Creeper

onsdag, mars 04, 2009

Slopad biografbyrå eller slopad censur?

Det verkar som att filmcensuren är på väg att försvinna. Det har läckt ur utredningen kring Statens Biografbyrå, och tydligen är Kristdemokraterna okej med att skrota myndigheten.

Inte en dag för tidigt om det nu går igenom. Själv hoppas jag på att utredningen inte bara föreslår en nedläggning av Biografbyrån, utan också en gång för alla skrotar lagen om olaga våldsskildring. För utan biografbyrån kan "förråande" filmer hamna hos justitiekanslern och förbjudas och bötfällas i efterhand, eftersom lagstiftningen om olaga våldsskildring fortfarande finns kvar och moraliserar över vad vuxna människor vill titta på.

I höstas skrev jag en krönika om filmcensuren och skrev inför det ett mail* till biografbyrån och frågade om vad de egentligen hade klippt och förbjudit de senaste åren. Det visade sig att de visserligen inte förbjudit någon icke-pornografisk film sedan 1997 (den här), men senast de klippte i en "vanlig" film var i den här, år 2002.

I porren är det vanligare med klipp. Två filmer totalförbjöds 2005, och förra året klipptes det i minst fem filmer. Grov BDSM verkar vara det vanligaste, men ett klipp innehåller bara knogjärnsslag, något som verkar ha gått obemärkt förbi i "vanlig" film. Våldsamt sex är knappast värre än något annat som skildras på film och det är inte statens uppgift att moralisera ens över porrens innehåll.

Vuxna människor borde få avgöra själva vad de vill titta på. Föräldrar borde ha ansvaret för vad deras barn tittar på, och staten borde inte ha någonting att göra med hur mycket våld som skildras i media. Det är bra om biografbyrån äntligen kan slopas, men det hjälper inte så mycket om lagen om olaga våldsskildring finns kvar.

---

Missa inte gårdagens kvällspostenledare om FRA-motståndet, eller att Peter Sunde kommit ut som miljöpartist.

---

*Svaret kom den 4:e september 2008 och vad för klipp det förekommit efter det har jag ingen koll på.

Etiketter: , , ,

7 Kommentarer:

Anonymous Lena Jonsson sa...

Det var ett överraskande val. Undrar hur Piratpartiet ser på detta? Det är ju en miss att de inte har funderat på hur de ska utnyttja honom.

04 mars, 2009 12:02  
Blogger ser sa...

SB tillgängliggör via sin webbplats ett register över de filmer de granskat sedan 1956. De har också en beskrivning av de klipp som gjorts, och ibland även en torr, men objektiv beskrivning av filmens innehåll.

04 mars, 2009 20:45  
Anonymous Bjorn sa...

Ända sedan "Shocking Truth" drevet för typ åtta år sedan har jag reagerat över hur löjeväckande filmcensuren ter sig.

Även oavsett de (i mitt tycke helt legetima) principiella invändningar man kan ha mot censur med hänvisning till yttrandefriheten så känns det ju som att myndigheten har överlevt sig själv.

Har svårt att se att ens de som tycker att det är moraliskt korrekt att lägga 10 miljoner per år av skattebetalarnas eller biografbesökarnas pengar på att typ förbjuda en film vart femte år och klippa i nån enstaka film per år i bästa fall.

Visserligen så det väl ekonomiskt en extrem "cyckelställsfråga" men det finns ju också ett principiellt egenvärde i att försöka minimera antalet myndigheter.

05 mars, 2009 13:01  
Anonymous Thomas E sa...

Det är ju inte bara bra att biografbyrån försvinner. Anledningen till att så många porrfilmer granskas av SB fastän de nästan aldrig visas på bio är att ett godkännande från SB har gjort det omöjligt att åtala de som säljer eller visar filmer. Nu kan ECPAT och andra moraltanter av båda könen börja polisanmäla folk som säljer, visar eller hyr ut filmer.

17 mars, 2009 13:06  
Anonymous Anonym sa...

Men frågan är om att ha en myndighethet som ifrågasätter sig själv och sitter och skrattar åt vad de gör, att ha en lekstuga för hycklande byråkrater frågan är om det är vad som är anständigt, frågan är om de inte behöver censurera bort sig själva som den förre byrådirektören gjorde för att politikerna ska fatta vad det handlar om vad de gör.

17 mars, 2009 19:03  
Anonymous Anonym sa...

Nej just det, inget är vunnet om Biografbyrån skrotas men våldskildringslagen finns kvar. JK har ju i en skrivelse opponerat sig mot att biografbyrån godkände sånt som enligt lagtexten borde vara förbjudet och eftersom detta framstod som praxis kunde han inte få diverse filmer fällda.

Subconcious cruelty är fö utgiven oklippt på DVD i Sverige och mao olaglig
http://cdon.se/film/subconscious_cruelty_-_collector's_edition_(2_disc)-884924

http://www.statensbiografbyra.se/hemsida.htm

18 mars, 2009 22:23  
Anonymous SixDays sa...

Det intressanta är ju mer hur pass förlegade de är när det kommer till porr. En otroligt LITEN del av all porr som ges ut ges ut på DVD nuförtiden. Jag har inga siffror på hur mycket, men många företag skjuter en film digital i HD och sen lägger de ut den på sin site, inte som stream utan som nedladdninggsbara filer, oftast i WMV format. Hur ska myndighetheten kunna censurera alla filmer från siter som facialabuse.com, gag-n-gape.com, sexandsubmission och nu avsomnade insex?

Dags att lägga ned skiten.

23 mars, 2009 14:19  

Skicka en kommentar

<< Home