karniil Marshak sa...

cool!

07 juni, 2006 11:04  
Anonymous Sokrates sa...

Man kan dra slutsatsen att tjejer är smartare än killar, eftersom de röstar "rödare" (och ok.. på folkpartiet också) och inte på sverigedemokraterna? :)

Mvh Sokrates (liberal åt vänster)

07 juni, 2006 11:35  
Anonymous Anders Gardebring sa...

Vänstern, centern och KD är de partier som är mest dissade bland unga människor. Konservatism och kommunism är inte så populärt bland unga människor

Centern är förvisso knappast att se som konservativa. De har många bra idéer och en i mina ögon ganska liberal ideologi.

07 juni, 2006 13:16  
Anonymous Holos sa...

Sokrates (hybris?), jag hoppas att du skämtar. Att dra slutsatser om någons, än mindre en grupps, "smarthet" baserat på dennes/dess åsikter är väl ungefär så trångsynt något kan bli. Jag tror snarare att pojkarna i den aktuella åldersgruppen är mer missnöjda än flickorna, och missnöjdhet blandat med ungdom tenderar att leda till lite mer extrema tankegångar, både åt vänter och höger. Vanligtvis är det övergående med åldern.

Varför de skulle vara missnöjda är en annan femma.

07 juni, 2006 13:20  
Anonymous Anonym sa...

jag tror det beror på att tjejer inte upplever främmande kulturer lika skrämmande som killar. tjejer har i regel lättare för språk osv, kanske någon biologisk mekanism också. sedan tror jag de flesta som röstade på främlingsfientliga partier själva har råkat ut för brott (rån, misshandel, våldtäckt etc) av nysvenskar.

07 juni, 2006 13:39  
Blogger Johanna Nylander sa...

Anders, centern är definitvt inte konservativa. Syftade på KD och vänstern. Centern har väl mest det problemet att man inte märker av dem så mycket.

och vad beträffar olikheterna kill/tjej-höger/vänster, så tror jag det mycket beror på vilka frågor man prioriterar, då vänstern överlag är duktiga på att marknadsföra sig mot tjejer.

Biologiska mekanismer tror jag inte det beror på. Dock så kanske det där med hur bra unga killar klarar sig i skolan, hänga ihop med att många ser SD som ett bra alternativ...

07 juni, 2006 17:40  
Blogger Peter Gustavsson sa...

Hej Johanna!

Ungt Val är en flopp och i dag står Aftonbladet med dumstruten. Läs http://socialdemocracy.blogspot.com/2006/06/ungt-val-vilken-flopp.html

Med vänliga hälsningar

Peter Gustavsson

08 juni, 2006 11:16  
Anonymous Holos sa...

Skulle ha postats igår om det inte vore för att blogger strulade.

Till den anonyma…

"jag tror det beror på att tjejer inte upplever främmande kulturer lika skrämmande som killar." <- Du tillskriver människor värderingar baserat på vilket kön de tillhör, vilket är ungefär som att hävda att människor med blåa ögon alltid ser bättre än brunögda.

"tjejer har i regel lättare för språk osv, kanske någon biologisk mekanism också." <- Visst, mycket forskning visar på att det finns en sådan statistisk TENDENS när man jämför män och kvinnor, och samma sak gäller den logisk-matematiska förmågan, som statistiskt sätt är litet större hos män än kvinnor. MEN, en statistisk tendens har sällan något gemensamt med individen.

"sedan tror jag de flesta som röstade på främlingsfientliga partier själva har råkat ut för brott (rån, misshandel, våldtäckt etc) av nysvenskar." <- Har du belägg för det?

Jag vill påpeka, att bara för att ett parti eller en person är kritisk mot den nuvarande invandrings- och integrationspolitiken, gör det dem inte automagiskt till rasister och främlingsfientliga. Det är ungefär som att kalla dem som kritiserar Israels behandling av Palestinierna antisemiter. Visserligen är jag inte vidare förtjust i exempelvis SD, men att bara avfärda dem som rasister och främlingsfientliga är att göra det väl enkelt för sig, och är snarare kontraproduktivt, för jag är ganska säker på att denna demonisering ger dem mer sympatier.

Till Johanna…

”Biologiska mekanismer tror jag inte det beror på. Dock så kanske det där med hur bra unga killar klarar sig i skolan, hänga ihop med att många ser SD som ett bra alternativ...”

Jag tror etablissemanget skjuter sig självt i foten med det rådande politiska klimatet och den medföljande ”korrektheten”. Mest hela tiden förmedlas något slags påhittad kollektiv skuld till dem som råkar vara av manligt kön, och detta ser jag som högst odemokratiskt. Att sedan lärarhögskolan är en röd institution, där ”könsmaktstrukturer”, och med ”tolerans” förtäckt omvänd rasism, är de rådande doktrinerna, gör definitivt inte saken bättre. Läromedlet i Historia B på gymnasiet är, såvitt jag vet, fortfarande detsamma som på min gymnasietid, och i den behöver man inte läsa mer än halva förordet innan perpektivmarkörerna (värdeladdade ord) röjer författarnas politiska sympatier. Så ska det inte vara, och det är inte konstigt att de som (i min åsikt berättigat) känner sig stötta av det, lättare utvecklar sympatier för partier som inte vill veta av sådana koncept.
Detta är förstås ”bara” min analys/åsikt kring det hela, och självklart kan jag ha fel.

Jag vill påpeka att jag inte sympatiserar med något av de befintliga partierna, varken de i eller utanför riksdagen. Min röst läggs på sakfrågor.

08 juni, 2006 11:59  

Skicka en kommentar

<< Home